• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

eu-upg-met-icoontje.jpgCURAÇAO  – De discussie over de UPG-status (Ultra Perifeer Gebied) van Curaçao is een lange termijn-beslissing. Voorlopig heeft Curaçao de beslissing over deze status nog even uitgesteld. Pas na de staatskundige vernieuwing komt hier meer duidelijkheid over.

Volgens de Nederlandse oud-minister Laurens-Jan Brinkhorst biedt deze positie veel voordelen. Een Ultra Perifeer Gebied is een overzees gebied dat niet grenst aan de Europese grenzen maar dat wel te maken heeft een aantal Europese regels. Maar wat zijn nu eigenlijk de consequenties van een eventuele invoering? Ten eerste wordt bij een UPG-status de EU-regeling overgenomen. Daarnaast krijgt Curaçao toegang tot het Europese handelsregime en structuurfonds.

Isla
Concreet gezien zou dat onder meer betekenen dat de gulden plaats moet maken voor de euro en dat de aanpak van milieuproblemen bij de Isla-raffinaderij strenger wordt. Behoorlijk ingrijpend dus.

Wat vind jij? Stem op de poll!
 

1 reactie op “‘Euro op Curaçao?’”

  1. Feit is gewoon dat wanneer de antillen ingelijft worden, de milieueisten eindelijk scherper hier worden. Je wordt er toch helemaal gek van dat elke auto alleen al hier een kleine isla aan uitstoot meedraagt? Het mag dan wel een klein eiland zijn maar het eiland zou een stuk verser ruiken en een stuk aantrekkelijker zijn wanneer dit uit de weg is. Jammer is wel dat de euro dan ingevoerd moet worden. Het enige stukje ‘Nederland’ waar nog de gulden is, en die zou dan ook verdwijnen? Volgens mij hoeft dit niet persee. Kijk naar menig europees land die het domweg niet hebben! Verder zou het UPG status een hoop economisch voordeel met zich mee kunnen brengen.