• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

thumbnailhaitiCURAÇAO – “Wij zijn emotioneel en gechoqueerd”, begint premier Emily de Jongh-Elhage woensdagmorgen de persconferentie over de aardbeving op Haïti van een dag eerder. “We willen zo snel mogelijk iets doen.”

Hoeveel doden er zijn en hoeveel schade er is aangericht, is tot nu toe nog niet duidelijk. “We staan klaar om iets te doen zodra er contact is met Haïti”, vervolgt de premier. “Er staat een reddingsteam van zestig man klaar om naar het getroffen gebied te vertrekken. De situatie heeft een hoge prioriteit voor de Antillen. Het raakt ons erg en we leven mee met alle Haïtianen.”

Geen contact
Aangezien er tot nu toe geen contactmogelijkheden zijn met Haïti, kan de premier nog niet aangeven hoe het reddingsteam naar het land zal vertrekken. “Als het mogelijk is rechtstreeks met een vliegtuig, maar anders met het stationsschip Pelikaan dat ook klaar staat voor vertrek.”

Grote ramp
Viceconsulaat Jean-Claude Selime barst na enkele woorden in tranen uit. “Ik weet niet eens waar mijn eigen vrouw is. Dit is verschrikkelijk. Het westen van het eiland, wat erg drukbevolkt is, is getroffen. De gebouwen en huizen waren niet voorbereid op een dergelijke ramp. Ik hoop dat we vandaag meer informatie krijgen.”

Geruststellen
Veel mensen belden vanaf de bekendmaking van het nieuws in paniek met het consulaat, maar die kon hen nog weinig nieuws vertellen. “Niemand kon geloven dat dit echt gebeurd is. Het is onwerkelijk en ik weet ook niet wat ik moet vertellen”, verklaart de aangeslagen viceconsulaat, “Ik vertel hen nu dat het maar om een deel van Haïti gaat. Anderen hoop ik zo snel mogelijk meer informatie te kunnen geven.”

Informatie
Haïti werd dinsdagmiddag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Op Curaçao wonen naar schatting rond de 2000-3000 Haïtianen met vrijwel allemaal veel familie in hun geboorteland. Voor meer informatie kan men contact opnemen via telefoonnummer 461 3933.


www.versgeperst.com