• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Census 2011 is bijna ten einde. Een week lang zijn vrijwilligers het eiland over gegaan om het volk te tellen en vragen te stellen. Niet iedereen was even blij met hun komst. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg het voorbijgangers hoe zij de Census ervaarden.

“Keurige dame”, antwoord de 32-jarige Joyce. “Ze heeft zich netjes voorgesteld en was erg beleefd. De lijst was binnen 35 minuten afgewerkt.” Vico (38) was iets minder blij met het bezoek. “Ik wilde graag meedoen, maar had nooit verwacht dat ze zulke persoonlijke vragen zouden stellen. Sommige dingen gaan gewoon niemand iets aan, het was echt een inbreuk op mijn privacy.”

Gezellig kletsen
D 27-jarige Manon maakt zich zorgen over de anonimiteit van de Census. “Je moet je naam doorgeven en die wordt genoteerd. Ik vraag me af hoe privé alles is en als dit niet zo is, vind ik het heel kwalijk. Ik vertrouw het niet helemaal en twijfel aan de anonimiteit.” De 68-jarige Berna was blij met bezoek. “Het duurde even, maar we hebben gezellig zitten kletsen. Het was een leuke meid.”

Verre van aardig
De 23-jarige Nadia liep op tegen een taalprobleem. “Mijn Papiaments is niet perfect en het Nederlands van de mevrouw ook niet. We deden uren over de vragen, omdat we elkaar simpelweg niet begrepen. Bovendien moest zij elke vraag van haar lijst eerst vertalen.” De 35-jarige James trof het ook niet. “De dames kwamen zondagochtend aan de deur en waren verre van aardig. Ik vond het zeker geen leuke ervaring.”

6 reacties op “‘Ik twijfel aan de anonimiteit’”

  1. Ja mooie enquete.
    Waar heeft de overheid al die informatie voor nodig, subjectieve vragen, dubbele vragen en eerst je naam boven het blad…. Als er ooit al iets uitkomt qua gemiddelde of gemiddelde per wijk, dan is het maar de vraag wat men er mee moet doen. Ik schat die mogelijkheid niet zo hoog in, gezien de kwaliteiten op Curacao. De enquetteur was heel vriendelijk en toen we zeiden niet van dergelijke intieme vragen gecharmeerd te zijn, bood hij al aan om valse antwoorden te geven. Dat zal dan ook verder wel volop gebeurd zijn, misschien wel op ons lege formuliertje….
    Ook vreemd dat er niet een mooi invulformulier voor de verwerking bij zat, iets dat door een scanner direct ingelezen kan worden in een database, zoals OCR documenten. Dat geeft mij ook al aan dat dit weer een mooi werkgelegenheid project is met een ruime kans om voldoende fouten bij de verwerking door “deskundigen” toe te laten.

  2. Anoniem terwijl je naam moet doorgeven??

  3. Anoniem?? Ze vroeg zelfs ons trouwboekje voor de burgerlijke stand?!

  4. Geen enkele kritiek, 2 prachtige jonge dames met een uitstekend niveau, werkte de lijst snel en efficient af, met 15 minuten waren we klaar. Ik moet wel bekennen dat wanneer het niveau lager of laag is, er meer twijfel kan ontstaan over wat te antwoorden.
    Verder hoop ik dat het CBS de anonimiteit respecteerd en ons land er zijn voordeel mee doet!

  5. anonimiteit nee natuurlijk niet anders vragen ze je naam niet en moet je sedulanummer doorgeven simpel toch !!!!

  6. Degene die me ondervroeg was helemaal ok. Omdat ik in de informatiebrief had gelezen dat het geheel anoniem was, heb ik nergens mijn naam genoemd. Dat werd gerespecteerd.
    Geen taalprobleem eigenlijk omdat de enqueteur het invulde op een Papiamentstalig formulier maar eenzelfde Nederlandstalig formulier bij de hand had waar ik niet precies de vraag begreep.
    Een van de vragen waar ik me over verbaasde was over de gezondheid. Er werd gevraagd of mijn gezondheid in vergelijking met leeftijdgenoten goed is. Hoe kan ik dat weten, behalve uit mijn directe omgeving? Daarbij werden een eental ziektes genoemd waar ik op moest reageren. Diabetes, hoge bloeddruk, ernstig nierfalen, hartproblemen, sikkelziekte. B.v. kanker, HIV, obesitas kwamen niet in het lijstje voor.
    Ook het onderwerp opleidingen was lastig, omdat begrijpelijkerwijs niet alle opleidingen ter wereld voorkwamen. Dat snap ik, maar er was geen ruimte om daar op in te gaan.
    En zo waren er meer onduidelijkheden. B.v. ook over veiligheid. B.v. of ik maatregelen had genomen voor eigen veiligheid (ik zou me kunnen voorstellen, hekwerk, alarm, honden). Zou een interessant gegeven kunnen zijn voor preventie. Wel werd gevraagd of ik overlast ondervond van drugsverslaafden, loslopende honden.

    Al met al respect voor de enqueteurs, heel benieuwd naar de uitslag, maar de manier van vragen en de antwoord mogelijkheden waren voor mij soms onduidelijk.
    Op de vraag wanneer de uitslag ongeveer bekend zou zijn kon geen antwoord worden gegeven. Maanden, jaren, hij wist het niet.