• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Examens op de havo- en vwo-scholen moeten worden afgenomen in het Papiaments. Dit wordt als specifiek punt genoemd in het regeerprogramma 2011-2014. Het regeerprogramma werd afgelopen week na bijna zes maanden regeren uitgebracht.

Naast de examens die nu in het Nederlands worden afgenomen op havo- en vwo-scholen, wil de regering dat ze vanaf eind dit kalenderjaar ook in het Papiaments worden afgenomen. Om het Papiaments nog beter te bevorderen in het onderwijs, wil de regering dat de Fundashon di Planifikashon di Idioma (FPI) een Akademia di Papiamentu wordt.

Intentie
Het instituut moet zich bezig houden met de standaardisering van het Papiaments. Directeur Ronald Severing laat weten liever nog geen reactie te geven. “We willen eerst zelf de ministers spreken. Ik wil weten wat de intentie van de regering is en wat de kosten zijn. Wij hebben er officieel nog geen weet van. We zijn benieuwd hoe de plannen verwezenlijkt worden en in welke mate dit gebeurt.”

Issues
“Ik vind het belangrijk dat de leerlingen voorbereid worden op een vervolgstudie. Als de examens in het Papiaments gegeven worden, bereiden wij de leerlingen niet goed voor”,vertelt Lisette van Lamoen, directrice van de Stichting Rooms-katholiek Schoolbestuur. “Dat is een belangrijk issue. Daarnaast denken wij dat er geen markt voor is om examens in het Papiaments te geven. Het grootste deel van de ouders kiest voor Nederlandstalige scholing. We brengen er geen verandering in.”

22 reacties op “Papiamentstalige examens op havo/vwo”

 1. Nederlands zelf is niet belangriijk meer..want in de toekomst krijgen we studiefinanciering voor studeren in Amerika, dus maakt niet uit.. Nederlands is niet belangrijk meer…de Universiteit van Curacao is meer Engels dan Nederlands ….

 2. @gerald, trap niet in de leugens van de PS, ze zeggen tegen de leerlingen dat ze een keuze hebben maar uiteindelijk luisterd de PS niet en beslist!

 3. Ach als ik het goed lees hebben de leerlingen straks de keuze tussen nederlands en papiaments, vraag mij nog alleen nog af hoe het verder moet met de voertaal op school.
  kan huidige keuze tussen nederlands en papiaments talige scholen niet gewoon blijven bestaan?

 4. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
  Curacao heeft wel jeugd, maar met dit belachelijke voorstel heeft de jeugd helaas geen toekomst.

 5. goed idee want papaimentu is een wereld taal

 6. Erg leuk om dit te lezen. Daar zullen de kinderen erg ver mee kunnen komen.
  Hier in Nederland komt klantklossen, volksdansen in klederdracht op klompen en varen met de trekschuit als keuze vakken op het eindexamen.
  Je hebt er niets aan maar het staat leuk op je CV.
  Veel sterkte met regerinkje spelen.
  Het alles zelf doen valt vies tegen zo te lezen in de Amigoe en AD Antillen.

 7. HET MEEST DOMME VOLK IN THE CARIBBEAN…. zonder indentiteit zonder een zinnige taal zonder basis voor de rest van de wereld…. VOLK wake up NO SKUCHA BO GOBIERNO….
  Deze mensen hebben geen toekomst… en willen er voor zorgen dat het volk dat ook niet heeft.

  Papiamentu mooi allemaal pero bo no por hasi NIJUN @@!#$ ku ne…..
  MFK PS EN de rest van de BENDE!!!!

  dit gaat de verkeerde kant op ! sukkels !

 8. Ik las gisteren net een pamflet van de CHATA waarin er wordt gevraagd voor meer respect voor het werken in tourisme, in deze en aanverwante sectoren zijn op Curacao namelijk 1 op de 5 leden van de beroepsbevolking werkzaam. Big buisiness dus aan hoeveel van die toeristen kunnen onze kinderen nog wat verdienen als ze alleen papiaments spreken?
  Hoeveel schoolverlaters kunnen nog deze sector in? En bovenal hoe willen ze ooit de 80/20 regel doorvoeren of krijgen tourisme en horeca vrijstelling? daar ging het
  Wiels toch net om.

 9. Laten we straks niet vergeten dat Schotte Wiels niets in de weg gelegd heeft toen deze ons land naar de afgrond bracht !

 10. Ik denk dat we maar een countdown teller als pop-up op deze site moeten gaan plaatsen. Ik geef deze coalitie met deze waanzinnig discriminirende maatregelen nog maar een korte “speel”tijd.
  Laat de serieuze regeerders (ongeacht politiek kelur, want alles is beter dan dit ongeregelde zooitje) maar weer aantreden en dit clubje kleuterregenten terug naar school sturen (met tweetalig onderwijs En/Sp en als keuzevak Papiamentu)

 11. The motion that the government takes in decisions in Curacao are seemingless and connected solely to the past. If you live in the past you will develop in the past tense. I have been educated in Curacao schools multi-linguistic, and I am damn proud of it. Indeed Papiamentu is a language that the people of the country shoul maintain and learn, but not when it get’s in the way of our childrens EDUCATION. As a country are you financing students to go study in America? NO! Other wise make your tests in english. Are you financing to go study in the Nehterlands? Yes! then how can a government come to such conclusions that jeopordizes the moral education of the people that live there. Why change the name of a school because of the past. Does the Curacao Government realize how many countries out there carry names that are related to horrific pasts. But they do it never the less and they hold their head high. THERE IS NO SHAME IN WHO YOU ARE! Time for the leaders to buck up.

