CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) voerde gisteren een gesprek met Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). SMOC verzocht de Nederlandse regering gebruik te maken van een waarborgfunctie als de Curaçaose overheid de Isla en BOO niet stillegt.
“Na jarenlang onbehoorlijk bestuur, moeten alle maatregelen getroffen worden om de bestaande schending van de mensenrechten en rechten van het kind te stoppen,” vertelt SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen. Volgens de stichting zijn er voldoende gronden om de waarborgfunctie in te zetten.
Isla stilleggen
In de waarborgfunctie wordt gemeld dat de activiteiten van raffinaderij Isla per direct stilgelegd moeten worden totdat noodzakelijke maatregelen genomen zijn die de stankoverlast voorkomen. Daarnaast moet het affakkelen van procesgassen tot een kortdurende noodmaatregel beperkt worden, zodanig dat volledige verbranding gewaarborgd is.
BOO stilleggen
Het tweede punt dat gemeld wordt is dat de activiteiten van de BOO-elektriciteitscentrale stilgelegd moeten worden tot er maatregelen genomen zijn die de toelevering van benodigde utiliteiten aan de Isla raffinaderij garanderen. Bovendien moeten alle defecte ESP filters gerepareerd zijn en moeten alle filters minstens 80% minder stof uitstoten.
Situatie onhandelbaar
Volgens Van Leeuwen is het duidelijk dat de Isla de situatie niet meer in de hand heeft. De SMOC-voorzitter doelt hiermee op de scholen die gedurende de afgelopen wegens overlast moesten sluiten en de onderwijzers en kinderen die onwel werden. “Het eiland wordt geteisterd door enorme stank, roet- en geluidsoverlast”, aldus de stichting.
Delegatie verzoeken
Minister Donner heeft de delegatie toegezegd het verzoek van Van Leeuwen op juridische en politieke mogelijkheden voor Nederland te onderzoeken. Het is echter niet bekend wanner dit onderzoek afgerond moet zijn.
De grote schuldigen aan dit drama zijn onze eigen politici die geleidt door emotie een kat in een zak hebben gekocht en ook nog trots zwaaiden dat ze het eiland gered hebben.
Tuurlijk lachte Nederland en Shell zich rot toen die sukkels de problemen voor een 1 gulden kochten. Tuurlijk wisten zij dat ze met een stel imbicilen onderhandelden.
En de grote grap was, dat het hele eiland blij was want ons was geleerd: “Als die vlammen doven (shell weg), dan stort dit eiland in”.
Nu zijn we als een junkie verslaafd.. we weten dat het slecht is en gevolgen heeft, maar cold turkey stoppen is niet alleen moeilijk maar ook levens gevaarlijk.
Als jij geen inkomsten haalt uit de rafinaderen, zij het door pastechi te leveren, of stainless steel bouten of direct werkt is het makkelijk praten.
Niemand, ook de tegenstanders van “sluiting” willen deze polution, maar wij kunnen sluiting op dit moment niet betalen.. nog kunnen we upgraden van iets wat misschien ook over 8 jaar sluit als het contract afloopt.
In mijn humble opinion hebben we geen recht van eisen tegen Shell en Nederland, tenzij
kan worden aangetoond dat de vervuiling groter was dan zij hebben voorgespiegeld.
Ik denk dat we niet moeten eisen, maar moeten vragen. Make a bow, iets wat de
huidige bewindslieden zo ongeveer een doodsteek is.
– Afvloeings regeling voor directe werknemers.
– Postieve discriminatie voor bedrijven die aantoonbaar afhankelijk zijn van de Isla bij
opruimings werken etc.
– Nederland/Shell een aandeel geven in de toekomstige winst uit het gebied in ruil voor investeringen en expertise bij het saneren. Dit is geen schuldbekentenis maar een investering.
De politiek moet inzien dat in dit geval “Nos mes por” moet zijn “Nos mes por ku yudansa”.
