• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Personen die minimaal 5 jaar legaal onafgebroken op het eiland wonen en werken kunnen ook tot de 80 procent worden gerekend.” Dat maakten Pueblo Soberano leider Helmin Wiels en Statenvoorzitter Ivar Asjes gisteren bekend in het programma Nieuwsweek op Dolfijn FM.

“Deze aanvulling op de criteria is wat ons betreft het bewijs dat we niemand discrimineren”, aldus Asjes. “We hebben ervoor gekozen een vierde criterium in te brengen dat gelijk is aan het naturalisatiecriterium”, legt Asjes uit. “Je kunt in China of Colombia geboren zijn, zolang je maar 5 jaar legaal onafgebroken hier op het eiland woont en werkt en actief bijdraagt aan onze economie en integreert, ben je wat ons betreft lokaal en hoor je bij die 80 procent.”

Criteria
Op dit moment staat in het wetsvoorstel van de coalitiepartij dat tot lokale arbeidskrachten personen behoren die aan één van de volgende voorwaarden voldoen: ‘Op Curaçao geboren’. ‘Deel uitmakende van een wettig gezin waarvan de vader of moeder van Nederlandse Nationaliteit op Curaçao geboren is’. ‘Op één van de eilandgebieden deel uitmakende van de voormalige Nederlandse Antillen is geboren en vóór 10 oktober 2010 in Curaçao zijn verblijfplaats had’.

Bezorgd
In reactie op deze criteria werd de afgelopen weken bezorgd gereageerd vanuit het bedrijfsleven, de horeca en de arbeidsmarkt. In een eerder interview met Dolfijn FM wuifde Wiels de bezorgdheid weg met de uitleg dat de term ‘lokaal’ breed op te vatten is. “Zolang je de taal spreekt, de cultuur respecteert en legaal bijdraagt aan onze economie ben je lokaal”, zei hij in de uitzending van Nieuwsweek op 26 februari. Nu heeft Pueblo Soberano besloten om een concreet criterium te hangen aan de interpretatie van ‘lokaal’ door Wiels.

Aanpassing
Op de vraag waarom het vierde criterium niet in eerste instantie in het wetsvoorstel van de coalitiepartij is opgenomen antwoordde Asjes: “wij zijn geen juristen en het is een wetsvoorstel, dus het kan nog altijd worden aangepast.” De partij zegt de aanpassing op het voorstel niet te hebben gedaan omdat deze anders niet aan de regels van de Staatregeling zou voldoen, die ongelijke behandeling, willekeur en discriminatie op basis van onder andere geboorteplaats verbiedt.

Legaal
“De 80-20 regeling is een Landsverordening zoals wordt goedgekeurd door artikel 22, lid 3 van de Staatsregeling”, vertelt Asjes. “We zijn dus gewoon legaal bezig, met of zonder de toevoeging van een vierde criterium. De reden dat we de aanvulling doen is omdat we tot nieuwe inzichten zijn gekomen, daarom is het een initiatief wetsvoorstel.” Om uiteindelijk tot een wettige regelgeving te komen ligt het voorstel bij de Raad van Advies, daarna wordt het behandeld in de Staten waar parlementsleden amendementen kunnen maken voor aanpassingen.

12 reacties op “Pueblo Soberano past 80-20 regeling aan”

 1. @Wortselaar. Beste Worstelaar jou idee van is niet slecht. Ik vind het een magnifieke goed idee. Met alle respect hoor. Ik hoop dat ze het meenemen in hun besluit om werloosheid te bestrijden. Maar ik vraag mezelf wel af of het genoeg effect zal hebben want in vergelijking met Nederland, betalen de werkgevers zo weinig belasting dat het een prulleschil in mijn ogen. Ik heb zelf op Curacao gewerkt rond 1995 tot 2000 gemiddeld betaalde ik 25% aan loonbelastingen. In Nederland betaal ik momenteel voor dezelfde beroepssoort iets van 43% aan loonheffingen. Dus denk ik dat het niet veel effect zal hebben op Curacao er moet een ander rigureuze plan komen om dat aan te pakken. Maar blijf positief het idee is 100% goed.

