• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Alejandro ‘Jandi’ Paula was tijdens de persconferentie waar de nieuwe naam van het PSC werd onthuld in tranen. “Het is een grote eer voor mij en mijn familie”, vertelt Paula. “Mijn vrouw en ik kampen allebei met gezondheidsproblemen, dus is het een hele emotionele periode voor ons.”

Oud-minister René Rosalia heeft Paula woensdag opgebeld met de mededeling. Na een korte bedenktijd en beraad met familieleden en vrienden  heeft Paula gisterochtend groen licht gegeven aan de minister. “Ik viel bijna flauw toen ik het hoorde”, vertelt een emotionele Paula in Fort Amsterdam.

Nieuw Concept
Van de 31 inzendingen voor de naamsverandering waren 22 voor het behoud van PSC als naam voor de school. De andere negen droegen een nieuwe naam of concept aan. Onder de inzenders bevonden zich twee leerlingen, twee docenten, één oud docent, veel oud leerlingen en een aantal geïnteresseerden. De recent opgestapte Rosalia koos uiteindelijk voor Paula.

Criteria
Veel inzendingen vielen af wegens de criteria die waren gesteld aan de nieuwe naam. De naam moest onder andere Papiaments zijn en nationale trots op een positieve manier inspireren. Als de inzending een naam van een persoon was, moest het om iemand gaan die een voorbeeld kan zijn voor de jeugd. Paula voldoet volgens Rosalia aan al die criteria.

Standbeeld
Op de vraag of het beeld van Peter Stuyvesant op het schoolplein plaats moet maken voor een beeld van Alejandro Paula antwoordde Rosalia: “dat is een goed idee! Daar gaan we over nadenken. De school moet daarnaast zeker een nieuwe logo krijgen, nieuwe uniformen, een ander naambordje en nieuwe proefwerkblaadjes.”

Rector Magnificus
Paula heeft indrukwekkende CV opgebouwd de afgelopen jaren. Hij was van 1969 tot 1989 directeur van het Nationaal Archief van de Nederlandse Antillen. Hij doceerde Sociologie, Filosofie en Mensenrechten aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) van 1990 tot 2000 en was in deze tijd ook de Rector Magnificus van de UNA. Daarnaast gaf hij ook les maatschappijleer op het Peter Stuyvesant College (PSC).

Premier
Daarnaast fungeerde Paula als premier in het Interim Kabinet van de Nederlandse Antillen in 1993-1994. Maar de professor is vooral bekend van de vele publicaties die hij op zijn naam heeft staan. Hij schreef onder andere de boeken 1795: De slavenopstand op Curaçao (1994), Slavery in a Nutshell (1987) en The Cry of My Life (2005).

Foto: Alejandro Paula (helemaal rechts) tijdens de persconferentie

37 reacties op “Alejandro Paula ‘zeer vereerd’”

 1. @Leroy
  E link aki ta dal miho ku tur
  http://www.youtube.com/watch?v=CmALA8miQY8

 2. Hoewel ik het volkomen eens ben met wat leerling GinoMartina aanvoert, lijkt me de spelling van die reactie het BESTE argument om eerst na te denken over het NIVEAU van het onderwijs. Welk bordje er ook op de school staat…

  @Fleur: chapeau!
  @Wancho: Ik ben hier ooit twintig jaar geleden komen wonen omdat ik van de mensen ben gaan houden. Zelfs als ze Wancho heten en de meest mogelijke onzin uitkramen. Maar zoals iedereen weet, is een ‘brainwash’ geen omkeerbaar proces. U bent het product van een demagogiecampagne. Wie zichzelf ontwikkelt, ontwikkelt eerst en vooral een eigen mening en past hoor en wederhoor toe. Die kans hebt u blijkbaar niet gekregen (of benut). En dat mag… maar als u het over ‘ons eiland’ hebt… kunt u dan aangeven wat er dan van ú’ is? Welke constructieve bijdrage hebt u (en de uwen) de laatste eeuwen geleverd waar WIJ ALLEN van profiteren? Never bite the hand that feeds, get your act together. Mijn plezier vergalt u hier toch niet, daarvoor heb ik te hard gewerkt en dat heeft me toegestaan om er thans enorm van te genieten. Met volle teugen, mag ik wel zeggen.

