• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Edgar Leito wil iets doen tegen Raffinaderij Isla en heeft een protestmars op touw gezet. Volgens de actievoerder stromen de aanmeldingen binnen, maar zijn er nog steeds veel mensen die niet durven meedoen. Wat zou jij doen? Versgeperst.com vroeg het de voorbijganger.

“Natuurlijk loop ik mee”, reageert de 38-jarige Jerry. “We moeten deze dingen veel vaker doen, voor elkaar opkomen en keiharde acties uitzetten. Ik heb een aantal jaar in de buurt van Marchena gewoond en weet dus heel goed hoe slecht de fabriek is. Mijn hele familie had er last van en we zijn dan ook om die reden verhuisd.”

Wordt niet geluisterd
Ook de 64-jairge Bram wil graag meelopen. “Ik ben fysiek niet in staat om een eind te lopen, maar desnoods kruip ik. Er moet iets gebeuren dus count me in!” De 20-jarige Nienke is minder enthousiast. “Ik vind het een goed initiatief, maar denk dat het weinig nut heeft. Wij kunnen van alles doen en willen, maar er wordt toch niet geluisterd.”

Men heeft geen idee
“Totaal geen idee  heeft iedereen”, reageert de 32-jarige Lucille. “Mensen schreeuwen van alles, maar niemand heeft enig idee wat er met Curaçao gebeurt als Isla weg is. Men vergeet al die mensen die er werken, hun gezinnen, kinderen. Natuurlijk is het slecht wat er gebeurt, maar er moet eerst een oplossing komen voor iedereen die er werkt.”

7 reacties op “‘Er wordt toch niet geluisterd’”

 1. zolang bepaalde politieke partijen heel veel geld krijgen van de isla gaat het niet sluiten. juist zij die voor het volk zijn maken het volk zo dood

 2. Ieder beschaafd land zou reeds in de vorige eeuw uit respect voor zijn eigen inwoners deze hopeloos verouderde fabriek gesloten hebben. Directe sluiting van de Isla zou voor het eiland een zegen en een enorme economische stimulans betekenen met duizenden nieuwe banen. De zogenaamde bestuurders van dit eiland hebben echter de guts niet om dit te doen omdat ze weten dat er dan nog tientallen lijken uit de kast gaan vallen.

 3. @gerrit:
  RdK is uiteindelijk Isla. RdK least de raffinaderij door aan PDVSA. Curoil zal niet ophouden te bestaan ze zullen alleen hun raffineerde producten ergens anders uit de wereld moeten halen. Curoil bunkert sowieso al op Bullenbaai en andere plekken op het eiland. Dus er zal bij Curoil niet veel verandering plaatsvinden. Ik denk zelfs dat sommige mensen van Isla bij Curoil terecht kunnen komen…

  Wat je commentaar betreft dat er genoeg plekken op het eiland bestaan, daar heb je gelijk, maar dat is hier niet de issue… De issue is dat het onmogelijk is dat in het midden van de toeristische hoofdstad van Curacao zo’n gigantisch vies industrieel terrein staat, wat ook nog het landschap en beeld van het eiland domineert. (Ik kan de torens vanuit Jan Thiel zien) Hiernaast is ook nog het feit dat dit industrieel terrein de lucht, grond en water op het terrein en de omgeving massaal vervuild en het gezondheidsproblemen voor een gedeelte van de bewoners met zich mee brengt.
  Derde probleem is, het terrein draait al lang niet meer op volle capaciteiten en er wordt lang niet meer geïnvesteerd zodat er ook geen lange termijn economisch perspectief voor het terrein bestaat… Isla zou nu al de helft van het terrein kunnen sluiten en het zou absoluut geen economische gevolgen hebben. Ik ben zelfs al vaker op het Isla terrein geweest, de helft van de fabrieken werkt niet en een gedeelte daarvan is al meer dan 10 jaar buiten werking ook zijn sommige jetties (daar waar de tankers aanmeren) al meerdere jaren buiten gebruik.

