• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curacao nieuws Vers KortjeCURAÇAO – Zojuist heeft oud-minister René Rosalia de nieuwe naam van het Peter Stuyvesant College bekendgemaakt. Kolegio Alejandro Paula is uit de 31 inzendingen als winnende naam uit de bus gekomen. Prof. dr. Jandi Paula is filosoof, socioloog en ex-premier van de Nederlandse Antillen.

38 reacties op “Kolegio Alejandro Paula nieuwe naam PSC”

 1. Een van de meest schandelijke gebeurtenissen in onze geschiedenis.
  Onder het mom van het stellen van een inspirerend voorbeeld voor onze jeugd wordt de naam van de eerste openbare middelbare school gewijzigd. Beloften dat de naamswijziging een democratisch proces zal zijn, worden met voeten getreden. Terwijl 75 % van de leerlingen tegen een naamswijziging, wordt deze toch doorgedrukt. Dat en passant aantoonbare geschiedsvervalsing plaatsvindt rondom de persoon van Stuyvesant, maakt het er – op zijn zacht gezegd – niet mooier op. Zeker niet als tegenlijkertijd gezegd wordt dat het geschiedenisonderwijs op de schop moet.
  Dat dan een oud-premier en oud-directeur van het Centraal Historisch Archief ‘vereerd’ is dat de school naar hem vernoemd zal worden, is diep tragisch. Hij legitimeert hiermee zowel diktatuur als geschiedvervalsing.
  Wat geen geschiedsvervalsing is, dat juist deze persoon na 30 mei 1969 weinig blijk gaf van moed. Hij werd immers gevraagd als voorzitter van de commissie die een rapport moest schrijven over 30 mei, maar maar hij trok zich ‘om persoonlijke redenen’ terug. Persoonlijke redenen, die later echter door de man die hem als voorzitter zou vervangen, werden gepreciseerd als om persoonlijke ‘bedreiging’ door de Vitó-groep.
  René Römer, ook socioloog en – in tegenstelling tot Paula – oud-leerling van het PSC liet zich niet bedreigen.
  Als dit een voorbeeld moet zijn voor onze jeugd, ziet onze toekomst er somber uit!

 2. @Wancho, Ik begrijp je standpunt, maar je verhaaltje klopt niet inderdaad geen tula in den haag (peter stuivesant staat ook niet in fort amsterdam) wel een slavernij monument in het oosterpark, Amsterdam. De link met Syess Inquart begrijp ik niet dit was een Hongaarse mof met hollandse NSB vriendjes die joden hebben verraden voor geld, tijdens de opstand van Tula waren er ook een hoop slaven die verraad pleegden voor geld. we worden nog streds door de politiek in de maling genomen voor geld.
  Stuivesant was geen lieverdje maar zonder hem was er geen afrikaan op het eiland geweest, ik geniet elke dag van de grote diversiteit aan culturen op Curacao dit kentmerkt het eiland ongeacht was Wiels en Asjes hiervan vinden. Leve Tula, leve Stuivesant ze hebben allen Curacao gemaakt tot wat het is!

 3. WIELS IS NOG ALTIJD EEN AFRIKAAN zonder indentieit ! en als de niet Yiu corsows allemaal zouden vertrekkken kunnen we curacao ook veranaderen naar de naam HAITI !

 4. Als Peter Stuyvesant niet de Atlantische Oceaan was overgetrokken, zaten Dhr. Wiels en zijn vriendjes nu niet op Curacao, maar nog steeds in de rimboe diep in Afrika. En dat geld natuurlijk voor alle zwarte Yunan di Korsou. Tegenwoordig is niemand, maar dan ook NIEMAND, een echte ‘originele’ Curacaoenaar…en dat is juist het mooie van het eiland, een mix van culturen die samen zijn gekomen om 1 te worden. Pas als DAT wordt begrepen, mag je jezelf een echte Curacaoenaar noemen…unless you’re not born there ofcourse 😉

  Om terug te komen op de naamsverandering….hoelang heette PSC al PSC?! Hoezo, na al die jaren, is het zo ontzettend belangrijk om de naam te veranderen??

  Ik vind het heel jammer, en heel triest.

