• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CIjfersCURAÇAO – De cijfers over kindermishandeling die gisteren gepubliceerd werden in het Antilliaans Dagblad worden in twijfel getrokken. De kinderbescherming herkent de cijfers en de problematiek  niet die Coraline Perret Gentil van de Stichting tegen Kindermishandeling Curaçao schetst. “Deze mevrouw is geen deskundige.”

De Stichting tegen Kindermishandeling Curaçao zou jaarlijks 1825 meldingen van kindersmishandeling krijgen. Op basis van eigen onderzoek zou twintig procent van de kinderen onder de drie jaar mishandeld worden. In Curaçao zou vooral fysieke mishandeling vaak voorkomen en zien zij een toename van seksuele mishandeling. Perret Gentil roept op tot meer samenwerking tussen haar stichting, de kinderbescherming en de voogdijraad.

Kinderbescherming

Mevrouw Reed van de Kinderbescherming Curaçao heeft heel andere cijfers en begrijpt ook niet hoe Perret Gentil haar eigen cijfers kan publiceren. “Ze is geen deskundige en haar onderzoek is geen officieel onderzoek. Mishandeling op wat voor manier dan ook is een verdrietige en moeilijke aangelegenheid. Ze kan op deze manier heel veel schade aanrichten. Wij hebben hele andere ideeën en die zijn gebasseerd op officiele cijfers en de mening van deskundigen.”

Cijfers

Uit de cijfers van de kinderbescherming blijkt dat over dit jaar 62 kinderen onder de zeven jaar mishandeld werd. Dit kan lichamelijk, geestelijk of door verwaarlozing. De meesten worden aangemeld door een ouder zelf of via een anonieme tip naar de meldlijn van de kinderbescherming. Waren er in de voorgaande jaren respectievelijk 507 en 848 meldingen, alleen al in het eerste halfjaar van 2008 waren er 862 meldingen.

Voogdijraad

De voogdijraad tekende gisteren een samenwerkingscontract met de stichting van Perret Gentil. Reed vindt dat de voogdijraad ‘zichzelf voor gek zet’ omdat Perret Gentil ook zou werken voor dezelfde raad. De kinderbescherming wil dan ook niet samenwerken met de Stichting tegen Kindermishandeling Curaçao. Reed: “We zijn hard bezig met de meldingen en bieden ook professionele begeleiding. We organiseren workshops en lezingen en praten op scholen. Wij zijn het officiële meldpunt en alleen wij verlenen de juiste zorg.”

Teleton

Vanavond houdt de Stichting tegen Kindermishandeling Curaçao een inzamelingsactie om meer aan preventie en informatievoorziening te kunnen doen. Op Telecuraçao en TV11 is er van 18.00uur tot 00.00 uur een ‘teleton’ te volgen.

4 reacties op “Cijfers kindermishandeling twistpunt”

 1. Mischien even om hierbij stil te staan.

  Wat doet het ertoe dat er wordt aangegeven dat Stichting kindermishandeling HET Enige Officiele instantie is! We moeten juist blij zijn dat er meerdere mensen/ instanties bereid zijn om deze kinderen te helpen.

  Want anno 2010 is het helaas nog steeds een drama met het uberhaupt vaststellen en behandelen van deze kinderen.op dit eiland.

  Vele kinderen lijden nog steeds elke dag en elke dag dat ze niet worden geholpen is een dag extra lijden.

  Dus please I.P.V. om met elkaar te gaan bekvechten
  sla de handen ineen,

  Het gaat toch om hulp voor de kinderen, of gaat het toch ondetussen over iets anders………..

 2. Beste Obispo,

  De cijfers zijn de registraties van de kinderbescherming zelf. Geen onderzoek maar gewoon een registratie. Alle telefoontjes/meldingen zijn vastgelegd en daar hebben wij inzage in gekregen.

  Ik denk dat ook u ze gewoon kunt opvragen bij de Kinderbescherming.

  Mocht u nog meer vragen hebben kunt u mij altijd bereiken via redactie@versgeperst.com.

  Met vriendelijke groet,

  Wendy Beenakker
  Redactie Versgeperst.com

 3. ik bedoelde centraal bureau voor de statistiek

 4. ik wil weten van waar die cijfers van dan komen. nooit heb ik gehoord dat er een onderzoek is gedaan door de sbs op dat gebied