• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De eerste algemeen commandant van Brandweerkorps Caribisch Nederland is Wouter Zitter. De 50-jarige Zitter heeft ruim dertig jaar ervaring bij de brandweer en de politie. De grootste uitdaging ziet hij in het aanbrengen van eenheid binnen het brandweerkorps.

Hoewel er een gemeenschappelijke identiteit voor het korps tot stand moet komen, benadrukt Zitter dat daarbij rekening moet worden gehouden met het eigen karakter van de deelkorpsen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. “Het is belangrijk dat de brandweer diep geworteld is in de lokale samenleving. Daarom wil ik ook niet op de stoel van de lokale brandweercommandanten gaan zitten. Deze commandanten zijn en blijven het eerste aanspreekpunt voor de lokale brandweeractiviteiten.”

Waardering
Zitter geeft aan de collega’s van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba erg te waarderen, omdat de mensen erin slagen met een beperkt aantal personen en middelen invulling te geven aan de meest belangrijke aspecten van het brandweervak. Verder is Zitter van mening dat zowel de brandweer Caribisch Nederland als de lokale deelkorpsen zich duidelijker moeten gaan positioneren en meer zichtbaar in de samenleving aanwezig moeten zijn.

Eer
Het is een grote eer voor Zitter om leiding te geven aan het jongste brandweerkorps van Nederland. Hij is echter gedetacheerd vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie, waarbij het de bedoeling is om op termijn een vaste functionaris, bij voorkeur van Caribische origine, aan te trekken en in te werken.

2 reacties op “Zitter eerste algemeen commandant”

 1. @ Max Donald Conception:
  Geachte heer, goed lezen is niet uw sterkste punt. Het is helemaal GEEN externe benoeming. Het is een detachering en het is de bedoeling dat er op termijn een VASTE functionaris wordt aangetrokken van bij voorkeur Caribische origine.

  Overigens dient vermeld te worden dat men in Nederland, en de genoemde eilanden zijn toch sedert 10-10-10 bijzondere gemeentes van Nederland??, gaat voor de juiste man op de juiste plaats en niet zoals bijvoorbeeld op Curacao de man van de juiste partij op een functie komt waar hij/zij van toeten noch blazen weet. Zie de laatst benoemde minister van o.a. onderwijs die niet eens de wet kent als het gaat over gratis onderwijs.

  Kennelijk is er gebrek aan plaatselijke deskundigen en zullen de eilanden het helaas (tijdelijk) met externe experts moeten doen of men daar nu wel of niet op zit te wachten. Veiligheid is een groot goed. Kennelijk bent u de brand in 2010 bij de olieterminal al vergeten.

 2. Weer een ras Hollander die het beter schijnt te weten dan de doorsnee eiland bewoners van Bonaire Saba en Sint. Eustatius. Weer eens een externe benoeming. Een tijd terug was Bonaire ontevreden over het feit dat het eiland, schijnbaar, als een oord voor bevordering van Nederlandse streepjes jagers ( politie agenten) zou komen te dienen. Steeds als het om het leidinggeven, bevorderen van eenheid, samenwerking gaat, is er sprake van externe vacature aanvulling. Met andere woorden is er een gebrek aan plaatselijke deskundigen, dan wel zitten de eilanden te wachten op externe experts. Heren, ieder volwassene heeft ooit de eigen puberteit doorgemaakt voordat hij zichzelf kon behelpen.