• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Docenten, leerlingen en oud-leerlingen zijn boos. Sinds de aankondiging van de nieuwe naam voor het Peter Stuyvesant College duiken overal verontwaardigde reacties op. Leuzen als ‘RIP PSC’ en ‘dictatuur’ komen uit verschillende hoeken.

“Mijn condoleances aan alle PSC leerlingen met de nieuwe naam”, reageert oud-leerling Patrick Hilhorst. “Rosalia en Wiels moeten zich schamen voor het uitwissen van onze geschiedenis.” Niet alleen de naamsverandering zelf zorgt voor ophef. Ook het tijdstip en de manier waarop de bekendmaking is verlopen, roepen veel woede op. “Er is niks gebeurd met de mening van de leerlingen”, vertelt rector Jo Hanssen aan het Antilliaans Dagblad.

Jammer
“De leerlingen zijn door de gang van zaken misleid”, gaat Hanssen verder. “Er kon geen grote aankondiging plaatsvinden, omdat de toetsweek vrijdag begint. Er is geen rekening gehouden met leerlingen.” De leerlingen op het PSC vertellen aan de krant dat zij het jammer vinden nooit te zijn geïnformeerd over Alejandro Paula. “Waarom konden ze ons geen kennis laten maken met Paula net zoals we uitgebreid zijn geïnformeerd over Peter Stuyvesant?”

Oneens
“Meer dan 70 procent van de leerlingen is het oneens met deze verandering”, vertelt een docent van PSC aan Dolfijn FM. “Van die 70 procent zijn sommigen het principieel oneens en sommigen vanwege de manier waarop het proces is verlopen. Ik weet niet precies of we een klacht gaan indienen, maar als het gebeurt, moet het snel gebeuren.”

30 reacties op “Grote onrust over naam PSC”

 1. Danki Imara pa bo advies pa Vito bai bishita un psychologo. Ta esaki bosonan ta bon den dje bira personal y kere ku bosonan no tin niun minderwaardigheidscomplex. Esun ku ta hanja ku otro tin e balor ey anto ta mes tin ne den nan personalidad. “Si acaso la tuya”. Mi ta ansioso pa sa ku abo mes sa ta kiko e kos ey ta nifika.Mi ta kere ku personan manera bo mester bai volg un curso di consientisashon of emancipashon anto wak wak kuantu di bo complehonan ta bini ariba pa bo bai traha riba dje. Mi kier sa ta ken a dunbo e poder di actua asina baho, te ku bo ta manda psyhologo pa bai trah riba nan mentalidad di minderwaardheidscomplex. Ta psyhologo bo ta anto bai penja saka. Bo tin bai sinja onderbouw kosnan, puntra bo mes ta ken bo ta, y ta di unda ba bini y unda bo ta bai prome ku falta ku respect pa ku otro. Pa skirbi kritika ta bon ora e ta bon onderbouwd y soru pa bo respeta otro su opinion tambe y no bira personal. Eigenlijk mi no ta gusta ataka hende personalmente pero den a kaso aki si tin ku hasi’e. Mi ta advisa bo, ku ora bo hanja chens anto skucha e kashon di Rudy Plaate ” Mi oma a bin di Afrika” kisas e kanshon ey por klara bo mente of mentalidad un tiki anto pone bo sinti un tiki ta ken bo mes ta. Anto pa bo informashon mi ta un persona ku niun tiki di Compleho, ma hasi bon uzo di e oportunidad ku Hullanda a brinda mi pa mi lucha y bai dilanti ku mi no ta dependiente di niun hende niun
  politiko. Tur loke ma hasi ma hasie ku sosten di makambanan steunend op eigen kracht. Mi mes mester a lucha pa mi bai dilanti. Anto mi ta gradisi Hullanda tambe pa esey. Vito Forsa respect y emansipashon.

 2. Ik snap waar je opmerking vandaan komt.
  Ik vind het heel jammer dat mensen elkaar bekijken op grond van afkomst niet op daden en karaktereigenschappen. En ik weet dat de regering hetzelfde doet maar door daar zo op te reageren wordt het rassenconflict dus alleen maar groter. Iets wat ik heel graag wil vermijden.

 3. @ Willem
  Ik vind van niet. Ik zeg gewoon waar het op staat. De reden achter dit hele gedoe is immers de minderwaardigheidscomplex van de gemiddelde zwarte Curacaoenaar. Als dat haat oproept so be it. Want er iets aan veranderen doen ze niet. Geschiedenis wissen en niet nadenken over eventuele gevolgen is meer kenmerkend voor dergelijke types.