 3. Ten eerste is Wiels een M*ngool, ik snap niet dar er mensen zijn die op hem stemmen!
  Alejandro Paula,sorry hoor ik zie dagelijks tientallen proffesoren, Ptr stuyversant was belangrijk voor de ned antillen en het is mede door hem dat we allemaal nu hier zo leven op curacao..Ik zie dit weer gewoon als een populistische gemene streek om de Domme menigte op curacao weer wat te manipuleren. Ik zie anders niet waarom een politicus een naamsverandering als prioriteit stelt, what about de kapotte stoelen en de hete lokalen en tekort aan leraren.. Er veranderd niks, Dit is allemaal tijds- geld verspilling, zoals we gewend zijn van de overheid….

 4. @wancho, het geeft niet dat je dom en gefrustreerd bent, maar moet iedereen dat weten??

 5. gelukkig is die verschrikkelijke naam, ik wil het niet eens benoemen, verwijderd van onze school. nu nog de naam van ons hoofdstadje veranderen, niks ‘willemstad’! geen namen van sukkels en piraten, zeerovers en slavendrijvers die ons eiland bezoedelen! en het zal zeker gebeuren, dus beginnen jullie vanaf nu maar te janken makambas! hartelijk gefeliciteerd señor dr.Alejandro ‘Jandi ‘ Paula..Laat hen en de ‘makamba pretoes’ maar janken tot ze een ons wegen! ik moet overigens lachen om die potsierlijke ‘zwarte makambas’ die in nederland gewoon uitgescholden worden voor ‘negers’!

 6. Jerry@ foutje bedankt. Het moest inderdaad Piet Heyn. Mijn geschiedenis zat er wel goed in hoor.Bedankt voor het verbeteren. gr vito

 7. Iemand met het verstand van de heer Paula zou direct deze dictatoriale beslissing hoogstpersoonlijk moeten afwijzen en afkeuren. Het is onmogelijk om hierop trots te kunnen zijn. Want wie gaat anders alle kosten betalen die uit deze dictatoriale beslissing voortvloeien? de heer Paula en/of de verantwoordelijke naamswijziging zelf? Met welk geld? Het valt me tegen dat er niet geprobeerd wordt het beeld aan Nederland te verkopen.
  Curaçao was een Isla Inutil , op deze manier komen we weer een stapje dichterbij.
  Nu is het afwachten wanneer de twee witte sterren op nos Bandera di Kòrsou, onze vlag, voor 80% afro cultureel verantwoord bruin wordt gemaakt.
  Curaçao is inmiddels eveneens aan een naamswijziging toe….Bon Futuro?!

 8. zo dom dat ze hier hun geld aan uitgeven in plaats van verbetering in al het onderwijs op het eiland, of de wegen, of de zorg of whatever. Kan 10.000 betere redenen bedenken om je geld aan uit te geven op dit eiland dan dit!

 9. In de plaats van Alejandro Paulo zou ik allang gezegd hebben bekijk het maar. Ik zie dat niet als een eer want het is ondemocratisch gegaan. Daar wil ik mijn naam niet aan geven.
  Dus hr. Paula wees een vent en laat ze met hun naam. U wilt toch niet de historia ingaan met het feit dat de meerderheid VOOR behoud van de naam is geweest. En laten we even wel wezen Curacao heeft heel veel bekende mensen voortgebracht.

 10. Peter Stuyvesant heeft maar een paar weken op Curacao gewoond (zie info op wikipedia) en heeft verder niet veel invloed gehad op het eiland. Maar hij is wel een exponent van een tijd dat Nederland een grote handelsvloot had en alle continenten bevoer en daar heeft Curacao mede van geprofiteerd en plukt heden ten dage nog de vruchten van. De handelsgeest van de Nederlanders en Portugese Joden gaven een aanzet, IEDER individu KAN daarvan profiteren en de toekomst van Curacao veilig stellen.

