• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curaçao biljetten antilliaanse guldenCURAÇAO – “Het land Curaçao is momenteel financieel niet gezond.” Dit waren de woorden van minister George Jamaloodin (Financiën) gisteren in Fort Amsterdam. “Wij hebben een schuld van bijna 2 miljard en betalen 53 miljoen gulden per jaar aan rente!”

“In 1993 had het eiland een schuld tussen de 1,7 en 2 miljard gulden. De schuld is nu even groot, dus in dat opzichte is er niks veranderd. Als je als land met zo’n grote schuld aan de slag gaat ben je naar mijn mening financieel niet gezond”, aldus de minister.

‘Geen cent lenen’
“We hadden de mogelijkheid om van die schulden af te komen, maar er werd besloten om ze te dekken door geld te lenen. Je ziet nu wat de gevolgen daarvan zijn. We betalen 53 miljoen gulden aan rente, dat is 53 miljoen gulden die we als land mislopen.” De minister liet daarnaast weten dat de regering voorlopig geen leningen gaat sluiten. “Zolang ik minister van Financiën ben zal deze regering geen cent lenen.”

Begroting 2012
Jamaloodin vertelde ook dat de begroting voor 2012 rond augustus af moet zijn. “De begroting voor 2012 heeft momenteel een overschot van 3 miljoen gulden. Ik heb 31 augustus als streefdatum gezet, dus het moet dan helemaal af zijn. In augustus of september moeten de wegenbelastingstickers ook klaar zijn. Deze regering kijkt vooruit en zaken gaan vanaf nu op tijd geregeld worden.”

18 reacties op “‘Curaçao financieel niet gezond’”

 1. Beste Shorombu,

  Zojuist je betoog gelezen. Jij bent het product van jarenlange indoctrinatie van Wiels. Elk woord wat jij schrijft is letterlijk in je hoofd gestampt door hem. Jaar in jaar uit en je bent er nota bene in gaan geloven. Wie zijn de schuldigen: Jan de Hollander en de PAR. Denk jij nou echt dat het probleem niet bij de mores van de lokale politici ligt. Het is makkelijk om te kunnen wijzen naar een schuldige, maar het gaat je probleem niet oplossen. De PAR is was een eendagsvlieg, een partij die komt en gaat. Net als al die andere partijen die vanaf 1993 geregeert hebben. Dus schrappen die schuldige. De enige reden dat jij die noemt is omdat de huidige coalitie de afgelopen jaren teveel het onderspit hebben moeten delven en alke verkiezing of referenda verloren. Die PARanoia (laat ik ook maar een leuk woor verzinnen met PAR) is puur en alleen ontstaan uit verliezersfrustratie. Jan de Hollander is zich van geen kwaad bewust. Hij komt hier (dat mag) en ziet dat er met hard werken en risico’s geld te verdienen valt. Zo is hij getraint. Er lopen loodgieters rond, bouwvakkers, bakkers maar ook veel ondernemers. Ze kopen een stuk grond bouwen er een huis op (risico) en verkopen het met winst. (tegenwoordig met verlies maar, enfin dat is het risico). Je moet je eens afvragen wie zijn die gasten die hun eiland verkopen??? Yu’i korsou met zekerheid! Deze groep betaald over het algemeen netjes hun belastingen (getraint!!) en vallen oudere bejaarde Curacaose dametjes niet lastig op straat.
  De groep waar jij op doelt die samen met onze politici het eiland kaal vreten. Komen uit alle windstreken, argentijnen, venezuelanen, duitsers, arubanen, amerikanen, columbianen, denen, chinezen, russen en natuurlijk ook nederlanders en de yu’i korsou zelf NIET te vergeten. Dus dat zijn je schulgigen. Het grote kapitaal geholpen door de politiek en gesteunt door de kerk, maar das een ander verhaal.

