• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – PAR-Statenlid Anthony Hollander wil het fijne weten over het controleorgaan van Bureau Telecommunicatie en Post (BTP). Het bedrijf heeft onlangs van de regering de taak gekregen om het beleid voor utiliteitsbedrijven te maken maar heeft ook de taak om deze te controleren.

“Wij vinden het niet kloppen dat het beleid en de controle van een bedrijf worden uitgevoerd door één instantie”, legt Hollander uit. In 2008 besloot het toenmalige Bestuurscollege om BTP in te stellen als onafhankelijk regulerend orgaan dat toekijkt op tarieven en licenties binnen de Telecommunicatie en Post. “De PAR was zich er toen van bewust dat BTP nog niet helemaal klaar was voor deze functie maar met begeleiding zagen we groeimogelijkheden.”

Tweestrijd
Onlangs heeft de huidige regering BTP de opdracht gegeven om het beleid van utiliteitsbedrijven te maken, maar ook om deze te controleren. “Dit creëert een tweestrijd voor mij. Binnen een bedrijf kan ook niet één persoon het beleid maken en vervolgens zichzelf controleren”, aldus Hollander. “Een controleorgaan heeft een belangrijke taak voor het volk; zij controleert de prijzen en gaat corruptie tegen.”

Brief
Hollander is in de pen geklommen en heeft minister Charles Cooper een brief gestuurd over de kwestie. Het Statenlid wil onder andere weten op welke manier BTP in zijn nieuwe functie wordt gecontroleerd. “Bedrijven als UTS en Aqualectra hebben een intern onafhankelijk controleorgaan. Ze leveren periodieke rapportages waar in staat wat er fout gaat en wat verbeterd kan worden. Ik wil van Cooper weten hoe BTP wordt gecontroleerd en ik vraag om inzage in de rapportages mochten die al zijn uitgegeven.”

Antwoord
Minister Cooper heeft Hollander nog niet persoonlijk geantwoord maar wel in de media toegezegd de rapportages naar het Statenlid op te sturen. Het is niet de eerste brief die het Par-lid naar de bewindsman stuurt. Eerder stuurde hij al brieven over de staat van oude gebouwen in de binnenstad en over illegale bouw aan de Caracasbaai. Geen van zijn brieven is tot nu toe beantwoord.

2 reacties op “‘Beleid en controle gaan niet samen’”

 1. Nee Darren, hier sla je de plank volledig mis.
  Eigenlijk wilde ik helemaal niet reageren, tot ik deze onzinnige reactie zag staan!
  Het is duidelijk dat je er helemaal niks van begrijpt.
  Ik neem aan dat je niet zo veel naar school bent geweest.
  Minister Cooper heeft namelijk niet eens persoonlijk geantwoord.
  Dus Anthony Hollander heeft volkomen gelijk gezien het feit dat de tweestrijd nog een onbeslist resultaat heeft opgeleverd.

 2. Anthony Hollander begrijpt de context hiervan niet. BT&P gaat niet het interne beleid van de utiliteitsbedrijven bepalen. BT&P gaat hun eigen (controle – en regulerings)beleid maken. En zo hoort het ook. Controlebeleid wordt altijd bepaald door de controle-instelling zelf.