 5. Nog even een vraagje er achteraan:

  Hoe kan een minister, die wegens wanprestatie is opgestapt, een nieuwe naam bekend maken? Hij heeft er toch niets meer mee te maken, weg = weg.
  Rosalia, kun je Wiels ook meenemen naar je ondergang?

 6. Wancho schreef:
  Ik ga trouwens geen discussie aan met geen enkele hollandse allochtoon die in mijn eiland vertoeft.Hier is er gewoon geen discussie over mogelijk!

  Wancho, jij kunt ook niet discussiëren, jij bent net zo dictatoriaal als de kneuzen van de PS.
  Mag ik je er aan herinneren dat Curacao een democratie is? Ik laat in het midden wat Peter Stuyvesant was, dat is niet eens aan de orde, omdat deze nauwelijks invloed heeft gehad in het slavernij verleden. Ook Nederland had destijds slecht een aandeel van 6% op de totale slavenhandel, die trouwens door de christen god in de bijbel gepropagandeerd wordt.Peter Stuyvesant is een stukje geschiedenis, die kun je niet zomaar uit wissen, wat gebeurd is kun je niet meer terug draaien. De feiten liggen er nu eenmaal. De school, die naar deze persoon is genoemd heeft in het verleden, toen er nog capabele ministers voor onderwijs waren, goed gepresteerd en een goede naam opgebouwd. Dan moet je die niet veranderen, je maakt jezelf belachelijk voor de hele wereld.
  Even een paar feiten:
  75% van de huidige leerlingen zijn TEGEN een naamsverandering
  22 van de 31 stemmen waren TEGEN naamsverandering
  Pueblo Soberano legt dit gegeven naast zich neer en neemt het anti democratische besluit om tegen beter weten in toch een andere naam in te voeren van iemand, waar 90% van de bevolking nog nooit van heeft gehoord.
  Dictator Hermien Wiels woord is wet op Curacao, racisme is zijn devies. Ooit wel eens over nagedacht wat er van Curacao overblijft als alle buitenlanders vertrekken?
  Je zal creperen van de honger, om de simpele reden, dat we elkaar nodig hebben om alles in evenwicht te houden.
  Ga eens wat aan je educatie doen, misschien wordt er ooit een school naar je vernoemd, maar nu klets je uit je nek.
  Als de Nederlanders nu echt zo slecht zijn als jij zegt, waarom zorg je dan niet dat je met kop en schouder boven hen uit steekt? Als jij alles beter kan, dan gaan ze vanzelf wel weg.
  Ik wens je succes met je educatie.l

 7. Op Curacao, HEBBEN ONZE BEWINDSLIEDEN NIET DIE VAN NEDERLAND alles wat met slavernij te maken heeft vernietigd, de slavenmuur op de weg naar Banda Bou b.v. is met een bulldozer met de grond gelijk gemaakt Sistematish word alles wat te maken heeft met historie hier vernietigd.Bovendien is P.S. deel van onze historie, en van onze taal!!!!

 8. DICTATUUR

 9. Op Curacao, hoef je maar 2 kwaliteiten te hebben om een standbeeld of naam van een school of plein of straat te krijgen: Als je een Universiteits titel hebt of Minister bent geweest, zonder ooit iets te hebben gepresteert!!! Voorbeeld:MinisterJonkheer, voor het ondertekenen van het statuut werk van een ander ten nadeel van het volk als tweede rangs burgers!! op het rif, Retonde Minister Lucina weduwe Evertz (40 jaar in concubinatie geleefd) in Otrabanda en niemand een standbeeld voor wil maken. Retonde Minister Juancho Evertz (zuikertuintje) waar lucina voor haar minnaar een hoofdstuk voor gemaakt heeft, en dolgraag op het pleintje wil plaatsen, Het voedstuk waar het kopstuk op moet staan is gepakt van de Gomez Plein, die op de stoep stond van de Breedestraat en waar al de prestaties van haar eerste man vermoord met overspel op stond. Sistematish word alles wat te maken heeft met historie hier vernietigd, en niet verzorgd!!!!! Dat is de rede waarom namen of standbeelden helemaal geen waarde hebben. Bovendien is P.S. deel van onze historie, en van onze taal!!!!voor meer informatie kunnen de scholieren de waarheid van onze verscholen geschiedenis graties in MUSEO di DOKTOR bezoeken. Penstraat 19, voor afstpraak tel. 660-6188 vragen om Gerda

 10. AP was een filiosoof………… straks kunnen we onze kinderen wijsmaken dat deze filosofie ook niet gewerkt heeft….. Die school staat ziet er niet uit ! kan beter een likkie verf gebruiken dan een naamsverandereing…..