 2. Zo zo een tekort van 2 miljard. Als we nu eens winstbelasting innen en gewoon betalen voor de erfpacht bij alle investeerders dan denk ik dat wij aardig op weg zijn om het gat te dempen. Ook het vrij invoeren van goederen voor het investeringsproject belasten. Nu is dit allemaal vrij.

 3. Zootje corrupte bende bij elkaar. Maar het gezegde zegt dat je het bestuur krijgt wat je zelf hebt gekozen.
  Jamalodin? Haha wat een grapjas is dat zeg laat ie eerst zijn eigen schulden terugbetalen. Daar hoor je hem niet over. En vooral ook zijn eigen kinderen op gewone scholen proppen ipv de Internationakl School. Maar dat geldt ook voor Schotte en Godett enz, enz.
  Om verder maar niet over de rest te spreken. Dit gecorrumpeerde zooitje is een schande voor de mensheid, vooral voor de mensen van het land Curacao.
  Misschien wordt het nu tijd mensen om echt wakker te worden.

 4. Par(een korrupte zooi). Jamalodien ik wens jou veel succes. Jij bent zelf eentje die zo korrupt is. Van terugbetalen ben jij eentje die nooit mensen terugbetaald. En hoe zit het met jou eigen bedrijf??? Is het niet geld van de staat dat jij ook gebruikt??
  Jullie allemaal eenmaal dat jullie op die stoel zitten wordt het net zoals alle anderen.

  Een zooi dus!

 5. @shorumbu, waarom vertel je niet dat we na 1993 de FOL, MAN, PLKP en eenmansparitjen hebben gehad die alleen maar hun zakken hebben gevuld. ALM is niet failliet gegaan door de PAR wel door de PLKP. Zoveel corruptie zaken sindsdien.. en nu met de MFK, PS en MAn zien we de corruptie maar doorgaan..

  terwijl sinds 1993 de binnenstad is opgeknapt en Curacao is een toeristische bestemming geworden en niet dankzij bovengenoemde partijen!

 6. Beste Pika pieuw, ja je doet je naam echt eer aan, maar ook de pieuw raken een keer op. Was het niet altijd een vrouwen jobje ?

 7. @Shorombu: Die door jou kennelijk zo gehate “Jan de Hollander” werkt gewoon voor zijn centen. En Nederland wilde geen totale overgave, maar gewoon de boekhouding inzien van al die frauduleuze bewindslieden. Steek de hand in eigen boezem. De mensen die nu aan de macht zijn komen NOOIT met oplossingen. Als we het gaan hebben over profiteren, dan wil ik je graag even wijzen op de veelheid van werkloze (lees werk-onwillige) uitkeringstrekkers in Nederland van Antilliaanse komaf. Maar ja, waarom zou je ook werken als je in Nederland met niets doen recht hebt op EURO 919,70 (Naf 2368) per maand. Die categorie is ook nog eens 1/6e van alle criminelen in Nederland. Als we DIE mensen nu eens verplicht terughalen naar Curaçao en hier te werk stellen, dan is er meteen minder te zeiken over die vermaledijde (en onhaalbare) 80/20-regeling. criminelen van de straat en gewoon werken voor je geld in plaats van de boel belazeren aan weerszijden van de oceaan.

 8. Jamalodin houdt wel van mooie praatjes, dat zolang hij minister van financien is van de huidige regering er geen dubbeltje meer wordt geleend. a Ook al zou hij dat willen dat hij niks kan zonder goedkeuring van het IMF. Bij pensioenfondsen kunnen ze niet meer daar hebben ze genoeg achterstallig schulden die vereffend moet worden. Het is allemaal het bekende modder gooien naar elkaar alleen maar zitten niksen en geld verdienen van het volk toch. Een ding is Jamalodin wel vergeten aan te geven, hoelang dit kabinet nog stand denkt te houden. Het is echt triest, om te huilen met dit regering nobato’s.( Aspiranten zonder ervaring) Echt hopeloos.

