• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De documentaire ‘Curaçao’ ging gisteren in première bij Teatro Luna Blou. Versgeperst.com was erbij. Na afloop kon het publiek discussiëren met een panel van deskundigen. Met de film willen de makers het taboe over het slavernijverleden, dat volgens hen nog steeds leeft op Curaçao, doorbreken.

Na de première namen panelleider Aileen Looman en panelleden Etienne Ys, Chals do Rego, Miriam Sluis en Nifa Ansano plaats om over de inhoud van de film te discussiëren. De meningen in het panel lagen erg uit elkaar, waar het publiek meer eensgezind was.

Bewijs
Nifa Ansono opende met haar reactie dat de documentaire ‘een bewijs is’. “Deze film is een eye-opener. Nu horen we uit de mond van de Nederlander zelf hoe hij over de Antilliaan denkt. We hebben het nu op video staan. De Nederlander is zo overtuigd dat zijncultuur en werkwijze de beste manier is.” Etienne Ys weerlegde haar analyse, volgens hem is het normaal dat mensen uit een meer ontwikkeld land hun kennis, ervaringen en werkwijze willen doorvoeren op een eiland dat minder ontwikkeld is.

Referentiekader
“Ik ben bekend met de tegenstellingen die hier op Curaçao leven door het slavernijverleden. Maar je leeft met je eigen referentiekader en je kunt je eigen geschiedenis herschrijven”, aldus Ys. In de film kwam naar voren dat de Antilliaan het onderdanige aan de blanke Nederlander nog in zijn hart heeft door de gebeurtenissen van vroeger. “Ik kies ervoor om een eigen wending aan mijn leven te geven en ik hoop dat deze discussie gaat over hoe de Antilliaan zich kan losrukken van zijn houding tegenover de Nederlander.”

Middelen
Miriam Sluis, die ook heeft meegewerkt aan de documentaire, was het deels met Ys eens. “Maar je moet als Antilliaan wel de middelen hebben om een verschil te maken. Dit heeft te maken met opvoeding en onderwijs, waar meer nadruk moet liggen op het ontwikkelen van eigenwaarde.” Volgens onderwijzer Jeroen Heuvel, die aanwezig was in het publiek, is het onderwijs sinds de tijd dat de katholieken alleen lage opleidingen gaven om Antilliaanse kinderen braaf te houden al enorm veranderd en geëmancipeerd.

Spiegel
Op verschillende reacties uit het publiek dat de film een vertekend beeld geeft over de Nederlander, omdat vooral de rijke Nederlander in Blue Bay en Coral Estate is gefilmd, antwoordt Sluis ontkennend. “Het is een spiegel die wordt voorgehouden, het is misschien niet prettig om naar te kijken maar het is wel de werkelijkheid.” Het publiek werd hierdoor niet overtuigd en applaudisseerde toen een bezoeker nogmaals reageerde dat de film erg generaliserend is.

Statement
Bij de voorstellingen na de première op 18,19 en 20 maart, wordt na de voorstelling door een persoon een statement uitgesproken en wordt de discussie door de desbetreffende persoon geleid. Kaartjes kosten 13,50 per stuk en zijn te koop bij de kassa van het theater.

9 reacties op “Meningen over documentaire verdeeld”

  1. Beste allen,
    Ik zou graag deze film ook willen zien. Zijn er dvd’s verschenen of gaan ze het ooit in Nederland afspelen?

  2. Eens red Riser en E Maduro

    Maar ja is ook een beeld geschetst door mensen die hier een paar keer even op vakantie kwamen, niet hier wonen.

    Nog iets leuks uit het artikel. de opmerking van Miriam Sluis:
    “is het onderwijs sinds de tijd dat de katholieken alleen lage opleidingen gaven om Antilliaanse kinderen braaf te houden al enorm veranderd en geëmancipeerd.”
    Was dat de reden?! dacht dat ze anders helemaal geen onderwijs kregen! Nu lijkt het net alsof ze gestopt werden als ze door wilden stromen..Erg rare voorstelling van zaken.