  Curacao success met deze onzin …!

 11. Wancho hoe kom je erbij dat Nederlanders niet een standbeeld van TULA willen hebben in Den Haag? De naam PSC is juist goed om te behouden zodat iedereen onthoudt wat er in het verleden heeft plaatsgevonden. Nu kunnen ouders nog aan hen kinderen uitlleggen wie PSC was. Straks kent niemand meer PSC, is dat de bedoeling? slavernijverleden in een doofpot stoppen?

 12. @wancho even voor de helderheid je bent:
  of
  1) een slimme provocateur die zich zo racistisch en dom voordoet zodat je de nodige emotionele reacties losweekt bij degenen die het beste voor hebben met de toekomst van Korsou en tercht reageren op het onzinnige gebral.
  of
  2.) inderdaad het prototype van de hielenlikkers van Wiels en de groep zich “echte” Curacaoenaars voelende beweging die zeer kortzichtig de toekomst voor HEEL Curacacao aan het vernietigen zijn in de hoop in de toekomst ook één van de zakkenvullers van de Wiels-kliek te mogen zijn!
  Dus beste is maar je in de toekomst gewoon te negeren!

 13. Zielig dat we leven in een samenleving waar mensen door macht en status hun weg hebben verloren, een naam waar de jeugd inspireren was niks anders dan een verhaal.
  Nergens op Internet kan ik die meneer vinden.

 14. “nze” regering heeft teveel tijd te besteden aan onzin……!

  wacht maar bevolking voor de mindere komen er zeeeeer zware tijden aan what ever de politici jullie hebben beloofd…die naamsveranding gaat het leven er niet beter op maken. de prijsverhogingen komen eraan …. waar zijn jullie mee bezig ?!

  en een naamsverandering heeft totaal geen belang bij problemen van nu….educatie is een prioriteit ! als men zo snel is om een naam teveranderen …. laat deze “snelle” veranderingen ook gebeuren op het gebied van infrastructuur en eductatie !

  KAP er mee !

 15. Ik vindt het belachelijk. De school ziet er totaal niet uit. De tegels liggen niet eens vast in de lokalen, lokalen stinken en over het hele plein staan tafels. En het zou ook niet echt een slecht idee zijn om er een keer een verfkwast over heen te halen. De overheid van Curacao stelt helemaal niks voor. Ze willen alleen maar doen wat zij willen. We leven in een democratie dus je zou denken dat we dan de meerderheid zouden nemen maar ja dat doen ze niet. Ze veranderen de naam. Ik heb die meneer op google in getoets maar je vindt helemaal niks van hem! Voor mij en denk ook voor veel andere mensen zal het PSC blijven.

  Leerling van PSC!

 16. Prima beslissing! wat of wie denken de hollandse allochtoontjes vertoevend in Curacao wel dat ze zijn? een standbeeld van Tula zal nooit kans maken om in hartje Den haag geplaatst te worden. Waarom dan wel standbeelden van historische nederlandse schoften op ons eiland, het eiland van de Curacaoenaars? het eiland van alle Curacaoenaars! Zolang er beelden van nederlandse misdadigers in Curaçao staan te prijken alsware het goden, terwijl het niets anders dan ordinaire rovers, mensenhandelaars, massamoordenaars en slavendrijvers zijn, zullen de Curacaoenaars er aan herinnert worden.

