• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçao bereidt zich morgen samen met tweeëndertig andere landen voor op een tsunami. Het ‘Tsunami and other Coastal Hazard Warning System’ in het Caribisch gebied wordt getest. De deelnemende landen krijgen morgen een melding van een fictieve aardbeving met tsunami tot gevolg.

De fictieve aardbeving heeft een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. De verschillende landen kijken hoe snel de meldingen binnenkomen en hoe er vervolgens gereageerd wordt om actie te ondernemen. De oefening, Carib Wave II, vindt plaats in samenwerking met Unesco’s Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC).

Kwetsbaarheid
Sinds de negentiende eeuw hebben tsunami’s, veroorzaakt door aardbevingen en aardverschuivingen, aan 3500 mensen in het Caribisch gebied het leven gekost. Dit meldt Unesco in een persbericht. Unesco betoogt dat door de bevolkingsgroei en de groei van het toerisme de landen kwetsbaarder zijn geworden.  

Alarmsysteem
“De aardbeving en de tsunami die Japan hebben verwoest, hebben aangetoond hoe belangrijk alarmsystemen zijn,” vertelt Irina Bokova, directeur-generaal van de Unesco. “De ontwikkeling van een gecoördineerd systeem in het Caribisch gebied is actueler dan ooit. De kustlanden moeten zich voorbereiden op een dergelijke ramp om mensenlevens te redden.”

1 reactie op “Curaçao bereidt zich voor op tsunami”

  1. hallo ik vindt het wel ok ,maar ze mogen hier in nederland ook wel gaan oefenen met het oog op augustus.Ik zou het maar serieus nemen. LN