• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) heeft maandag de rechter verzocht om tijdelijke sluiting van raffinaderij Isla. Dat maakt SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen bekend. De reden voor het verzoek is het niet handhaven van de volledige Isla-vergunning door de overheid.

De milieuorganisatie is maandag bij het Gerecht in beroep gegaan tegen de afwijzing door de overheid (bij besluit van 22 februari 2011) van het verzoek van SMOC van 21 maart 2005 om de volledige Isla vergunning te handhaven. In haar besluit stelt de overheid dat ‘er geen sprake is van overtredingen van de vergunningsvoorwaarden die gelden voor Refineria Isla’, en wijst het verzoek van SMOC om handhavend op te treden af.

Dreigende situatie
SMOC is van mening dat weer een onzorgvuldig en ongemotiveerd besluit genomen is en beschuldigt de overheid van onrechtmatig handelen en onbehoorlijk bestuur. Volgens Van Leeuwen moet Isla worden gesloten totdat alle problemen zijn opgelost: “De recente ‘incidenten’ waarbij scholen geëvacueerd moeten worden, de enorme stankoverlast die door lekkage van gevaarlijk Nafta bleek te zijn veroorzaakt, het voortdurende fakkelen waarbij kankerverwekkende stoffen in de lucht terechtkomen, tonen aan dat de milieumisdaden van Isla steeds ernstiger en dreigender worden.”

Sluiten
“Er moet worden ingegrepen, en als de overheid dat niet wil doen, dan moet de rechter zelf maar optreden en Isla platleggen totdat alle problemen zijn opgelost en Isla aan haar vergunning kan voldoen.”  SMOC verzoekt de rechter de beschikking van de overheid te vernietigen, en de overheid te ‘overrulen’ door zelf te bepalen dat Isla alleen mag opereren na implementatie van maatregelen die door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) in de rechtszaken zijn weergegeven. Pas na controle en goedkeuring van die implementatie door StAB mag de Isla weer in gebruik genomen worden.

Gesprek Donner
In het belang van de volksgezondheid van de bewoners en schoolgaande kinderen ‘onder de rook’ verzoekt SMOC de minister per direct de activiteiten van Isla en BOO stil te leggen totdat de noodzakelijke maatregelen zijn genomen om de extreme overlast te voorkomen.Tijdens de bijeenkomst die SMOC vandaag om 17:00 uur zal hebben met de delegatie van Minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) zal SMOC een kopie van dat verzoek overhandigen. Tevens zal SMOC verzoeken om ingrijpen door Nederland op grond van de waarborgfunctie binnen het Koninkrijk in geval de Regering/Minister Constancia weigert de verzochte maatregelen te nemen.

4 reacties op “SMOC wil tijdelijk sluiting Isla”

 1. Fantastisch werk, doorgaan!
  Als de ISLA tijdelijk gesloten is kan er eindelijk een gezonde protestmars gelopen worden…

 2. @lucho
  Misschien heb jij het tot nu toe met geluk overleefd, maar bedenk wel dat er in al die jaren PER JAAR 18 mensen zijn overleden door de troep die ISLA ongestraft uitstoot. DAAROM willen we een oplossing. “Laat maar” mentaliteit staat gelijk aan legalisering MOORD!
  Wij (normale gele/bruine/zwarte/blanke Curacaoënaars) keren deze milieumoorden NIET de rug toe maar vechten voor gerechtigheid en dat zou ook de REGERING moeten doen!

 3. We hebben bijna 100 jaren er mee geleeft,laat ons maar en verlaat het land maar als jullie r nu wel last er van hebben. ayo

 4. Helemaal eens met SMOC. Onbegrijpelijk dat voor de zoveelste keer alle verantwoordelijken hetzij compleet zwijgen (politiek) danwel tegenstrijdige verklaringen afleggen (ISLA). Verder maakt iedereen zich druk over wat er nu wel of niet gemeten kan worden, hetgeen zeker van belang is, maar voorbij gaat aan de feitelijke oorzaak, een lekkage, die ongetwijfeld het gevolg is van gebrek aan onderhoud, en die morgen voor meer gevaarlijke stoffen kan zorgen. Schandalig bestuur.