CURAÇAO – Minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) is op het eiland om het omstreden onderwerp personenverkeer te bespreken. Dit agendapunt liet veel stof opwaaien. “Het woord personenverkeer is geschrapt, we hebben het over vrije beweging van burgers binnen het Koninkrijk.”
Het onderwerp personenverkeer veroorzaakten begin deze week nogal wat commotie onder alle politieke partijen. De drie coalitiepartijen MFK, MAN en PS distantieerden zich gelijk van het agendapunt met een officieel schrijven aan de Vertegenwoordiger van Nederland in Curaçao. Daarin gaven de partijen ook aan niet in gesprek te gaan met Donner en minister Gert Leers (Immigratie en Asiel).
Rechten en plichten
Dat gesprek is er toch van gekomen. Bij de persconferentie gisteren in Fort Amsterdam zat premier Gerrit Schotte naast de Nederlandse minister om de commotie te sussen. Donner sprak over een ‘vruchtbaar gesprek’ met de eilanden over de rechten en plichten van burgers binnen het Koninkrijk. “De afgelopen 10 jaar heeft Nederland vooral met de Antillen gediscussieerd over onafhankelijkheid. Nu de Antillen ontmanteld is, is de vraag in hoeverre burgers zich vrij kunnen bewegen in het veranderd Koninkrijk”
‘From stratch’
Donner heeft deze week ook over dit onderwerp gesproken op Sint Maarten en Aruba. Minister Leers sprak op Curaçao met Minister Elmer Wilsoe (Justitie) om de vraag welke rechten er verbonden zijn aan het Nederlands paspoort in kaart te brengen.De minister gaf als voorbeeld aan dat mensen uit Bonaire vaak naar Curaçao reizen voor bijvoorbeeld medische hulp en dat daarom ‘personenverkeer’ op de agenda staat. “We beginnen ‘from scratch’, de oude afspraken gelden niet meer en we beginnen helemaal opnieuw”, aldus Schotte. “Er zijn nog geen afspraken gemaakt en er is nog geen wetsvoorstel over dit onderwerp”.
Notitie
Directe aanleidingen voor Donner om dit gevoelige onderwerp aan te snijden was een motie uit de Eerste en Tweede Kamer met de vraag een visie te ontwikkelen over de toekomst van het Koninkrijk. “De notitie van de vorige Nederlandse regering, die zou handelen over personenverkeer tussen Nederland en ‘de Antillen’ met de mogelijkheid om criminele Antillianen Nederland uit te zetten, is van tafel”, meldt Donner. Deze notitie was een voorbereiding van de voormalige minister Ernst Hirsch-Ballin op de Rijkswet Personenverkeer.
Beste wancho, ja ik kan me voorstellen dat als je zo geodsedeerd wordt door mietjes je je niet op onderwerpen kunt concentreren die iets meer IQ vereisen.
Beste Wancho, waarom denk ik nu dat er stukje jaloesie in je antwoord doorsijpelt. Je hebt volgens mij iets met mietjes. En een gefundeerd antwoord op mijn vraag, waarom Curacao wel en Nederland niet, de niet autochtone criminelen mag deporteren is voor jou te hoog gegrepen. Het was een aardig “probeersel”, maar Aboutaleb heeft je tot nu toe over het hoofd gezien. En die afspraak die jij denkt te kennen zou wel eens op puur financiële gronden kunnen zijn gemaakt zo van; wij deporteren de crimineel, via zijn borg betaald hij zijn eigen vliegticket en laat Nederland maar verder voor de detentie-kosten opdraaien, dus een win win situatie. Kan me best voorstellen dat dit allemaal boven je pet gaat, maar ja het is een kwestie van IQ hè.
WaarGaatDitEilandNaarToe, ik weet niet waar u de feiten vandaan haalt? Als een groot deel van de mensen niks te maken willen hebben met Nederland was Curacao allang net als Aruba onafhankelijk geweest. De ouders sturen hen kinderen naar Nederland om te studeren. De echt arme mensen wat wij ons niet kunnen voorstellen in wat voor armoede op Curacao heerst, die willen heel graag een enkele reis naar Nederland om een dak boven hen hoofd te hebben met water en electra en genieten van alle subsidies!