 11. Peter Stuyvesant heeft maar een paar weken op Curacao gewoond (zie info op wikipedia) en heeft verder niet veel invloed gehad op het eiland. Maar hij is wel een exponent van een tijd dat Nederland een grote handelsvloot had en alle continenten bevoer en daar heeft Curacao mede van geprofiteerd en plukt heden ten dage nog de vruchten van. De handelsgeest van de Nederlanders en Portugese Joden gaven een aanzet, IEDER individu KAN daarvan profiteren en bijdragen aan de toekomst van Curacao. De naamsverandering van het PSC komt nu toe aan een persoon die in vergelijking met Peter Stuyvesant weinig heeft bijgedragen aan de huidige welvaart van Curacao.

 12. Dikon nos no ta nombra e HAVO/VWO nobo ku ta bai bin na Jandi paula , i laga Peter Stuyvesant College manera e ta? asina tur hende ta keda kontentu. Hecho ta ku henter e asuntu aki ta soru pa divishon den nos pueblo. felisitasiones pa senjor Paula ku e gran honor aki , pero si ta ami mi lo tin berguensa di e manera kon e kos a kana.

  Mi tambe tin duele pa e hendenan ku no tin tinu pa kon maneja i kompronde nos propio historia di korsou.
  Peter Stuyvesant no tabata un Directeur di WIC(eseinan tabata na hulanda) pero Gobernador di korsou i tampoko un pirata( pia di palu no kemen ku bo ta pirata) i tampoco un “slavenhandelaar” ( na 1658 numa katibu a kuminsa drenta en gran forma na nos isla 14 anja despues ku Stuyvesant a bai). Asina mi ke demonstra ku e nomber a wordu kambia ku argumentu inhusto i ku nos por husa un skol extra no djis pa honora senjor Paula pero tambe pa soru pa tin mas opportunidad pa mas hende por bai skol.

  Dos skol ta miho ku un skol

 13. Grappig niet met of zonder; Peter Stuivesant heeft de afrikanen destijds naar Curacao gehaald hierdoor heeft de afro curacaoenaar het een stuk beter als zijn afrikaanse broeders. Hij heeft ook veel leed veroorzaakt misschien moeten we het niet eren, misschien moest er geen politieke naam komen maar is moois als literatuur, sport of muziek daar is Curacao veel beter is als politiek. (Morron, Plaate, van Leeuwen of Shurandy Martina bv)
  Ik vind het zonde het geld had beter besteed kunnen worden dan aan de fustraties van een handje vol mensen. Vito zat niet op PSC of heeft geschiedenis laten vallen, Albert Heyn is een kruidnier en geen piraat. Piet Heyn was wel admiraal maar deze had weer niets met de slavenhandel te maken, hij maakte alleen zilver en goud buit van de spanjaarden en portugezen die verre weg de grootste slavenhandelaren waren.

 14. ami ta masha oneens, ni 15 zin over die e gai aki bullshit e kambio di nomber ta

 15. @leroy en boies.. waarom horen wij jullie niet wanneer dos santos de ktk failliet laten gaan en dat dos santos illegaal aan het bouwen is en voor 100.000 gulden vriendje hernandez een raport van niks laten maken.. idd slaap lekker!!

 16. PSC tabata e ulimo direktor di west indische companie.
  PSC tabta un pirata
  PSC tabata tur kos menos un heroe. pero enfin….

  Pe snan ku no ta gusta mi komentario. si nan ta pretu. mi ta sinti lastima pa nan
  Si nan ta blanku, mi ta kompronde nan angustia, hahahaahhha DEAL WITH IT !

  Awoki PSC ta KAP KLA !

 17. @ Leroy, Met jou opstelling van poets de wrange geschiedenis van Curacao nu definitief van het eiland en uit de schoolboeken zal je het volgende schrikbeeld bereiken.

  NL heeft ervoor gezorgd dat de afgelopen 2 a 3 generaties helemaal niets hebben geleerd van de smerige praktijken uit de gouden eeuw. Piet Hein, ja, zijn naam is klein, maar zijn daden benne groot!! HA ha hoe groot dat weet geen enkele Hollander.