  Ik vraag me trouwens af waarom er in Den haag geen standbeeld voor dr.Arthur Seyss-Inquart staat ofwel geplaatst is. Was peter stuyvesant dan een zoveel betere mens dan dr.Arthur Seyss Inquart? Nee dus! De geschiedens kan nergens weggevlakt worden. Het is trouwens een schande dat de verwijdering van stuyvesant’s naam in de eerste plaats niet door hollanders voorgesteld is geworden. Maar ja, dat bewijst weer eens de aard van den hollander, hoe de hollander denkt, over zijn misdadigers niets dan goeds, maar over bijv. dr. Seyss Inquart, reichskommissar van 1940 tot 1945 in zogenaamd bezet nederland zeer logisch niets meer dan slechts, evil! Overigens had dr.A.Seyss Inquart enthousiaste nederlandse medewerkers tot z’n beschikking. zonder hun enthousiaste medewerking was het nooit gelukt al die duizenden nederlandse Joden te verraaien en op te pakken om naar de vernietigingskampen te deporteren! Kopgeld. wat was dat ook alweer? O ja, dat waren die hollandse Jodenjagers die maar liefst 7 gulden en 50centen opstreken voor elke verraden en opgepakte nederlandse Jood of Jodin. Geen mooie geschiedenis, dus nogal logisch dat dr. Seyss Inquart in NL niet in aanmerking kwam voor een standbeeld!

  Maar alsof een nederlandse genocidepleger, verantwoordelijk voor de massamoord op ruim 100.000 NoordAmerikaanse Indianen én ook een van de initiators van de mensenhandel tussen Westafrika en Curacao, Brazilie, Suriname en de VS wél een ereplaats mag genieten op plaats misdaad. dus stuyvesant mag wél geëerd mag worden, maar dr. Arthur Seyss Inquart niet!?. Dat is nou wat men bedoelt met de uitdrukking ‘de wereld op z’n kop’!!

  Prof, dr, Alejandro Paula is een hele goede keus, hij is iig geen misdadiger. in 1966 cum laude geslaagd in de sociale filosofie. in 1967 gepromoveerd aan de Universidad di Santo Tomas di Aquino te Rome. in 1992 gepromoveerd aan de Univ. van Utrecht. Ik ga trouwens geen discussie aan met geen enkele hollandse allochtoon die in mijn eiland vertoeft.Hier is er gewoon geen discussie over mogelijk!

 17. BIJ DE EERSTE VERKIEZING -HOPERPLIJK SPOEDIG – DE PARTIJ DIE BELOOFD PSC IN ERE TE HERSTELLEN ZAAL DE MEESTE STEMMEN KRIJGEN. ZEKER DE MIJNE

  AMS III 1949 IN DE “SCHOOL VAN PETER STUYVESANT”

 18. ami djis ke pa esaki ta demokratiko laga nos tambe bisa algu di NOS skol.

 19. in plaats van te zeggen; nu veranderen we de school naam. punt uit.
  kunnen ze ook zeggen; nu verbeteren we de school. punt uit.
  er zijn veeeeel belangrijkere dingen, lokalen waar het plafond naar beneden dondert, waar de vloer zo los getrokken kan worden. gaten in science lokalen, water, een grote kapotte muren, hoezo gaat naamswijziging dingen beter maken.

 20. wtf ik dacht dat dit een democratie zou zijn!!!!! veel meer dan 75% van de LEERLINGEN VAN DE SCHOOL die ze zomaar en andere naam gegeven hebben willen het NIET
  wij hebben weer eens niets te zeggen die stomme meneer wiels denkt ook weer eens niet aan anderen, een dictator is het. psc is niet de shool meer waar de leerling centraal staat dat is bewezen door deze grote beslissing te neme zonder tenminste on s te vragen! express in de proefwerkweek ook nog. leelingen zijn belangrijk, anders is er geen school! zouden we dan niet TENMINSTE een beetje inspraak mogen… jeetje wtf IS DIT!??

 21. Snap de hele hassle niet. Het zou mij echt geen ene kont schelen als mijn middelbare school nu van naam zou veranderen. Begrijp me niet verkeerd, ben absoluut tegen de PS en ik vind dat er wel belangrijkere zaken zijn dan scholen van naam laten veranderen, maar het is geen gekke beredenering van Pueblo Soberano. Peter S. heeft veel shit uitgehaald, waarom zou je een school dan daarna vernoemen? Te veel eer voor iemand die absoluut geen schone lei heeft.
  Het feit dat niemand Jandi Paula kent, zegt dus al genoeg. Blijkbaar wordt er te weinig gedaan om de ‘lokale helden’ te eren. Ik zeg hoofdstuk sluiten, noem de school hoe je wil en klaar….

 22. Schotte – Schotte – Schotte kom onder je steen vandaan en neem het heft in handen JE BENT “PM” !!!!
  NIks transparantie – democratie!
  Wiels Willekeur Wordt Wet, toch?