  En het is jammer dat mensen zoals jou niet gewoon durven te zeggen waar het op staat om zogenaamd tere zieltjes te sparen.

 4. Vito, Aangezien er tijdens de laatste peiling 70% tegen de naamsverandering was, neem ik aan dat dit tijdens een referendum ook zal gebeuren. Ik snap en weet dat de politiek in NL ook niet je van het is, ik heb nooit anders beweert. Het enige dat ik zei is dat dat in dit artikel en in deze reacties niet van toepassing is. Maar goed, nu de regering zijn zin heeft gekregen moeten zij inderdaad maar snel al die shirts, logo, standbeeld en weet ik veel hoeveel papier werk ook maar snel ophoesten zodat wij inderdaad verder kunnen.. Want, oh ja, wie moet die onzin betalen? De burger? Misschien van het belastingsgeld dat wij laatst hebben betaald voor de onderhoud van de ‘wegen’ (noem dit maar gerust cellulitis weggetjes met om de 5 meter enorme kraters), of misschien het geld lenen bij de pensioenfondsen? Woest word ik van dit soort logica! En dat allemaal alleen maar omdat de geschiedenis te pijnlijk is? PS was inderdaad geen fijne man, maar hij is en blijft onderdeel van onze geschiedenis. En dat heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn.. Iets om trots op te zijn toch?
  @ Imara; met jou reactie roep je alleen maar haat op, iets wat er al genoeg is op dit eiland. Beetje laag om met woorden te gaan smijten als ‘negers’ ‘zwarte’ en ‘Afrika’. Heel laag en totaal niet onderbouwd. Jammer dat bepaalde mensen denken zoals jou, en dat werkt beide kanten op!

 5. Als ex-PSC’er kan ik alleen maar tegen de zogenaamde nieuwe naam zijn. De manier waarop het proces verlopen is, de gedachte erachter, de gehele symboolpolitiek etc etc is te zielig voor woorden.

  Waarom moet PSC het doelwit zijn van een stelletje Curacaoenaars met een zwaar minderwaardigheidscomplex? Newsflash Curacao bestaat niet alleen uit negers en niet elk eilandbewoner stamt af van voormalige slaven.

  Van je geschiedenis leer je. Maar blijkbaar leren veel Curaoenaars nooit van hun geschiedenis. Deze belachelijke naamswijziging verandert de achterlijke mentaliteit van die uncle thoms op dat eiland niet. En wat heeft die professor nou gedaan behalve wat titels gehaald? leuk voor hem maar dat maakt hem niet speciaal. Hij is en zal nooit een historisch figuur worden zoals Peter Stuyvesant dat wel geweest is.

  Wat me verder ook opvalt is dat de namen van Radulphus College, Maria Immaculata College, Albert Schweitzer etc niet ter discussie hebben gestaan. Waarom het PSC wel en de anderen niet?

  @ Vito
  Wordt tijd dat jij eens naar een psycholoog gaat en iets gaat doen aan jouw mentaliteit en minderwaardigheidscomplex. Of nee beter boek je een enkeltje Afrika waar die andere ” zwarte leiders” ook zo goed zijn in het onderdrukken, dom houden en armer maken van het Afrikaanse volk.

