• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het ministerie van Justitie betreurt de negatieve berichtgeving in de media over de baby in de gevangenis. Een baby heeft recht op een verbintenis met zijn moeder gedurende eerste maanden en de Voogdijraad heeft volgens het ministerie helemaal juist gehandeld.

Het ministerie heeft vanaf januari de Voogdijraad al gesproken over hoe aandacht te geven aan de baby van vijf maanden in de gevangenis. Volgens het ministerie heeft de Voogdijraad geen enkel moment zitten slapen. Tijdens de gesprekken met de gevangenis over zwangere vrouwen of moeders met kleine kinderen in de gevangenis is gebleken dat er een structureel beleid moet komen. Het beleid houdt rekening met het belang en recht van het kind en de moeder.

Toestand
De baby waar de afgelopen weken veel commotie over ontstond, is niet de eerste baby die geboren is in de gevangenis. Baby’s die geboren worden in de gevangenis blijven de eerste maand in de gevangenis bij hun moeder. Volgens de Voogdijraad moet er gekeken worden of de toestand van de baby fysiek en emotioneel beschermd is. 

Specifieke aandacht
Volgens internationale regels heeft de baby recht op een verbintenis met zijn moeder gedurende de eerste maanden van zijn leven. Volgens de verdragen is het belangrijk dat moeder en kind samen zijn in hygiënische omstandigheden waar aandacht is voor specifieke benodigdheden voor beiden.

Structureel beleid
De Voogdijraad is van mening dat er een structureel beleid moet komen voor zwangere vrouwen in de gevangenis. Om die reden komt er een nieuw beleid waarin aandacht besteed wordt aan moeders met minderjarigen kinderen die een verblijfplaats nodig hebben totdat hun moeder uit de gevangenis komt.

www.versgeperst.com