  Tot voor kort wist de gemiddelde NL niet waar Curacao lag. Ergens bij Suriname in de buurt. Door het toerisme zijn wij op de kaart komen te staan. Alleen maar voor onze nep-stranden en echte blauwe zee. Als het aan Wiels en zijn volgelingen ligt zal er nooit een woord meer gerept worden over de slavernij wanneer hij het eiland heeft schoongeveegd en alles Wiels 1 en Wiels 2 heet.

  Ik ben voor het handhaven van alle zaken die onze identiteit hebben gevormd.

 18. Komo Curasolenjo mi no kier bai diskuti ku niun hende ku no tin por lo menos niun tiki respect pa nos valuartenan ku merese un lugar di honor den nos komunidad. Mi ta hanja ku e kritika negativo no ta bini di yiunan di pueblo komun. Jandi Paula ta un persona desente, bon studia y respeta den nos komonidada. Esun ku no konose Jandi Paula mi ta advisa pa bai sinja ken ta Jandi Paula prome ku nan wordu admiti na e kolegio ey. Esunan ku no kier bai studia mas na skol nan kumpra nan ticket y bai studia na unda ku nan kier. Pasobra aki un paar di anja nos ta bai hanja un Curasolenjo nobo, un generashon nobo, ku si ta proud di a studia y resibi nan prome diploma di Kolegia Dr. Prof Alejandro Paula for di man di nos baluartenan manera Jandi Paula. Mare mi tabata hoben aworaki mes ora ma pidi mamai bai skirbi mi nomber na e kolegio ey. Pa e hendenan ku ta kritika e estado di e edifisio laganos ban buta man na obra, kolekta sen komo yiu di pueblo kumpra materialan ku mester pa laga drecha e skol y duna Jandi Paula su honor. Si e studiantenan mes tin twee linkse handen, Anto por hasi un apelashon na e skol di ofoshi manera Feffijk, Don Sarto school, st Jozefschool pa bin den korto tempu entrega un projecto di un the job training, kaminda mucha ta sinja y praktika ofishinan den praktika. Pa tur hende stop di basha nan kritikanan negativo mehor y pone man na obra pa drechi situashon di e gebouw. Asina aki nos no ta bai dilanti. Si nunka Carlito no a tende di e nomber, anto e tin ku bai buska pa sa dje nomber meskos ku e la buska pa sa di Peter Stuyvesant y di e Pirata Abert Heyn. Leroy sigi para duru riba bo pia. Mi tambe ta sostene bo, punto. E nomber a kai y mi tambe ta kontentu ku ne, punto. Na prome lugar felicitashon na Rene Rosalia pa su trabou y desishon y tambe na Sr Jandi Paula ku a fasilita su nomber na skol y mi ta desea sr Puala forsa. Tambe e pueblo di Korsou pa para firme tras di e desishon pa duna nos baluartenan nan honor. Anto mi ta hopi kontentu ku e skol a wordu salba di su mal nomber ku e tabatin den Historia di Korsou. Awor nan por bai kumionsa di nobo. VITO

 19. leroy bo ta tristu……. kompara adolf hitler ku Peter stuyvesant ta ridikulo!
  pa kolmo Peter STuyvesant no tin nada di haber ku esklavitut. e la bai for di korsou por lo menos 10 anja prome ku katibu a wordu introdusi na korsou den gran forma.

  Peter Stuyvesant College lo ta mi skol pa semper. Berguensa pa tur e rasistanan di Pueblo Soberano ku ta ganja y soru pa divishon den nos pueblo

 20. als ik de heer Paula was, zou ik me niet vereerd voelen, maar beledigd.
  om door deze dictatuur geeerd te worden is geen eer maar een belediging.
  ik zou weigeren mijn goede naam daar aan op te offeren…..

 21. We gaan maar door elkaar voor rotte vis uit te maken. Zowel de man/vrouw in de straat als binnen het bestuurscollege. Er is sinds dit groepje er zit nog geen dag geweest waaruit je zou kunnen ventileren dat men respectvol met elkaar omgaat. Van democratie is allang geen sprake meer. Men drukt kortom zijn eigen zielige wil door. Heet lijkt hier het bruine kabinet van Nederland wel.
  Kortom een behoorlijk ziek zooitje.
  Dat heeft dictator Wiels in ieder gevalk al bereikt.