 2. Samen met velen vind ik ook dat werkeloosheid moet worden aangepast. Er zijn echter vele redenen waarom mensen niet werken, zo is een grote groep van de mensen die op zoek zijn naar werk, alleenstaande vrouwen die geen allimentatie ontvangen voor hun kinderen en dus als arbeidskracht onbetrouwbaar zijn aangezien er geen goede en betaalbare kinderopvang is. Ze zullen als werknemer vaak niet verschijnen omdat bijvoorbeeld hun kind ziek is. In andere gevallen sluit het onderwijs niet aan op de behoefte van de markt noem bijvoorbeeld de “betere horeca”.
  Zo kan je nog wel even doorgaan met voorbeelden geven en oorzaken benoemen.

  Nu kiest PS ervoor om de “schuld” van het feit dat landskinderen geen werk hebben bij de werkgevers neer te leggen en daar af te dwingen op straffe van 4 jaar gevangenisstraf dat dit anders moet. Waarom niet bij de schooldirecteuren die gefaald hebben of bij de “vaders” die overal kinderen hebben.

  Mijn idee is dat dit ook anders kan en wel met een positieve ondertoon. Als een werkgever iemand in dienst neemt die al geruime tijd op zoek is naar werk dan hoeft hij bijvoorbeeld gedurende twee jaar geen belasting te betalen. Uiteindelijk zal de werkgever moeten investeren in de werknemer aangezien deze geen ervaring heeft en hem het e.e.a geleerd moet worden. Deze investering wordt dan beloont i.pv. bestraft. Iedereen weet dat je met belonen meer bereikt dan met bestraffen.

 3. @Bram wat jij daar schrijft is pure sang nonsenceman. Dit soort regelingen hadden ze in het verleden ook in Nederland toegepast. Laten wij niet vergeten de jaren 80 toen er vele werkloosheid was in Nederland.Overal in Nederland wordt je nog steeds achtergesteld als je ergens solliciteerd en geen ervaring heeft. Dan gaat iemand met ervaring voor. Dat is toch heel normaal overal.
  Maar op Curacao is dat het geval dat ik met eigen ogen heb kunnen zien dat de doorsnee Curacaoenaars in de winkels en bedrijven werden ontslagen om goedkope arbeidskrachten aan te nemen uit het buitenland. De vorige regeringen en vakbonden konden niet optreden doordat er geen regels waren en ze werden bedreigd door de werkgevers. Want toen ik op Curacao woonde had ik het zelf aangekaart bij mijn eigen Vakbond en dat is wat ik kreeg als antwoord. Daarom. De enigen die bang zijn voor Wiels en hem konstant tegen spreken zijn vaak mensen van Nederlandse afkomst. Wanneer houden jullie een keertje op met jullie verdeel en heers politiek. Hebben jullie dat in het verleden niet genoeg gedaan wanneer houden jullie een keertje mee op. Ga voor jezelf een keertje uit op onderzoek en geef je ogen de goede kost overal. Ga maar in de Centrum van Willemstad lopen ga naar de hotels,winkels en restaurants etc etc etc. Je zal je verbazen en zeggen fuck die meneer Wiels heeft toch wel een beetje gelijk. Vroegere politici hebben de deuren wijd open gedaan voor het toelaten van buitenlanders en illegalen op Curacao. Hiermee bedoel ik geen Nederlanders of rijksgenoten. Maar wel moeten wij er rekening mee houden waarom de vroeger kolonisten de wet hebben toegepast, om er op toe te zien dat er niet teveel mensen uit het moederland konden vertrekken naar de eilanden en zo het balans tussen werkenden en niet werkenden in balans te houden. In Nederland zouden jullie op gegeven moment hetzelfde hebben gedaan als de Chinezen of Engelsen bedrijven zouden oprichten waar uitsluitend hun eigen mensen aan het werk werden ingezet toch. Kijk mensen ik ben geen Wiels aanhanger Wiels heeft ook in Nederland gestudeerd net als zijn mede partijgenoten. Wiels weet wel donders goed waar hij het over heeft. Wiels is gewoon als een Geert Wilders Rita Verdonk. Hij is dwars door zee. De manier zoals hij dingen zegt, kunnen wij soms oneens zijn met hem (zoals Boeis zegt) maar hij zegt inderdaad de waarheid. Zo ook ben ik niet altijd eens met hem maar hij mag er zijn alleen maar dat hij de waarheid zegt. Voor mij part hoeft hij niet in de regering te zitten, hij zal het goed blijven doen in de oppositie,zo blijft hij alert en transparent. Ik voorspel dat dit regering niet lang zal blijven zitten. De 80/20 regeling mag voor wat mij betreft ingevoerd worden. klaar. Hij moet het een beetje laten aanpassen door Curacaosejuristen en klaar lozen in de adviesraad dan heeft hij tenminste wat gedaan. Voor Wiels heb ik maar een filosofisch advies om te hanteren, take desision quickly make Changes slowly. Verder beam ik ook wat C, Vervuurt schrijft Wiels maakt mensen bewust dat ze anders tegen de zaken moeten kijken. Wiels zijn politiek is gericht om mensen bewust te maken over hun situatie. (Filosofische ideeen van Consientisao of consientisatie) Het heeft tijd nodig om door te dringen tot het volk. Niks mis mee hoor.

