• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

VMBO’er uit achterstandswijk sociaal uitgeslotenCURAÇAO – VMBO’ers hebben het zwaar. Ze dreigen sociaal buitengesloten te worden. Vooral de VMBO’er met een allochtone afkomst uit een achterstandswijk heeft het moeilijk. Dit blijkt uit een pas verschenen onderzoek van Hiteq, centrum van innovatie voor technische beroepen en opleidingen.

Vooral Turkse, Marrokaanse, Surinaamse en Antilliaanse  jongeren blijken er last van te hebben. Het onderzoek is in Nederland uitgevoerd onder 1420 VMBO–leerlingen. Sociale uitsluiting gebeurt niet ineens maar is een proces. Hoe meer risicofactoren er aanwezig zijn, hoe groter de kans dat iemand uiteindelijk uitgesloten raakt. Mogelijke risicofactoren zijn onder andere opleidingsniveau, sociale leefomgeving, fysieke leefomgeving, sociale afkomst en etniciteit.

Krachtwijken
Als je in een zogenaamde ‘krachtwijk’ woont heb je een grotere kans sociaal buitengesloten te worden. Volgens de onderzoekers geven de leerlingen aan minder op hun sociale leefomgeving te kunnen rekenen. Ook denken ze dat ze minder rijk zijn dan anderen uit hun buurt. Doordat veel ouders een lagere opleiding hebben, nemen de VMBO’ers ook minder deel aan het sociale leven en lijken ze er geen interesse voor te hebben. De pracht of krachtwijken van voormalig minister Vogelaar zouden ook op Curaçao komen. Het zijn wijken waar de vele problemen zorgen voor een verpauperde wijk met een sociale en economische achterstand.

Download via deze website het onderzoek.

www.versgeperst.com