• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het bootpeloton Caribisch Gebied is tot en met eind maart bezig met een uitwisselingstraining in het grootste marinierskamp van de Amerikaanse oostkust, Camp Lejeune. Hier leert het peloton, dat bestaat uit zeventien mariniers van Curaçao en Aruba, alles over opereren in rivierrijke gebieden.

In North Carolina bekwamen de mariniers zich in het manoeuvreren en tactisch varen met twee typen boten van de Amerikaanse marine. Daarnaast houden ze ook diverse schietoefeningen vanaf de vaartuigen.

Camp Lejeune
Grenzend aan Camp Lejeune, dat qua omvang te vergelijken is met de provincie Utrecht, stroomt de New River. Deze tachtig kilometer lange rivier vormt een uitstekend oefenterrein voor de mariniers, omdat ze in de smallere zijrivieren in volle vaart hun stuurvaardigheden kunnen testen. Over een wat door de Amerikanen ‘racetrack’ genoemd wordt, wordt een parcours afgelegd door boten die een snelheid van 53 en 72 kilometer per uur kunnen halen.

Klus
Een behoorlijke klus voor de mariniers van het Caribische bootpeloton, die hele andere stuurvaardigheden gewend zijn op open zee. “Wij kunnen een hoop leren van de Amerikanen”, zegt de commandant van het bootpeloton, Machiel Bussemaker. “Zij kunnen ons het complete plaatje van bootoperaties in riviergebieden laten zien.” Bussemaker geeft aan dat de mariniers de vertaalslag zullen maken naar de eigen middelen.

4 reacties op “Mariniers racen op rivier”

 1. NICE

 2. Nu snap ik waarom ze laatst die boot bij Zanzi waren gaan ‘joy-varen’, was een voorproefje!

 3. Het Nederlandse leger is zeer genereus; Ze geeft in tijden van oorlog de vijand eerst een helikopter kado voordat de oorlog begonnen wordt.
  Waar zijn er rivieren hier in deze regio? de Annabaai? Of als Zeelandia na een regenbui weer onderwater loopt? Voordat ze een rivier kunnen bereiken is de tank al leeg…hopelijk zijn ze dan goed getraind in het peddelen, wellicht komt de “vijand” brandstof leveren in een gratis verkregen helikopter.

 4. o geweldig heldhaftig..maar niet heus. intussen weet de hele wereld al wat het nederlandse leger/de marine betekend..niet echt om naar huis toe te schrijven. maar goed.