En wat is het probleem dat de yui korsou’s wel niet naar Curacao terug gestuurd kunnen worden?? Blijf wel bij de issue wancho
@ wancho,
Bedankt voor deze uitleg, nu weten we ook waarom Curacaose criminelen een enkele reis naar nederland nemen.
@totekkie,
dat komt omdat nederlandse criminelen hun straf niet in de curacaose gevangenis durven uit te zitten en er is een afspraak met nederland hierover. in nederland hoeven ze niet lang te zitten, of ze komen in holland meteen vrij of ze komen er met een slappe taakstraf van af. en mochten ze onverhoopt dan toch een paar jaartjes moeten opknappen, dus daadwerkelijk achter de tralies leven, dat is het gevang in NL een luxe hotel, niks vergeleken met het harde beleid en de echte cellen in Bon Futuro, nederlanders zijn slap als het om echte harde mannen gevangenissen gaat, het is in heel de wereld gewoon bekend dat de meeste nederlandse mannen mietjes zijn. maar goed, ze kunnen ook niet alles hebben. 😉
Inderdaad wel jammer dat we als yu di korsou ons niet meer zomaar kunnen vestigen op Bonaire. Toch het eiland waar onze neven en nichten wonen. Dit geldt ook voor inwoners van Nederland. Ze mogen er ook niet zonder meer naar toe. Misschien moet Miriam Sluis weer een nieuw boek schrijven “Het koninkrijk bestaat niet” als opvolger van “De Antillen bestaan niet”. De harde waarheid is dat een groot deel van de mensen op Curacao eigenlijk niets met Nederland te maken wil hebben. De gemiddelde yu di korsou heeft niet in de gaten dat we nu in de hoogtijdagen leven op ons eiland en dat we steeds verder zullen wegglijden. Ik moet het allemaal met lede ogen toezien. Welke leider staat erop om ons de juiste weg te wijzen of moeten we echt eerst helemaal tot de bodem van de put (a la Suriname) wegzakken.
Wat ik niet begrijp is waarom Curaçao wel criminele Nederlanders naar land van herkomst kan deporteren maar Nederland mag dat niet, kan iemand mij dat eens uitleggen ?
@ Gerrit,
Inderdaad. En als je hier dan woont en je wilt (of moet) weer terug naar NL is dat ook bijna onmogelijk. Je hebt dan een “uitreisvergunning” nodig. Stempels halen bij immigratie, justitie en belasting. Uitschrijven bij kranchi en dan weer naar immigratie voor een GROTE RODE stempel in je paspoort dat je het eiland mag verlaten Een yu Korsou hoeft dat natuurlijk niet te doen. Die kan zonder enige stempels zich laten uitschrijven en naar NL vertrekken. Want een yu korsou betaalt zijn belastingen en boetes schijnbaar wel netjes voordat hij naar NL vertrekt.
Als met dit soort regelingen hanteert, oke, maar dan voor EENIEDER binnen het koninkrijk! Maar Curacao wil alleen maar de lusten en niet de lasten.
Terecht dat nederland de regels gaat aanscherpen! Nederlanders mogen op Curacao maar maximaal 6 maanden per jaar verblijven. Daarnaast als je op Curacao komt wonen mag je in de rij staan bij de vreemdelingendienst, je moet voldoende inkomen hebben om hier te mogen wonen anders wordt je uitgezet naar Nederland. Hoe zijn de regels als een Curacaoenaar naar Nederland komt? mag gewoon inschrijven bij een gemeentehuis, uitkering aanvragen en klaar. Misschien moeten we de regels van Curacao overnemen?
wat een getover met woorden. het woord ‘personenverkeer’ is dus geschrapt en daar in de plaats gaat men het nu over de vraag hebben ‘in hoeverre burgers zich vrij kunnen bewegen in het veranderd koninkrijk’!?! nou, volgens mij is dat gewoon het ‘synoniem’ van het woord “personenverkeer”. in feite is er helemaal niks van tafel. de rijkswet personenverkeer binnen het zogenaamde koninkrijk komt er gewoon, in afgezwakte vorm misschien, maar het zal in de 2e en de 1ste kamer doorgejast worden!!