• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De overheid wil de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren en de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken.” Zo sprak Gezondheidsminister Jacinta Constancia gisteren bij de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.

“Al onze experts staan klaar om de vragen van de artsen te beantwoorden, maar het enige dat ze gevraagd hebben is of de Nieuwe Beloningstructuur Gezondheidszorg (NBG) op tafel blijft. Toen ze hoorden dat dit zo blijft zijn ze teruggegaan naar hun achterban. Ik vind het jammer dat bepaalde informatie de medici niet tijdig heeft bereikt, maar ik wil duidelijk maken dat deze regering altijd open stond voor discussie.”

Onderzoek
De minister vertelde ook dat de medici niet volledig hebben meegewerkt aan het NBG-onderzoek van de regering. “Wij hebben, ondanks herhaald verzoek, ook niet de benodigde informatie van de medici gekregen. Slechts 30 procent van de artsten en specialisten heeft gehoor gegeven aan ons onderzoek. Wij moesten daarom naar de SVB stappen om de rest van de gegevens te zoeken.”

Onderbetaald
Constancia laat daarnaast weten dat bepaalde groepen binnen de gezondheidszorg juist gaan helpen. “Ik begrijp dat de arsten momenteel niet blij zijn. Mensen vinden het nooit leuk wanneer hun inkomen wordt verlaagd, maar we willen het systeem verbeteren. Er zijn bepaalde medici, zoals vroedvrouwen, die erg onderbetaald zijn. Deze groepen zullen met het nieuwe systeem erg vooruit gaan in salaris. Bij een grote groep blijft het salaris gelijk, terwijl alleen een kleine groep minder inkomsten zal krijgen.”

Prikkelen
“Wij willen de artsen en specialisten prikkelen om betere zorg te leveren”, ging Constancia verder. “Bepaalde artsten krijgen hetzelfde bedrag betaald, ongeacht of ze één of tien patiënten behandelen. Dit stimuleert een arts niet om beter te werken. Met een soort ‘fee for service’ systeem worden artsten juist wel gestimuleerd om harder te werken en meer patiënten te helpen. Daar gaat het uiteindelijk over, het verbeteren van de gezondheidszorg op Curaçao.”

Overeenkomst
De Gezondheidsminister sloot de persconferentie af door duidelijk te zeggen dat de NBG op tafel blijft en per 31 augustus ingevoerd kan worden. “Wij blijven openstaan voor dialoog. Ik ben blij dat de artsen voor hun belangen opkomen en ik denk dat we juist daarom snel tot een overeenkomst zullen komen.”

10 reacties op “‘De regering staat open voor dialoog’”

 1. Deze regering kan zich beter niet bemoeien met gezondheids zorg! Want de regering hier is een zieke bende !

 2. deze regering? Dialoog?? heb er nog weinig van gemerkt.

 3. Mevrouw Constancia, vast een lief en aardig mens met goede bedoelingen.
  maar geen kwalitiet om minister te zijn.
  een regering moet toch minstens gestudeerd hebben of heel goede raadsmensen hebben.
  dat nieuwe ziekenhuis komt er voorlopig ook niet, heel jammer….
  het is allemaal te triest voor woorden….
  Curacao verdient echt beter, maar ik weet ook niet meer waar ik straks op moet stemmen..
  is er nog een eerlijke politieke partij??????vertel me….

 4. Hoe is het uberhaupt mogelijk dat het lot van onze artsen en specialisten in handen is van iemand als mevrouw Constansia? Deze minister heeft absoluut geen kennis van de gezondheidszorg laat staan van beleid maken. Hoe is het mogelijk dat een groep niet opgeleide mensen (onze regering) op zulke niveau beslissingen moet nemen? Dit is zooo triest!

 5. Mevrouw Constancia, hoe krijgt u het woord dialoog uit uw strot, u kunt het uitspreken, of u het kunt schrijven betwijfel ik en dat u weet wat het betekend is onmogelijk.

 6. Chavez dictatuur en ze zijn er nog trots op ook.

 7. Als de regering open staat voor een dialoog waarom wordt er dan gestaakt? staken is een laatste redmiddel als er niet naar je geluisterd wordt.

 8. VERVELU HOMBU

 9. Bovendien hebben deze artsen gestudeerdt en niet zoals onze vriendjes ( in de ) politiek allemaal van die ongeschoolde mensen die denken het allemaal te weten terwijl het eiland verder in de soep zinkt….tijd kost geld… hier veel tijd weinig geld….

 10. ‘De regering staat open voor dialoog’ is de TITEL…….

  maar daarbij ook vermelden dat een dialoog hier niets zal bepalen over wat de regering zijn plannen zijn ! …. want het begint hier een DICTATUUR TE WORDEN!