• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Lea Bloem nogmaals haar visie over de uitlatingen van Helmin Wiels.

Laatst zat ik aan de rosé met mijn vriendinnen. Wist u trouwens dat rosé een stimulerende werking heeft op de SMM: Spraakzaam Makende Motoriek? Bij ons werkt dat echt zo. Plotseling zegt een vriendin dan tegen een ander: “hoe komt het toch dat je nog single bent? Je bent mooi, intelligent en hoogopgeleid, wat is er aan de hand met jou?” Mijn andere vriendin werd niet vrolijk van die typische SMM vraag, maar gaf toch een onthutsend eerlijk antwoord: ”omdat ik een tweekoppig educated negro monster ben.”

Omdat ik zelf ook single ben ging ik er eens goed voor zitten, want ik wilde natuurlijk weten of die aandoening besmettelijk is: “Zat jij onder een rots of zo Lea? Begon ze op dramatische wijze (een ander deugdelijk effect van die rosé). Natuurlijk is het besmettelijk en jij hebt het ook! Heb je niet door dat terwijl jij aan je zwembad in Jan Thiel rosé zit te nippen, dat wij, hoogopgeleide- , in resorts wonende, 8.000 gulden per maand verdienende zwarten bedreigd worden met uitroeiing?! Het is black on black crime! De Verlosser van Korsou heeft ons in zijn vizier en dreigt ons bij de haren door de straten van Siudat Wiels (ex- Willemstad) te slepen en op de brandstapel te gooien. Wij mogen ons als negers scholen, maar we mogen ons niet ernaar gedragen.”

Het is de wereld op zijn kop en ik weet niet meer wat de zin van het is leven. Mijn ouders, echte producten van hun generatie, waren aanhangers van de emancipatiebeweging. Je weet wel black power enzo. Ze hebben er diep bij mij ingestampt dat de enige weg vooruit via onderwijs liep: haal alles uit je zelf, excelleer, sta met je ogen, oren en je hart open naar de wereld toe. Laat de wereld je cultiveren en cultiveer de wereld. Kom daarna terug om een bijdrage te leveren aan je eigen samenleving.

Tig jaren studie – en een enorme studieschuld later, tref ik mezelf plotseling uitgekost aan. Straks krijgen we nog een ‘scarlet letter P’ gebrandmerkt. Ja, want Wiels heeft zelfs een scheldnaam voor ons: Professionelen. Hoogopgeleiden zijn het doelwit van spot en wantrouwen aan het worden in deze samenleving. Dezelfde man die de grootste 80/20 plannen heeft en koloniaal onderdrukte Yu’i Korsou uit Nederland terug wil halen naar Curaçao, kleineert de opgeleide Yu’i Korsou met uitlatingen als: huisslaaf, landverrader en boodschappenjongen voor de blanke elite.

Profeet Wiels, Heilig is Zijn Naam, is alleswetend en kan zich daarom permitteren de integriteit, betrokkenheid en meerwaarde van hoogopgeleiden in deze samenleving in twijfel trekken. Blijkbaar zijn streetwise, grote bek hebbende, kortzichtige ‘kolegio bou di palu’ afgestudeerden een grotere aanwinst voor de vooruitgang van Zijn volk. Het lijkt erop dat de Pueblo Soberano campagne leuze: “Yu’i Korsou mes ta, Yu’i Korsou mes tin, Yu’i Korsou mes por”, alleen geldt voor een bepaalde categorie Yu’i Korsou. Tegenwoordig zijn ‘some pigs more equal then others.’

Dus je ziet het Lea, wij zijn net als in de X-Men films de “Mutants” in de samenleving. En wie wil nou een relatie met een mutant? Niemand toch? Stel je voor dat ze zich gaan voortplanten!

Zucht, gelukkig hadden we nog twee flessen rosé….

2 reacties op “Ingezonden : X-men”

  1. Geen zorgen nu de PS onderwijs onder haar beheer heeft zullen er binnenkort geen hoogopgelieide ydk meer zijn.. die kunnen toch niet meer in NL of USA studeren want ze spreken alleen papiamentu

  2. Very funny. Lea je moet een column gaan schrijven meid!