 23. was de regering er niet ‘to serve the public’??????????? the public heeft duidelijk laten weten het onzin te vinden, die hele naamswijziging. ten tweede zijn er belangrijkere zaken dan een naam van een school lijkt me zo waar de regering zich mee moet bemoeien. ten derde heeft 75% van de leerlingen van de school zelf te kennen gegeven geen naamswijziging te willen. en wat gebeurd er: NAAMSWIJZIGING. petje af! lekkere democratie hoor!

 24. Meeste mensen weten niet eens wie Alejandro Paula is,
  I feel like my school degraded to VSBO just for the name …
  En het hoort ook niet dat een plaats/school of wat dan ook vernoemd wordt naar iemand die nog leeft. Ik zou me absoluut niet proud voelen om een leerling te zijn van het Colegio Alejandro Paula, ‘t is helemaal niet bijzonder meer.
  Ik zal heel blij zijn als ik van dit eiland weg ben met zo’n kabinet en minister van onderwijs, dit eiland gaat alleen nog meer achteruit.

  – Leerling van het P.S.C

 25. geweldig! ik wist niet dat we in een dictatuur leven, dit is onzin , we hebben een nieuwe regering nodig want blijkbaar zijn ze even verward in hun mening

 26. Welcome to the world of Helmin Wiels.. Maakt niet uit wat het volk wil.. het volk moet luisteren naar Wiels!

 27. Ik heb wel van Jandi Paula gehoord en heb ook een gedeelte van zijn boek gelezen “cry of my life” hij spreekt veel over het verleden en de restanten van de slavernij. Ik vind de hele naamsverandering nog steeds onzin peter stuivesant hoort net zo goed bij ons verleden.
  De gobierno is geoon gek op naams verandering van pire naar vigdis mensing jockheer was ook al zo nutteloos het in de volksmond nog steeds piri college.
  Het blijft een eindeloos gezever over het verleden van Curacao men is er kennelijk te stom voor om te bedenken als je alleen maar achterom kijkt nooit vooruit zal komen en bovendien continu je kop stoot omdat je niet voor je kijkt!
  Pueblo Soberano gefeliciteerd weer een stapje dichter bij de dictatuur!
  Ik dacht dat er nog een grotere partij in de regering zat de MFK ofzo maar die is verdacht stil en afwezig, ze proberen waarschijnlijk buiten Schotte te blijven.

 28. deze naam slaat nergens op. KAP?

 29. Meer dan 90% van de leerlingen .. kennen die man niet….
  Dit isinderdaad puur ditactuur!! … Laat ze maar die naam zetten… Het is en blijft Peter Stuyvesant College voor the true PSC’ers

 30. Alomenos un persona respetá, ku nos tur por ta orguyoso di dje komo un gran Kurasoleño. Voor hen die hem niet kennen, Google hem. Hij heeft verschillende publikaties en leeft nog. Kan dus zodoende nog aanvullen aan deze schiil mist. Ontwikkeling van de eigenwaarde.

 31. Waarschijnlijk heeft Rosalia alleen zijn eigen inzendingen meegeteld. Corruptie ten top en opnieuw een gigantische afgang voor deze calimero-bestuurder.

 32. Gaatde school nu eindelijk een opknapbeurt krijgen? Wel een mooie naam PSC

 33. Wtf? wie is dat? heb hem opgezocht, wikipedia kon hem ook al niet vinden -.-

 34. Een woord: DICTATUUR.

  75% van de leerlingen wou NOOIT een naamswijziging (blijkt uit enquete op school).
  Het lijkt me daarom duidelijk dat, wat de nieuwe naam ook is, iedereen het toch wel Peter Stuyvesant College blijft noemen. Minstens de komende 6 – 10 jaar.

 35. Leve de dictauur!!!!!

 36. ik heb ook nooit van deze man gehoord..meteen even opzoeken. Ik betwijfel of deze naam studenten zal motiveren om betere resultaten te behalen. Ik heb liever Peter Stuyvesant College.

 37. KAP(pen) met die onzin, gewoon PSC blijven gebruiken en in protest het Brionplein op!!!!!!!!
  Dictatuur zonder weerga van de PS!

 38. Is het raar dat ik niet weet die meneer is of was?