• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het is normaal dat er in deze periode veel acties bij de vakbonden zijn. Men moet geen spoken gaan zien. Deze acties zijn absoluut niet politiek gemotiveerd.” Dat zegt fungerend voorzitter Sidney Justiana van vakbondscentrale Kamara Sindikal over de onrust in de lokale vakbondswereld.

Er vinden deze dagen onder meer acties plaats bij Autobusbedrijf Curaçao en het is onrustig bij Taams en de politie. Door deze onrust wordt er gespeculeerd over politieke motieven. Justiana is het hier niet mee eens: “Het is normaal dat er in deze periode zoveel acties plaatsvinden. Vanaf maart tot en met mei en juni zijn er altijd veel acties”, vertelt de voorzitter tegen Amigoe. “Dat is ieder jaar zo. Je moet het zien als een seizoen voor vakbondsacties, zoals je ook een orkaanseizoen hebt.”

Vastgelopen
In maart wordt er volgens Justiana altijd gediscussieerd over indexering in de gezondheidszorg. “Die wordt in deze periode vastgesteld. Dat is al jaren zo en ieder jaar speelt het weer. Veel cao’s moeten in deze tijd worden uitonderhandeld. Over het algemeen lopen cao’s in december af. In deze periode zijn de onderhandelingen vastgelopen of ze verlopen niet voorspoedig.”

Contact
Justiana vindt het belangrijk dat de minister van Arbeid in contact treedt met de lokale vakbondsorganisaties. “Zo kan er een inventarisatie worden gemaakt van het aantal cao-processen die nog lopen en de reden van het vastlopen.”

www.versgeperst.com