 4. Ik citeer: antwoordde Asjes: “wij zijn geen juristen en het is een wetsvoorstel, dus het kan nog altijd worden aangepast.”
  Deze mensen komen met voorstellen die niet getoetst zijn of van advies zijn voorzien vanuit een juridisch oogpunt. Hoe geloofwaardig kan je nog zijn.
  Een goede vorm van werkverschaffing. Stel je voor dat ze niets meer te doen hebben.

 5. Ik denk ook dat er steeds meer mensen naar Wiels luisteren, zij willen namelijk geen woord van deze stand-up comedian missen, er is al genoeg kommer en kwel.

 6. Veel geschreeuw weinig wol van deze calimero. Laten we ook in Nederland voorstellen dat mensen die op Curacao geboren zijn pas als ze 5 jaar legaal in Nederland wonen hier in aanmerking komen voor een baan of beter nog een uitkering. Wie schreeuwt er dan als eerste van alle daken die hij kan vinden dat dit discriminatie is ?? Juist !!

 7. Volgensmij wordt er toch echt veels teveel aandacht aan dit voorstel besteedt. Het voorstel moet eerst nog de adviesraad passeren en als het daar gepasseerd is loopt het stuk op de grondwet. Lekker laten roepen, veel geschreeuw en weinig wol.

 8. @boeis, we zien nu juist alleen maar corruptie… wil je dit 4 jaar lang houden?

 9. Ik ben onder onderstelling dat er steeds meer mensen naar de heer Wiels luistert. Ik heb nog niemand gehoord die hem tegenspreekt. De manier waarop hij de dingen zegt kunnen wij soms oneens zijn, maar hij zegt de waarheid. Het zal me niet verbazen dat deze partij nog groter wordt met de tijd.Ik hoop dat deze coalitie minstens vier jaar aan de macht blijft om orde op zaken te stellen. In ieder geval laat de partij Par even in opositie.blijven met hun corrupties..

 10. je zal maar 4 jaar en 11 maanden en 30 dagen wonen en werken op dit eiland, dan pis en poep je net naast de boot van wiels !!!!!!!!!

 11. Ik ben het niet met alles eens wat dhr.Wiels naarvoren brengt, maar hij zorgt er wel voor dat wij anders tegen de zaken moeten aankijken.

 12. Wiels moet eens een keer gaan begrijpen dat er amper nog iemand naar hem luistert.
  Ik baal al dat ik bijna elk jaar hier naar de stembus moet maar dit keer wil ik graag 2 keer in een jaar naar de stembus, alleen al om de PS te zien verdwijnen.