• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voor D66 en Groenlinks is de maat vol. De partijen willen opheldering over de stankoverlast die volgens hen veroorzaakt wordt door de Isla-raffinaderij. “Ondanks jaren van protesten en toezeggingen lijkt het er niet op dat de Isla ernstige overlast voor mens en milieu tegengaat”, aldus Kamerlid Ineke van Gent.

“Vorige week moesten meer dan duizend schoolgaande kinderen naar huis gestuurd worden wegens stankoverlast. Het wordt zo langzamerhand onhoudbaar. Ondanks stevige toezeggingen lijkt de Isla maling te hebben aan de naleving van milieuregels”, zegt Van Gent meldt Comité Koninkrijksrelaties. Isla zelf ontkent verantwoordelijkheid voor de stank van begin deze week.

Vast patroon
Deze partij wil precies weten wat er is geloosd, of de Milieudienst daar weet van had en of de regering niet in actie had moeten komen. Van Gent: “Het wordt inmiddels een vast patroon dat Isla rotzooi veroorzaakt en er gewoon mee weg komt. Tot overmaat van ramp ontbreekt het nog steeds, ondanks toezeggingen, aan alternatieven voor deze vervuilende industrie.” Groenlinks dringt al jaren aan op maatregelen tegen de raffinaderij op Curaçao.

Rijksaangelegenheid
“Mijn geduld raakt op, net als dat van vele duizenden omwonenden. Dit is geen aangelegenheid meer van Curaçao, maar een Rijksaangelegenheid. Minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties moet nu maar eens in actie komen”, zo stelt Van Gent. Zij en twee D66- Kamerleden stelden gisteren onderstaande schriftelijk vragen aan de Nederlandse regering over ‘ernstige verontreinig’ door de Isla-raffinaderij.

Milieudienst
De Kamerleden willen van Donner onder andere duidelijkheid over de stankoverlast van deze en vorige week en of het klopt dat meer dan duizend kinderen geen onderwijs konden volgen door de stank. Daarnaast vragen zij zich af wanneer de stankoverlast is geconstateerd en wat dit heeft veroorzaakt. Het drietal wil ook duidelijkheid in hoeverre de stoffen die vrijkomen schadelijk zijn voor mens en milieu. “Is de Milieudienst hiervan op de hoogte?” vragen zij zich af.

Alternatief
Bij de Kamervragen wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van alternatieven voor de Isla. “Wat is de stand van zaken hiervan?” vragen de Kamerleden. “En in hoeverre worden de afspraken rond het SEI (sociaal economisch initiatief) op dit moment nageleefd?” Tot slot vragen de politici zich af of Donner bereid is om de regering van Curaçao aan te spreken op de acties die zij onderneemt in reactie op deze recente ontwikkelingen.

4 reacties op “Groenlinks: ‘Geduld met Isla is op’”

 1. We praten en praten over ISLA, maar het praten houd een keer op. Volg de discussies op Facebook over Isla en teken in voor de protest mars die we willen houden. We moeten laten zien wie we zijn. Het alternatief is Green Town. Hier word nu hard gewerkt om dit te laten verrijzen, gesprekken zijn aan de gang en tot nu toe met resultaat.
  De vorige regeringen hielden het VOLK dom. Maar we hebben nu te maken met nieuwe mensen eneen nieuwe status PAIS KORSOUW. Wil hier aan mee werken begin jezelf in te schrijven voor de protest aktie die gesteund en geleid wordt door Edgar Leito.

  http://www.facebook.com/note.php?note_id=476567345442&id=1259980786

 2. Gerrit, de ISLA is niets meer, niets minder dan die oude fabriek uit de jaren 60.
  Of het nou eerst van de SHELL of van pietje puk was, feit blijft dat het een zwaar verouderde fabriek is.
  Het is makkelijk om de schuld in de schoenen van een ander te schuiven (Nederland 99%), maar als we zelf als PAIS KORSOU niet de juiste stappen nemen en verantwoordelijkheide beslissingen nemen gebeurd er ook niks.
  Je kan anderen de schuld blijven geven zoveel als je wilt, maar als we er echt iets aan willen veranderen zullen we het echt zelf moeten..

 3. Sjef ga eerst de geschiedenis over de raffinaderij lezen! ISLA is er pas vanaf 1985! Daarvoor zat jou Koninklijke Shell die vanaf de jaren 60 niks meer heeft geinvesteerd.

 4. De isla is een zwaar verouderde smerige fabriek uit de jaren zestig welke nooit is gemoderniseerd. De enige manier om met een dergelijke afgeschreven zootje van de overlast af te komen is sluiten en afbreken. Al het andere is een illusie en zouthouderij. Dan zal blijken dat de kosten van sanering dermate hoog zijn dat de schuld aan nederland daarbij zal verbleken. De enige die daarvan al die jaren ten koste van de bevolking hun zakken hebben gevuld zijn Chavez en de zakkenvullers in de regeringen.