 12. Wat een dramatische ontwikkeling. Deze regering zet de inwoners van dit eiland terug naar de slaventijd waarin alleen de regenten het zich konden veroorloven om zich als wereldburger te ontwikkelen. De rest van het volk moest vooral dom worden gehouden. Van een president van twijfelachtige afkomst welke zelf zijn schoolopleiding niet heeft afgemaakt kan je waarschijnlijk ook niets beters verwachten. Nederland zou de verantwoordelijkheid moeten grijpen om de jeugd van dit eiland van de ondergang te redden en deze calimero-regering af te zetten.

 13. Krijg sterk het gevoel dat dhr. Wiels in de achterkamer de Premier is en dhr. Schotte de PR-man. Zolang deze laatste officieel van de voordelen van de Premierschap kan blijven genieten, kan het hem geen ene bal schelen wat ‘zijn’ coalitie meekomt. Ben zelf volledig yu’i di Korsou (althans dat dacht ik altijd -> ben in NL opgeleid en heb deels Boneriaanse voorouders) maar, deze regering spoort niet helemaal. Waar blijven de MAN en de MFK? Hoe kunnen deze partijen het eens zijn met zo’n voorstel om op de HAVO/VWO papiamentstallige examens aan te bieden? Of is het zo dat ze roekeloos met alle domme voorstellen akkoord gaan om de Pueblo Soberano in het algemeen en Wiels in het bijzonder een plezier te doen om zodoende coalitiepartner te kunnen zijn/blijven?! Dit allemaal ten nadele van onze huidige en nieuwe generatie jongeren m.u.v. van hun eigen (klein)kinderen natuurlijk want die worden wél op privéscholen geplaatst.

  Gelukkig ben ik door studie en hard werken in de gelegenheid om mijn eigen kinderen een betere perspectief te bieden. Zeer jammer voor onze minder bedeelde mede-eilandbewoners. Dit alles hebben wij met z’n allen te danken aan onze politici.

 14. Waarom concentreert een klein land als Curaçao zich niet op haar omgeving? Een klein eiland in de Caraïben. Leer de kinderen tweetalig onderwijs; Engels/ Spaans ipv misplaatste, achterhaalde culturele gevoelens te vertalen in taal. Deze regering kijkt terug en NIET vooruit! Wanneer wordt dit land eens wakker????

 15. een basisschooldirecteur die Minister kan worden? Laten we hopen dat de regering lekker rustig aan doet zodat ze niet alles kapot maken!

 16. precies wat de regering wil……deze domme mensen willen een dom volk…

 17. wordt waker, we moeten voor uit denken niet achter uit .Het werel eindig niet bij het strand

 18. VSBO niet ????….. dus alle Nederlandstalige kinderen gaan dus bijvoorbaat al niet naar de HAVO/VWO. Wie gaat er een openbare Nederlandstalige havo/ vwo openen voor mijn kinderen die ook nog betaalbaar is…HELP!!!

 19. het is al erg genoeg dat als je kind in groep 8 wordt afgerekend op papiaments gaat helemaal nergens over en dan nu de eind examen havo vwo ook in papia NEE wat heeft een nederlandstalig kind hier aan HELEMAAL niks dat ze het als exstra vak kiezen oke maar het is geen wereldtaal en vervolgopleiding gaan ze naar usa of nl DUSSSSS
  ministers niet doen!!!! en carla ja laat ze eens weat aan school materiaal doen al die copie en inzamelings acties het gaat van kwaad tot erger bedelen is het gewoon laats nog stickers 2.50 ps ja voor een sport evenement ben er echt klaar mee blijf sponseren de grt

 20. Het is al een rotzooi op de meeste scholen, leerlinen krijgen niet goed les, en nu ook alle vakken in het papiamentu en ook examens? waar moeten wij met z’n allen naar toe??????
  De regering denkt alleen aan hun zelf.

  Laten wij gaan beginnen met een aantal ambtenaren en ook mensen die voor de regering werkt waar de salarissen naf. 12.000,– per maand is, deze groep moeten wij gaan concentreren en hun naar huis sturen.

  Voor de scholen moeten wij stoppen met ouwe hoeren en geeft de scholen en leerlingen beter schoolmateriaal, bijvoorbeeld stoelen, airco’s een paar blikken verf zodat de meeste scholen een kleurtje krijgt en de gebouwen voor het oog wat mooier uitzien.
  In plaats te zeuren over het geven van een nieuwe naam. (Naamsverandering). Papiamentu examens etc.

  Laten wij stoppen met flauwekul en regering ga nu aan de slag en stop met jullie descriminatie v.w.b. Nederland en Nederlandse Taal.

 21. lijkt me nutteloos om examens van HAVO/VWO in papiamentu te doen. Dit zijn juist de leerlingen die multi linguaal moeten zijn om aan hoger onderwijs te kunnen meedoen. Zelf onze eigen universiteit is niet papiamentstalig.

 22. lol….hou ze maar dom en dan volgen ze ons als kudde dieren…zo denkt deze regering dus over de jeugd

  ik wil weten welke universiteit onze papiamentstalige examens en diplomas gaan erkennen

  wat een bende