 6. Ja, ja, ja Willem en denk jij dat het anders gaat in Holland. Hier hebben ze democratie ook op papier en denk jij dat er naar het volk wordt geluisterd. Simpelweg NEE. Normaliter waren wij ook trots op onze democratische samenleveing hier in Nederland. Nederland begint ook een land als een dictauur te worden. Hier houdt de politici ook geen rekening met burger. Kijk Willem met alle respect voor jou visie niks op tegen.In dit situatie kan het volk niet voor de regering gaan bepalen welke naam de school krijgt ook al hebben 70% tegen naamsverandering gestemd.Laten wij of studenten zich meer gaan bezig houden met hun toekomst dan moeilijk te zitten doen voor een simpele naamsverandering. Hadden ze andere alternatieven dan. Nee. Als er geen besluit was genomen dan zat ze tot de dag vandaag nog steeds aan het bakkeleien hierover, zonder een besluit te nemen. Met alle respect ook voor dr.Rosalia die tegen al dat comoties in, in de valreep een besluit heeft genomen en nu is het tijd voor het uitvoeren, gewoon doen klaar. Ik ben zelf ook een Curacaonaar geboren en getogen, soms vraag ik mezelf wel af of een tijdelijke dictatuur niet de juiste systeem is om zo’n metropol te besturen met zo’n diversiteit van culturen uit alle windstreken en kleuren en karateristieken. Ik geloof dat het verdomd moeilijk zal zijn zo’n land te besturen en soms denk ik ook wel dat er op gegeven moment ook harde en onaangename maatregelen genomen moeten worden, anders wordt er alleen maar gebekvecht zonder besluiten te nemen. Willem kijk als je een referendum laat houden hierover dan weet ik zeker dat het merendeel van de Curacaosevolk zal kiezen voor de nieuwe naam en zou stemmen tegen PSC. Mocht dat niet het geval dan zou ik mijn visie terug trekken. Nogmaals alle respect voor voor je mening maar toch blijf ik d’rbij besluit is genomen, gewoon uitvoeren klaar is Kees. Minister Emilie de Jong heeft ook onaangename besluiten moeten nemen tijdens haar regeer periode nu heb je een regering met andere allures. Maar let op mijn woorden wanneer dit regering uit elkaar valt, dan gaat het volk weer masaal voor PAR kiezen en dat zal niet zo lang meer duren. Het is gewoon een kwestie van tijd. VITO

 7. Anto ora e desishon kai pa un Hospital nobo. Tambe ta un honor pa yame DR.Prof Bob Pinedo asina nos historia tambe ta keda bon visto. Jammer ku e kabinet di Schotte a bin manera kos pa bruha tera nada no ta kana.. Esaki ta e kabinete di mas tristu mas malu ku Korsou a konose den su historia y asina aki tambe Schotte ta bai pa historia. Polisnan den welga, dokternan den welga y mas den welga. Vito

 8. Nu is de school helemaal zijn indentiteit kwijt !

  een perfect voorbeeld voor wat er gaande is in onze samenleving . het zwart/wit gezannik van deze politici hier draagt bij aan onze huidige situatie die meer weg heeft van de tijd ‘ in het land der blinden eenoog koning is ! .

  te triest voor worden deze democratie bestaat al since 10 10 10 niet meer ..
  en schotte is een watje … de hele politieke samenstelling van deze groeperingen is een doorgestoken kaart.

  Stelleje maloten zijn het ….

 9. VITO: jij hebt makkelijk praten vanuit het buitenland. Jij merkt vanaf daar niet watvoor een druk de regering op de Curacaose burger legt. Normaliter waren wij trots op onze democratische samenleving, nu lijkt dit een land met een dictatuur te worden. Politici dat geen rekening houdt met de mening van de burgers, zowel geemigreerde (en geintegreerde) als lokale..
  Het gaat dus niet om de naam, what the hell maakt die naam uit. Al heet die school pietje puk! Het gaat erom dat de meerderheid van het eiland zich vertrouwd voelde met de naam en hier trots op was. 70% was voor de behouding van de naam! En toch drukt de politici hun mening door.
  Een vergelijking met de corrupte regering van NL is hier ook niet van toepassing. Het gaat hier om de Curacaose bevolking dat zich druk maakt om de Curacaose politici en zich niet gehoord en gewaardeerd voelt.
  Wanneer gaan we in opstand komen mensen? Klagen op internet heeft geen zin..

 10. Curasolenjo nan bosonan mester stop di zeur. Lagami no papia mes di e pueblo di otro rasa ku ta kritika e idea. Ami ta hanja e idea super bon desishon. Aki na Hullanda tur professor ta hanja nan honor door pronka ku nan nomber riba skol di na Korsou no por. Pa mi dr Prof. Jandi Paula ta un homber respeta bon studia meskos ku kualke Hullandes y mi ta hanje un bon desishon pa PSC karga e nomber. Mehor shen biaha e skol karga e nomber di Jandi Puala ku e karga e nomber di un burdugu, un pirata un ganster manera Peter Stuyesant mi no sa ki honor tin pa ultimo aki. Si ta un besluit di gobiernu pa kambia e nomber anto tur hende tin ku respeta e desishon punto. Si no kwe bo bulchi bai hullanda wak si bo ta hanja un otro skol ku nomber di PSC pa bo bai studia anto. Maske kuantu tur sapatia e nomber ta bira gewoon Dr.Prof. Jandi Puala basta. Anto no laganos mes over di korupto pasdobra aki no hullanda ta e pais ku mas korupto den mundu Laganos no papia mes di e banco koruptive ku a soru pa cvrisis di mas grandi den historia di Hullanda. Awel lahganos stop di uza e palabra korupto ey. Pasoba ta rond tin korupshon. Nos tin sinja kuminsa respeta otro su opiniun. Rosalia masha pabien ku bo desishon sr Jandi Puala tambe masha pabien di a hanja e honor pa duna e skol bo nomber. Beterschap y forsa pa sigi lucha pa nos Korsou. Saludos VITO

