• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Curaçaose hulp voor politie EindhovenCURAÇAO – Eindhovense boefjes met een Antilliaanse achtergrond moeten op gaan passen in Eindhoven. De politie van de Nederlandse stad gaat namelijk samenwerken met de politie op Curaçao.

Afdelingschef Binnenstad Taco-Jan Gosen van de politie Eindhoven is op bezoek geweest op Curaçao om de samenwerking te bespreken. “We hebben zo’n 2400 Antillianen in Eindhoven, die zich allemaal netjes gedragen. Op een clubje van vijftig na, die zich bezighouden met handel in verdovende middelen, fietsendiefstal, kleine overvallen en dat soort feiten.” Om die groep structureel aan te pakken, heeft hij contact gezocht met Curaçao.

Omgang
Gosen hoopt van de collega’s te leren hoe ze op Curaçao omgaan met dit soort groepen. In het centrum van Eindhoven werkt de politie al langer actief aan de aanpak van probleemjongeren uit andere culturen. “Wij willen graag met die mensen in gesprek komen en dan moet je hun cultuur begrijpen. Je moet ze kunnen verstaan en met ze kunnen praten.”

Tips
De Eindhovense politie heeft veel tips gekregen van hun Curaçaose collega’s. “Een van de tips die het meest is blijven hangen, is dat we als politie te vriendelijk zijn. Laat je niet te veel aanleunen, laat je niet uitschelden en onheus bejegenen.” De taal is een probleem om goed te kunnen reageren en enkele agenten gaan daarom Papiaments leren. Verder zal de politie informatie gaan uitwisselen met Curaçao over ‘lastige Antillianen’.

Minderjarigen
Vooral voor minderjarigen, die dreigen in de criminaliteit te geraken, kunnen de contacten met Curaçao behulpzaam zijn. Veel van hen zijn ‘dropouts’ en moeten op het eiland meedoen aan de sociale vormingsplicht. “Misschien kunnen we ze samen in het goede spoor helpen.” Gosen vindt het niet zijn taak of bevoegdheid om ze terug te sturen, maar wil ze wel aansporen om vrijwillig terug te gaan naar Curaçao en om daar alsnog mee toe doen aan de vormingsplicht.

Bron: Wereldomroep

www.versgeperst.com