  3. @E.Madura, totaal mee eens……….
    deze regering wil alleen domme mensen kweken hun eigen stemvolk……
    mensen met een beetje verstand gaan niet op deze coalitie stemmen….
    Papiamento is een mooie taal, maar helaas de wereld zit er niet op te wachten.
    400.000 mensen spreken het, maar dat is eigenlijk niets……
    Engels, Spaans of eventueel Nederlands zijn talen waar dit volk verder mee kan komen.
    er is geen literatuur, leerstof of internet mogelijkheid met alleen Papiaments.
    maar het volk moet dom blijven, dus papiamentstalige scholen……
    maar onze politieke leiders sturen hun kinderen niet naar deze domme scholen….
    zij moeten wel nederlands, engels en spaans leren………..

  4. @ EMaduro en @Marsha

    Goed verwoord. Dat heeft geen verder commentaar nodig.

  5. Deze film is gemaakt door betweterige, relnichterige makamba’s die hun eigen mensen te kakken willen zetten. Dat heel veel Curaçaoenaars een negatief zelfbeeld hebben komt niet door de makamba, maar is het gevolg van hun eigen beleid!
    Het merendeel van de politeke partijen willen ‘domme’ kiezers kweken zodat ze alleen maar wat retoriek nodig hebben om stemmen te winnen en niet afgerekend hoeven worden over zaken met ‘inhoud’, dat is de waarheid!
    De Nederlander heeft er werkelijk niets mee te maken, de Curaçaoenaar discrimineert werkelijk alles en iedereen, zelf de eigen familie ontkomt er niet aan, de Curaçaoenaar wil niet met mensen omgaan die maatschappelijk boven hun staan, pure jaloezie uiteraard en zo is het cirkeltje rond.

    Deze film kan regelrecht de prullenbak in en zet makers met ‘prek en veren het eiland af als voorbeeld voor andere makers van wanproducten!

  6. Zo’n een film zou eerder in Nederland getoond moeten worden. Dan zijn we van dat integratie gezeur af. Toch vind ik het frappant dat “afwijkingen” die voornamelijk zich voor doen onder de Antillianen, turken en Marokkanen als een typische allochtonen probleem worden beschouwd. Tegelijkertijd wordt dit karakteristieke Nederlands eigenschap afgedaan als mens eigen. Zo’n verdedigende houding zou ik eerder typisch Nederlands noemen. Ook het alleen recht om kritisch te zijn naar alles dat niet Nederlands is is zeer herkenbaar onder de Nederlandse bevolking.

    Laten we nou lering hier uitrekken en verder goed met elkaar leven. Want de gezegde luidt nog altijd : Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

  7. EIGEN GESCHIEDENIS HERSCHRIJVEN.
    IJS HEEFT GELIJK….
    GROOT GELIJK…

    VERTEL MIJ HET VERLEDEN ,EN MIJ ZAL DE TOEKOMST DUIDELIJK WORDEN!!!!

  8. Het is nooit prettig een spiegel voorgehouden te krijgen.Toch vind ik de film behoorlijk vertekent.
    Er zijn natuurlijk hele boomstammen die er niets voor voelen om te integreren en hun eigen ding willen blijven doen. Er zijn natuurlijk Nederlanders zat die de taal nog steeds niet spreken, ‘omdat iedereen toch nederlands spreekt’. Maar gelukkig is dat een klein deel. Idd is Blue Bay/Coral Estate weinig representatief. Het is jammer dat niet meer belicht is dat er zat goed gesitueerde Curacaoenaars zijn die zich ook niet mengen met hun eigen bevolking of de zgn ‘minderbedeelden’. We willen wel allemaal een werkster hebben en die zijn uiteindelijk of uit Santo D., Colombia en van het land zelf. Het zijn allang niet meer alleen Nederlanders die in vette SUV’s rijden.
    Ik herken het vanuit Suriname. Daar was het voor de onafhankelijkheid precies zo, wijken waar Nederlanders voornamelijk woonden. Veel is er nu veranderd maar wel dat Surinamers nu in de dure huizen wonen (een steeds groter wordende groep) die zich verder ook niet mengen met de ‘minderbedeelden’. In Afrika zie je hetzelfde, evenals in Azie.
    Ik denk dat dit gedrag inherent aan de mens is, helaas.
    Niettemin erger ik me suf als je in een restaurant xzit en er komen Nederlanders binnen die zonder iets te zeggen gaan zitten. Een groet kan er niet meer af.
    Maar goed ik zal maar zeggen dat we gewoon – nog steeds – een boers volkje zijn.

  9. Wat is de reden dat deze fim in het engels is ondertiteld, en niet in het papiamentu? Dit is mij volstrekt onduidelijk. Ben ik de enige, of is die vraag wel gesteld aan het panel cq de makers?