• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week kijken we naar de achterliggende gedachte van de kuaresmaperiode. Wat houdt ‘Kuaresma’ precies in?

Curaçao zit midden in Kuaresma. Een tijd van rustige straten na het drukke carnaval. Tijdens deze periode waait de ‘Bientu di Kuaresma’ de wind van bezinning en rust. De wind van het vasten. Maar wat houdt deze periode eigenlijk in?

Bezinning
Volgens pastoor Curtis Meris, de jongste pastoor binnen het Curaçaose bisdom, is de Kuaresme een periode van vasten en bezinning binnen de Katholieke Kerk. “Het is de bedoeling dat men zich onthoudt van bijvoorbeeld eten. Het heeft te maken met de lijdensweg van Jesus Christus van 40 dagen door de woestijn, waarin hij zich heeft onthouden van voedsel en drinken.”

Zondag niet vasten
Volgens Meris staat de periode in het teken van je openstellen voor God en te luisteren naar wat God van jou verlangt. De vastentijd begint officieel op Aswoensdag, om 12 uur ’s nachts na de afscheidsparade van carnaval en eindigt op de ochtend van Pasen. Op zondagen wordt er niet gevast. “Zondag is een dag om de Heer te loven, niet om bezig te zijn met onze eigen dingen”, legt Meris uit.

Palmtakken
De traditie tijdens het vasten dat echt Curaçaos is, is vis eten. “Op Curaçao zijn we echte viseters. Vooral op Goede Vrijdag eet bijna het hele eiland vis.” Op de ochtend van Pasen gaat men naar de kerk en maakt van de stengels uit palmtakken een gevlochten kruis dat thuis wordt opgehangen. De rest van de gezegende takken worden verbrandt en het as wordt gebruikt voor Aswoensdag het jaar daarop.

Geven aan een ander
“Iedereen vult de vastentijd op zijn of haar eigen manier in. Sommige drinken of roken niet, sommige eten overdag niet, iedereen onthoudt zich van iets wat ze graag willen. Maar hoe men het ook invult, één ding is erg belangrijk: onthouding alleen is niet genoeg. Het gaat erom dat je iets geeft aan de ander”, vertelt Meris. “Als je bijvoorbeeld je onthoudt van je dagelijkse pastechi, is dat niet genoeg. Als je vervolgens het geld waarmee je een pastechi zou kopen geeft aan een dakloze, heeft het vasten echt effect.

 

www.versgeperst.com