 9. Misschien kunnen de vriendjes van dhr. Schotte, de casinobazen, bijspringen.
  Neemt iemand dhr Jamaloodin serieus???? Hij kon zijn eigen bedrijfje nog niet van een faillissement redden, laat staan Pais Korsou.

 10. Gezien de reacties hierboven is mijn stelling dat lezen en dan vooral begrijpend lezen, een hele kunst is. De schuld is nu ongeveer 2 Miljard gulden. Voor 1993 was de schuld even groot. Toen kwam de PAR en groeide de schuld tot boven de 5 Miljard. Miguel Pourier heeft het land danig naar de knoppen geholpen destijds om de schuld van toen 2 Miljard af te lossen. Is hem niet gelukt maar Jan de Hollander kon wel gretig gebruik maken van alle faciliteiten op Curacao en zich verrijken. Nu heeft de PAR wederom geholpen om Jan de Hollander nog meer zeggenschap en tevens meer verrijkingsmogelijkheden te geven. PAR heeft de schud laten oplopen van 2 Miljard naar 5 Miljard. Voor het gedeelte waar zij debet aan zijn hebben ze Nederland gevraagd om dat af te lossen, in ruil voor totale overgave aan Nederland. De huidige regering wil nu trachten de schuld van 2 Miljard af te lossen, zonder ook nog eens de eilandbewoners te verkopen. Dus de regering die er nu zit denkt in het belang van de Curacaoenaar. De mensen hierboven die reageren en verder de elite en PARasieten duidelijk niet. Wat op Bonaire gebeurt (Jan en Kees de Hollander die lopen te blerren van “dit eiland is nu van ons”) zal niet gebeuren op Curacao zolang de huidige regering er zit. Hoed u als de PARasieten weer aan de macht komen. Dan zal er wederom een schuld van 5 of zelf 6 Miljard zijn, en totale uitverkoop van Curacao aan Nederland. Onder de fenomenale woorden van mevrouw El Hage “Hulanda stima Nos”!!!!

 11. Ik hoop dat deze nieuwe regering in dit nieuw land stand zal houden voor minstens 8 jaren om Curacao op poten te houden na zo’n corrupte regering.(par)

 12. We zijn op curacao op heel wat gebieden niet gezond…..
  zeker al die fastfood tenten die overal als een schimmel tervoorschijn komen.
  de mentaliteit van vele laat ook de wensen over… onze isla is ook niet gezond voor onze samenleving… onze regering zelf is ook niet gezond voor deze samenleving
  en die dollarisatie gaat en zal ook deze aan een dunne draad hangende economie goed naar de knoppen helpen , schulden……ja daar komen we niet meer uit…. 20 biljoen WHAT ! …….. maar daar krijg je wel je eigen strand bij !

 13. Met deze regering zal Pais Korsou nooit financieel gezond worden. Daar hoef je geen economie voor gestudeerd te hebben.

 14. Wat kosten al die rechtzaken, reizen, partijgenoten in de raad van commissarissen van overheidsbedrijven, verhoging van de slarissen van ministers en statenleden, audit hier en audit daar, invoer van de Carib gulden??? Bull shit. Ga regeren of STAP OP en wel zo snel mogelijk.

 15. Dan is het maar te hopen voor hem dat de regering snel opstapt.

 16. Zolang hij minister is wordt er geen geld meer “geleend”, het zal hem nog dun door de broek lopen en hopelijk voor hem valt het kabinet snel.

 17. Blijf van de pensioenen af !

 18. Deze marionettenregering was zelf fel tegenstander van de hele schuldsanering door Nederland. Anders konden ze geen geld meer lenen omdat ze dan toestemming moesten vragen. En nu gaan ze janken dat er een grote schuld staat. Jamaloodin zegt dat er geen cent geleend wordt zolang hij minister is. Wat hij niet zegt is dat hij weet dat dit marionettenkabinet niet lang meer stand zal houden.