 11. laga e nomber gewoon psc

 12. ta BULLSHIT bo sa
  niun hende ta bai mira nomber die skol i bisa, hata e skol yama peter stuyesant, hende malu nan ta!! ta un nomber shonnan he-eh mr. wiels no por pensa riba otro hende anto!
  e desishon no tabata demokratiko tampoko
  dictatuur, nos no tin mag di bisa nada

 13. Wegjorissen met een club die aan de slag is gegaan zonder regeerakkoord. Een schande voor de democratie.
  Laat Aruba een goed voorbeeld zijn.
  Geen verhoging pensioenen/rechten, salaris enz enz.
  En laat er nu eindelijk een goede advocaat opstaan die Wiels, uiteindelijk verantwoordelijk voor deze chaos, voor het gerecht daagt.

 14. De verandering van de naam is niet belangrijk,maar de motivatie erachter. Ik hoop dat de meeste reacties van niet Curacaoenaars komen.Ik kan me niet voorstellen,dat een paar Curacaoenaars/Makamba zo reageren.

 15. Dit is een actie van PS, aangevoerd door Wiels en de rest van onze regering zwijgt in alle toonaarden. Waar is onze minister president ? Struisvogeltje spelen in Tobago ?

 16. 9 stemmen voor en 21 tegen en meneer Paula is trots dat zijn naam door PS gebruikt wordt voor het PSC. Zielig !

 17. Een naam…….
  Lekker belangrijk! laten we ons zorgen maken over de kwaliteit van het onderwijs in plaats van onze energie stoppen in deze futiliteiten.
  Het gaat om het gedachte? Laat me niet lachen! Wat is zal het gedachte van de volgende generatie zijn als zij straks met een verpieterd onderwijs te kampen hebben.
  Politieke utopieën en meningen aanhangen is leuk, maar laten we ons alstublieft focussen op wat er echt toe doet!

 18. ok de naam is veranderd en is de situatie nu veranderd.. zijn de traumas nu weg en het emancipatie proces afgerond..

 19. Beste en zeer gewaardeerde profèsor dòkter Alejandro ‘Yandi’ Paula,
  U bent gekozen met 21 stemmen tegen naamsverandering en 9 stemmen voor naamsverandering.
  Waar is uw trots?
  Trek uw conclusie en geef de naamsverandering terug aan de Soberanos.
  Op deze ondemocratische manier wilt u uw naam toch niet te grabbelen gooien?

 20. PS hoeft zich in zijn graf niet om te draaien vanwege het verlies van een naam verbonden aan een school op Curacao.
  New York weet zijn bestuurders wel op waarde te honoreren. Niet een maar twee scholen, een hele buurt en een van de oudste straten van de stad. Hij was een strenge bestuurder met veel regels. Zijn stijl van besturen heeft Nieuw -Amsterdam de boost gegeven om uit te groeien tot de metropool die het nu is geworden. Iets wat wij van onze eigen bestuurders niet kunnen zeggen.
  Misschien moeten ze zich beter in de spirit van PSC verdiepen om daar lering uit te trekken.
  Voorlopig zitten we met een school met een naam die een halve A4-breedte inneemt.
  l‘Kolegio prof. dr. Alejandro ‘Jandie’ Paula’. KPDAJP.

 21. Wel mijnheer paula: Als ik weet heb dat in zo een sfeer zoals deze dictatuur te werk gaat MIJN naam gebruikt wordt, zou ik hem onmiddelijk op de hoogte brnegen dat IK NOOIT op deze manie wil geeerd worden

 22. Rosalia is een hypocriete huigelaar en het levende bewijs van zijn eigen ongelijk.

  PSC, weiger gewoon de naam te veranderen, doe gewoon niets, negeer het.
  We zullen zien wat er gebeurt en zonodig zijn er genoeg mensen die jullie willen helpen met een juridische procedure (incl. ikzelf)!