Mensen hoe heet die bedrijf die zich rond 1953 heeft gevestigd op Curcacao en die zich al die jaren met kapitalen heeft verrijkt op de rug van die arme bevolking van Willemstad. Wie heeft het gehele milieu al die jaren vervuild met die hoge schoorstenen. Wie heeft dat bedrijf voor een appeltje en een ei overgedragen aan de regering van Curacao wetende dat zei dat hele gebied hebben verpest met hun restproducten en hun troep. Wie heeft de troep zo achter gelaten voor de bewoners van Curacao.Kom de SMOC ook op voor die mensen in Africa die last hebben van de vervuiling van de Shell. Komt de SMOC ook op voor arme Nederlandse bevolking die vervuilde kippenvlees die vol gespoten is met Antibiotica, die nu resistent zijn geworden voor dat middel. 90% van alle Nederlandse kippen is resistent geworden tegen antibiotica met als gevolg het onstaan van ESBL bacterie in het menselijke lichaam. Zie Zembla van vorige week. Wat zeg over de Shell in Pernis. Wij zijn allemaal overtuigd dat de Raffinaderij moet sluiten maar wat zijn de andere alternatieven voor als de Isla sluit. Waar halen ze bepaalde inkomsten vandaan. Van Pdvsa kan jij als huurder niks verwachten. Ze hebben een kontrakt voor nog 10 jaar huur van de Isla. Kontraktbreuk zal de regering duur komen te staan. Wie zal dat bekostigen.Het is geen kunst om de Isla te sluiten dat kan je voor mij part morgen doen. Maar de Isla is een sluitend begrotingspost voor Curacao.Het probleem van Isla is niet uitsluitend het probleem van Pdvsa of van de regering of van het bevolking alleen, maar ook een belangen probleem en dat probleem is inkomsten geld. Zal de regering het redden met een extra toeristen tax op hotelkamers op Curacao te bewerkstelligen. Misschien een voorstel voor de zittende regering van Wiels/Schotte of PAR. Kritiek leveren kan iedereen maar kom met andere alternatieven en oplossingen. Daar wil ik niet alleen denken aan dat fameuze GreenTown Isla project die voorlopig geen zoden aan de dijk zal zetten voor Curacao. Wie gaat in die huizen wonen zonder inkomstenbron de penshonados of de bevolking.
En Jerrel jij moet je een beetje nuanceren en een beetje de werkelijkheid inzien. Het moet afgelopen zijn over de lasten en lusten te praten. Jij moet een keertje naar de realiteit kijken en iedereen in zijn eigen waarde laten. Wat is jou alternatief kom op man.
Jerrel jij woont zeker ook niet in de stank….want degene die er wonen reageren een stuk rustiger en hebben de hoop al opgegeven. Dat heb je als je leven lang in erin woont.
@ Mike: Een reactie waaruit blijkt dat je ontzettend weinig verstand hebt van de materie.
Hoezo moet Nederland betalen voor de sluiting/stillegging van een bedrijf waarvan alle criminele activiteiten(lozen van zwaar vervuilde producten in/op land en in de lucht), de vele doden per jaar, enz. enz gedoogd worden door een regering die weigert om elke vorm van controle, van handhaving ,de tenuitvoerlegging van gerechtelijke uitspraken uit te voeren. Ga daar maar eens met Schotte over praten. Overigens is de ISLA raffinaderij al vele jaren eigendom van Curacao die wel de lusten maar niet de lasten willen dragen.
Je woont zeker niet in de rookkolom van de Isla, dan zou je wel uit een ander vaatje tappen.
Het is huichelachtig om, als het gaat om betalen, steeds de namen van Nederland en de Shell te noemen. Het is toch duidelijk de regering van Curacao welke deze smerigste fabriek van het hele noordelijk halfrond al een halve eeuw tegen alle weerstand in blijft toestaan om zonder enige controle alle regels van de beschaving aan de laars te lappen en daarmee de gezondheid van zijn eigen bevolking alsmede het milieu in de wijde omtrek voor zowel de huidige en toekomstige generaties te verpesten. Het is de door de bevolking democratisch gekozen regering (en daarmee dus de bevolking van dit eiland), welke voor de financiele consequenties van zijn eigen wangedrag zal moeten opdraaien.
contractbreuk ?? Mike;
Wie pleegt er contractbeuk? Zowel de PDSVA als onze regeringen.
PDSVA moet het nodige doen om milieuschade en gezondheidsschade te beperken, maar gaan gewoon door. Steken ze geld in die oude verroeste bende van Isla??? Nee tuurlijk niet, want dat gaat van de winst af. Het zal PDVSA en Hugo een zorg zijn dat de mensen hier gewoon in de stank zitten. Zij wonen toch immmers niet onder de rook van Isla (of GR-Isla zoals iemand hem ak noemt).
18 onnodige doden ?? Vind je dat toelaatbaar?
Velen zijn de stank en uitvallen van BOO en Isla zat. BOO valt uit en wij zitten in het donker. Behoorlijk onderhoud is er niet bij ten koste van de bevolking.
PDVSA heeft een contract met Isla en Curacao t/m 2020. Gaat Nederland de kosten van contractbreuk betalen?? Then be my guest! Gaat de Shell en de Nederlandse overheid de schoonmaak kosten betalen? Then be my guest!
Ik heb een hekel aan populistische uitingen die niet zijn doordacht… SMOC kan wel emotioneel een goed punt hebben en ik wil ook het liefst de Isla zo snel als mogelijk plat gooien, maar men moet ook even goed over de consequenties nadenken!