 22. @ Carlito ku Toteki.

  Ki bosnan ke mi hasi ? diskuti ku bosnna? mino tin e nesesidat ni e gana.
  E kaso ta ku E nomber a kambia. I mi ta kontentu kune.
  Aki 4 schooljaar. Lo no tin kasi niun alumno mas na APC / PAC (amii lo a prefera KAP) ku tabatei temporada di PSC
  Dus parktikamente lono tin alumno afro-curasoleno sintiendo nostalgia i tumando e cherchi di ta asisti un skol kaminda tin un estatua di un pirata esklabisado ku su kara di richt na Asiento.

  Mi ta kontentu pesei i mas. pero echt mino tin tempu ni gana di diskuti i kombersa NADA ku boso.
  Mi legria no mester ta di boso. Boso mente sklabisa tin derechi di ta rabia. dus rabia te ora boso baster , tur esten ami ta chill skucha Redemtion Song di Bob Marley.

  http://www.youtube.com/watch?v=OFGgbT_VasI
  Ata e link ei. E ta dal bon !

 23. @ leroy ,,, sorry mati pero bo education ta perdi kaba….triestu…. bo no sa nada di bo historia…. ni bo futuro…. dus bo adolf hitler comment no ta pas mes.
  sorry mati bai skol bak anto sinja

 24. Ik ben een leerling van PSC en heb niks anders te zeggen dan dat dit echt triest is. Ten eerste vindt ik niet dat er een naam verandering plaats moest vinden. Kijk naar het onderhoud en kijk naar de leerkrachten! Dat is belangerijk. als je als kind je niet een beetje goed in je vel voelt op school, Hoe wil je dan goed kunnen opletten?! Ik vindt dat het structuur van het onderwijs moet veranderen. De manier van les geven van tegenwoordig is ook Totaal NUL. Waarom denk je dat kinderen niet willen opletten of geen huiswerk maken en alleen maar grapjes maken tijdens de les. Het licht aan de leerkrachten en aan de manier hoe tegenwoordig les gegeven wordt. Als men niet naar kinderen wil luisteren dan zal ik Gino martina hun wel effe laten weten wie ik ben. Kids are the future! why not listen to them?

 25. Ik wil toch even reageren op die inzending van een zekere Leroy: Aan je zielige epistel te zien ben jij geen leerling, nog oud leerling en zeer zeker geen afgestudeerd leerling dus ergens heb ik wel begrip voor je frustratie.

 26. En wat about de andere curacaoenaars die literatuurprijzen hebben ontvangen voor hun werk zoals Tip Marrugg, Boelie van Leeuwen en Cola Debrot. Omdat ze gewoon de echte Curacaoenaar verantwoordigen. Je hoeft niet zwart te zijn om een jezelf een Yu di Korsou te kunnen noemen.

 27. Esaki ta un hopi bon notisia.
  Porfin nan a kita e nòmber mahos ei for di e skol.
  For di prome kumi a bai PSC mi tabata puntra mi mes dikon niun hende no a hasi nada ahinda pa kita e nòmber ei mirando ken PS tabata.
  No ta nòrmbal pa na Duitslan nan habri un Adolf Hitler College tòg?

  Hopi hende no ta kla pa laga bai, i eta komprendibel, voral pa hendenan ku no ta kuestiona e nomber i su peso lo sufisiente.

  Danki na tur esnan ku a hasi esaki posibel. Ban sigui awo. Tin mas trabou.

 28. Ik heb jarenlang op de PSC gewerkt. Tijdens vakantie moet ik constateren dat wat ik ongeveer 25 jaar geleden heb achtergelaten hetzelfde eruit ziet, vanaf de Schottegatweg, laat het duidelijk zijn. . Uit de reacties begrijp ik dat de staat van onderhoud is blijven stilstaan. Langzaam maar zeker stort de school in.