 23. Rosalia heeft wel één verstandig ding gezegd in een interview : ik ben een nazaat van de slavernij maar geen slachtoffer! Dat is de juiste houding. Zoals ik als geboren makamba een nazaat ben van de slavenhandelaren/drijvers maar geen dader !

  (Rosalia heeft o.m. in Nederland gestudeerd Zijn zoons wonen in Nederland…..
  Als vader zou ik dan mijn zoons terugroepen naar Curacao om mee te helpen het land verder op te bouwen. Maar ja…..).

 24. Het is belachelijk hoe er hier met macht omgegaan word. In plaats dat ze hun macht (die wij hun hebben gegeven) verspillen door de naam van een school te veranderen, dat in de praktijk niets verbeterd aan de kwaliteit van het onderwijs.

  Dit soort acties worden alleen gedaan om stemmen te trekken van een bepaalde bevolkingsgroep die niet door heeft dat je praktisch niets verbeterend aan ons onderwijs, en alleen tijd/geld verspild, en in dit geval zelf onrust zaait!

 25. Rosalia gaat de geschiedenisboeken in! Grootste wijziging verricht in de geschiedenis van Curacao ooit . En dat door zijn niet aflatende inspanningen : hij heeft een school ……een andere naam gegeven. (en daarna was hij weg…..). Standbeeld voor die man ! ( ff wachten tot deze “regering” weer verdwenen is dan draaien we het weer terug! 😉

 26. Dictatorship met aan het roer vm oobouwwerker Wiels en Schotte!! De rest hangen als zoutzakken erachteraan.

 27. Ja, kon je zitten wachten als je een loopje neemt met de democratie. Wat zei Schotte van de week ook alweer ? O ja, regeren is vooruit zien, had hij zeker weer één van zijn vele offdays.

 28. Okay en nadat alle slechte dingen benoemd zijn van het eiland (wat ik overigens overbodig vind voor dit onderwerp)
  Wil ik wel kwijt, dat ook ik als ex-PSC’er het schandalig vind dat dit gebeurt. Beseffen deze mensen wel
  dat wij en gat in de lucht kunnen springen, maar dat onze geschiedenis een feit blijft.
  Een groot deel van onze geschiedenis doet pijn, maar het maakt ons wel wie we zijn vandaag.
  Je kan het proberen te wissen guys: not gonna happen!

  Ik ben voor ‘team bezwaar indienen’

  Peace and love,
  Vanessa A.
  Trotse ex psc’er

 29. Carlito, je hebt gelijk……
  dit land wordt geregeerd door een stel malloten.
  de hele wereld is een chaos en zij maken zich druk over namen.
  en dit lijkt niet op dictatuur, maar is dictatuur….

  LEKKER BELANGRIJK>>>>>>>

 30. HET IS EEN DICTATUUR ! het is corrupt ! het is een BENDE ! het is ee grote zooi aan het worden…PSC heeft verf, meubilair en materiaal nodig voor educatie leraren onderbetaald… … en niet een naam om het beter te laten klinken dan de werkelijkheid is ….de naam is trouwens nog SLECHT OOK !
  wie IS AP ? oef moet het AAP zijn ? daar over is veel meer te vinden op google of wikipedia!

  Die meneer AP mag dan wel een voorbeeld zijn …. maar voor wie ?
  nog geen 20 regels over deze persoon… lekker belangrijk !

  Onze politici zijn LOST ….CORRUPT en echt ULTRA dom bezig…
  Het gaat de goede kant op hoor !

  .nog even en de naamsverandering mag ook voor het eiland ….
  BANNANACAOS

  aangezien CURACAO deze politici zijn allemaal verkeerd bezig … ALLEMAAL!
  stel niets nutten zijn het met hun politiek verlanglijstje…infrastructuur is een zooitje..
  educatie is een lachterje… en de politici zijn allemaal BOEVEN ! leugenaars en huigelaats !
  Triest ! GVD om boos om te worden..
  niet raar opkijken als de afgestudeerden weer niet terug komen na hun toch al slechte basis studie die straks in onze wereld-taal ( papiamentu ) zal doorgaan..

  zelfs op de NERDERLANDS talige school werd dit onderwerp alleen in het PAPIAMENTU besproken ..wat een lachertje !

  CURACAO SUCKSES!

  allemaal opsodemieteren !

  Zet nou snel een standbeeld van die man in de tuin …en maak het van KOPER !
  dan kan ik het straks nog even mooi omsmelten !

  PSC for ever … and we will still call it PSC….

  KAP ….weg ER MEE !