• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURACAO – Het opstarten van Raffinaderij Isla vandaag gaat niet zonder slag of stoot. “Tijdens het opstarten is een lek in één van de leidingen geconstateerd”, aldus Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha. “Daardoor lekt de stof Nafta naar buiten die verantwoordelijk is voor de stankoverlast.”

Gijsbertha meldt dat er nu snel reparaties uitgevoerd worden om het lek te dichten. Daarnaast wordt de boel schoongemaakt met watertrucks. De Isla lag sinds begin vorige week plat door een defect aan beide boilers.

Nafta
Nafta is een mengsel van koolwaterstoffen, dat ontstaat bij het destilleren van ruwe olie als condensaat bij temperaturen beneden 80 graden Celsius (lichte nafta) en van circa 80 tot 170 graden Celsius (zware nafta). De stof is gevaarlijk en kan bij inademing onder andere duizeligheid veroorzaken.

Evacuatie
“Wederom wordt duidelijk dat op Curaçao geen enkel rampenscenario bestaat”, reageert Arjan Linthorst, chemicus en bestuurslid van Stichting Milieu Ontwikkeling Curacao (SMOC). “In vergelijkbare situaties in Nederland, waar ook lekkages NAFTA hebben plaatsgevonden, wordt overgegaan tot evacuatie indien nodig. Hier wordt niets ondernomen, zelfs niet de oproep om ramen en deuren te sluiten. Er is geen enkele informatievoorziening, milieudienst en Isla zijn onbereikbaar voor bewoners, en ook de GGD blijft onzichtbaar”, aldus Linthorst.

2 reacties op “‘Lek veroorzaakt stankoverlast’”

  1. Met water schoongemaakt?? Mijnheer Gijsbertha wilt u als “voorlichter” ons dan maar gelijk even vertellen waar dit zwaar verrvuilde water/NAFTA dan gedumpt gaat worden (hoor niet graag over een paar dagen dat de flora/fauna bij Caracasbaai op “onverklaarbare” wijze met sterfgevallen wordt geconfronteerd!)

  2. Dus de hele ISLA is lek… ze vergeten telkens alle einden van de verticale pijpen af te doppen! Kuch kuch….