  Als ik mijn naam ergens aan wil committeren dan moet het niet alleen gaan om wat voor bedrijfsvoering daar plaatsvindt. Ik moet ook trots zijn op de omgeving als ik daar ben. Ik denk dat de heer Paula bij het zien van de deplorabele toestand ervoor kiest om zijn naam per direct en onmiddellijk te laten verwijderen uit alle registers.
  Het zal hem sieren, want god zij dank hij leeft nog, als hij de overheid ook in mars tempo kan krijgen om de gehele school te gaan restaureren, is hij dan ook nuttig bezig voor de school.

  Verder is de totstandkoming van de naamsverandering een teken van hoe er geregeerd wordt. Ik denk dat bij onze overheid zelfs de stem van de ezel de hemel niet bereikt, laat staan die van het volk. Het was allang een gelopen race.

  Biba Collegio Alejandro Paula Biba!!! CAP (dus niet)

 29. Als ik als een Curacoanaar de bovengeoemnde commentaren lees word ik echt triest, dat deze commentaren(niet allemaal laten wij hopen) van Curacaonaars komen. Echt,echt triest, weten jullie hoe de CV van Peter Stuyvesant was.Ik hoop dat vele andere scholen volgen.
  Waar waren jullie Curacaonaars toen de namen van Amador Nita School , Nilda Pinto en Pire College waren veranderd? Dat was wel zeer democratisch. Hoeveel stemmen waren uitgebracht in pro of contra?.Antwoord: (0) Nul….. Leve de democratie van die tijd.

 30. Dit is toch niet te geloven! Is dit nu een mooie CV waar leerlingen tegenop kijken? Ze kennen hem als docent. Dit is echt triest!

  Er lopen genoeg lokalen rond met zo’n CV! Dit is niet een CV waarvan je denkt onhaalbaar of een voorbeeld waar je tegenop kijkt. Wel fantastisch voor hem! TULA COLLEGE zal wel de nieuwe naam zijn voor de papiamentstalige school.

 31. Tuurlijk verander de naam ! 31 INZENDINGEN ! 22 voor het behoud ! …

  WTF zijn deze mensen dom of ligt het aan mij ?
  En dan vernoemen we de school naar iemand die een voorbeeld is voor onze maatschappij ? ik heb nog nooit van die man gehoord….! niet dat dit politieke zooitje mij maar ook iets intereseert !

  Luister eens POLITICI jullie zijn het voorbeeld van onze maatschappij en jullie maken er een BENDE VAN ! ! ! who cares about MR AP ? STANDBEELD! uniform ? raporten ? hahah wat het prijskaartje is zullen we niet weten maar reken er maar op een begrotings tekort … en meer betalen voor deze domme niets te maken met onze dagelijkse problemen van nu

 32. Het is eigenlijk diep triest voor deze meneer dat hij voor het karretje van een stelletje zeerovers wordt gespannen. Dit is symboolpolitiek ten top.

 33. Wiels is duidelijk een dictator in de dop, laat hem naar Chaves gaan kan ie vak verder leren.

 34. Ik zou hier niet vereerd mee zijn. Ondanks de publicaties. Hiermee is namelijk de democratie vertrapt hier, en dat zou je niet moeten willen.

 35. PSC blijft gewoon psc en zo zal ik het altijd blijven noemen. fijne democratiete regering die alles dicotriaaloplegt. de ruime meerderheid van ons leerlingen wilde de naam behouden. Is dit de democratie waar we later in moeten gaan werken ? Een geweldig voorbeeld -.-“

 36. NOW WAY i nan a bisa ku na lo hasi’e demokratiko!!!!!
  Dikon nan tin ku hasi e skol su nomber henter un otro kos???
  Nan no por a lag’e PSC?????????????
  Esaki echt ta hasi mi rabia!!

 37. 22 van de 31 inzendingen voor behoud van de naam PSC, dat is ruim 70%. Een duidelijk teken dat democratie niet meer gerespecteerd wordt door deze coalitie.
  Begrijp me niet verkeerd, ik gun het deze meneer van harte dat er een school naar hem vernoemd gaat worden, maar had zijn naam dan bijvoorbeeld verbonden aan de papiamentstalige havo/vwo die deze regering wil opzetten. Nu wordt de naam van deze meneer wellicht in de toekomst verbonden met het moment dat de democratie op Curacao werd geschoffeerd, en dat verdient deze man niet denk ik.