  Ik kan me echt niet voorstellen dat men zoiets in een ander land zou accepteren. Stel je voor zo’n gigantisch en vies industrieel terrein staat midden in Amsterdam of in South Beach Miami. Sorry dat kan gewoon niet…

  Ik heb geen probleem met een raffinaderij op het eiland, maar dan zet het op een plek waar het niemand stoort en hou het zo efficiënt, schoon en klein als mogelijk. Daar heeft IEDEREEN meer aan, dan de huidige situatie…

 4. Mike het is niet ISLA dat sluit maar ook overheid nv’s zoals Curoil en RdK zullen banen worden geschrapt. Zo zullen er wel nog meer bedrijven samenwerken met ISLA.
  ISLA betekent 10% van onze economie. Eén maatschappij domineert 10% van onze totale economie. PDVSA moet gaan raffineren volgens internationale milieu normen. Zo niet dan sluiten! Daarnaast zijn er genoeg schone oppervlaktes op Curacao te koop! Er staan genoeg bedrijfspanden leeg! Mooie haven bij Corredor?

 5. Vroeger werkten er duizenden mensen bij de shell. De is vertrokken en er bleef een heel groot ellende over. Veel gezinshoofden raakten van de ene op de ander dag hun werk kwijt. Alles wat over bleef was een hoop ellende,Veel werkloosheid,mensen konden hun hypotheken niet meer aflossen, velen gingen naar het buitenland voor betere toekomst, toename van criminaliteit etc etc etc. Nu zal het gaan om een paar honderd curacaose mensen. Dat is wel heel erg jammer maar minder erg dan het vertrek toen van de Shell. Eigenlijk vraag ik mezelf ook af of het niet mogelijk is de Isla te verhuizen naar Bullenbaai of is Bullenbaai uitsluitend een opslagplaats voor olie. Kijk ik ben ook aan het denken naar mogelijke alternatieven. Misschien is er iemand met meer kennis of deskundig op dit gebied, die dit voor mij kan uitleggen.Ook iemand die denkt aan het ecosysteem van Bullenbaai en Curacao in het algemeen. Want ook weten wij allemaal, dat het geen probleem is de Isla te sluiten en weg te halen van dat gebied, maar wie zal dat hele schoonmaakoperatie bekostigen. De regering,de Shell,het internationale gemeenschap of Nederland. Ik weet het niet maar belangrijke is d’r achter te komen, hoe dat geregeld gaat worden. Een ding is wel eerlijk dat het nastuur in dat gebied sterk vervuild is en dat het niet gezond is de burger die daar in de buurt wonen. Verder vind ik dit een belangrijke thema waar ik graag de mening en alternatieven van vele mensen wil horen. Curacao heeft al bepaalde ervaringen hiermee net als toen de Shell en de Lago vertrok in dit geval in mindere mate. Mocht er olie gevonden worden hoe zal het worden geraffineerd want dan bestaat de ISla niet meer.Groetjes van VITO

 6. @Ger:
  Ik kan antwoord op je vraag geven 🙂

  “maar hoeveel zijn dat er nou precies?? ”
  Het zijn tussen de 800 en 1200 full- en part-time banen.

  “Verder wat kan het sluiten van de Isla aan banen opleveren?”
  Ten eerste heeft men berekent dat als men de omzet per vierkante meter van de Isla berekent, is Isla één van de slechts presterende bedrijven op het eiland (vergeleken naar omzet per vierkante meter).
  Dus dat betekent, als men dat terein gebruikt voor andere bedrijven zal het economisch al beter benut worden en uiteindelijk ook meer banen opbrengen. Belangrijk is niet alleen maar het aantal banen, maar ook de kwaliteit van de banen…

  Mijn mening:
  Ik kan je niet vertellen wat uiteindelijk het doel van dit terein moet zijn, maar één ding weet ik helemaal zeker, dat dit mooi eiland geen olie raffinaderij midden in zijn hoofdstad nodig heeft (dat ook alleen maar half werkt)!
  Er zijn zoveel dingen die men daar kan realiseren… als men dit van een real estate standpunt ziet, moet men zeggen dat dit prime 1A location is en ik weet zeker dat het eiland en zijn gehele bevolking meer profijt bij het sluiten van de Isla zal hebben…

 7. Er wordt altijd gezegd dat er zoveel Curaçao-naars werken bij de Isla, maar hoeveel zijn dat er nou precies?? (Alle buitelanders natuurlijk niet meegerekend). En hoe is de leeftijds opbouw. Als de meerderheid bijvoorbeeld binnekort (voor 2019) toch met pensioen gaat, kost het maar weinig banen. Dat is ook belangrijk.
  Verder wat kan het sluiten van de Isla aan banen opleveren?? Eerst het afbreken en schoonmaken en daarna bij bijvoorbeeld de bouw van Greentown, hotel en watersport faciliteiten enz. Dat zijn toch zo duizende banen die er dan gecreëerd worden.