• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Space Expedition Curaçao gaf vandaag, exact 50 jaar nadat Yuri Gagarin de eerste mens in de ruimte werd, een toelichting aan de pers. Tijdens de persconferentie werden een aantal grote namen bekendgemaakt die als eerste de ruimte ingaan.

De persconferentie vond plaats in het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Het Amerikaanse bedrijf XCOR is de ontwerper en producent van het ruimtevaartuig. Op 1 april startte de verkoop van space tickets officieel. De eerste 100 vluchten worden uitgevoerd door een groep van ‘Founder Astronauts’ die op persoonlijke titel worden uitgenodigd. Onder de eerste vijftien ‘Founder Astronauts’ zitten meteen al enkele beroemde namen.

Armin van Buuren
Een van hen is DJ Armin van Buuren. ‘Het is natuurlijk voor elke DJ een droom om drie keer sneller dan z’n eigen geluid te gaan!” zegt Van Buuren.  Martin Schröder (79), oprichter van Martinair, is een andere opvallende naam op de lijst: “Wij Nederlanders zijn altijd pioniers op het gebied van de luchtvaart geweest. De stap naar commerciële ruimtevaart is mijns inziens minstens zo belangrijk als de introductie van de straalmotor.”

Doutzen Kroes
Volgens velen is zij de mooiste vrouw ter wereld, maar vanaf 2014 zal ze dat ook buiten deze planeet zijn; Nederlands supermodel Doutzen Kroes. “Mijn werk heeft mij letterlijk naar de mooiste plekjes op aarde gebracht. Maar toch schijnt niets zo mooi te zijn, als de aanblik van de aarde vanuit de ruimte.  Daarnaast kan ik heel trots aankondigen dat SXC één extra ticket beschikbaar heeft gesteld aan dance4Life, de organisatie die jongeren inspireert om de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen.” Dit ticket zal op 2 juli, voorafgaand aan Sensation White, worden geveild.

Hensley Meulens
Uiteraard ontbreekt de inbreng van Curaçao niet. Hensley Meulens gaat ook de ruimte in. Meulens: “Amerikanen zijn natuurlijk gek op ruimtevaart. Maar ook voor Curaçao is dit een geweldig initiatief. Niet alleen voor het toerisme, maar ook voor alle maatschappelijke en educatieve projecten die rond het ruimtevaartprogramma worden uitgerold op het eiland.” Premier Gerrit Schotte is ‘dolenthousiast’ over de ruimteplannen en is blij dat een van de eerste future astronauts uit Curaçao komt.

Erica Terpstra
De laatste bekende naam in het voorlopige lijstje van Founder Astronauts is niemand minder dan Erica Terpstra. Haar hele leven droeg zij de zorg voor een gezonde planeet een warm hart toe en het SXC initiatief verdient daarom volgens haar bijzondere aandacht: ‘Reizen buiten de dampkring scheelt enorm in de belasting voor het milieu op aarde. De expedities die SXC onderneemt zijn in feite de eerste stappen naar een significant efficiëntere manier van reizen. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. Kortom, een inspirerend project op Olympisch niveau!’

www.versgeperst.com