• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

wereldstage-2-3.jpgCURAÇAO –  De waarschuwingen en goed bedoelde adviezen vliegen je bij vertrek uit Nederland om de oren. Pas je wel goed op, nooit alleen op pad gaan en de deuren goed op slot. Versgeperst.com sprak met een overvallen student en met Maarten de Jong van Wereldstage.

“Er komen zo’n 600 studenten per halfjaar via Wereldstage naar Curaçao. Het eiland is een populaire bestemming onder Nederlandse studenten. Ongeveer 90 procent van de studenten gaat met een goed gevoel naar huis. Tien procent maakt iets mee waardoor ze een minder prettige ervaring hebben. Dat kan heimwee zijn, maar ook een beroving of inbraak. Er kwamen net twee meisjes bij me langs die al zeven keer zijn overvallen in hun studentenhuis. Toch moet ik er wel bij zeggen dat het soms ligt aan de opstelling van de studenten. Sommigen stralen niet de zelfverzekerdheid uit die nodig is. Ze zijn met hun blonde haren en blauwe ogen duidelijk Nederlanders. Ze lopen een beetje blits te doen met mobieltjes en laptops en vinden het dan raar dat ze beroofd worden. Dit zou in Nederland ook gebeuren.” , aldus Maarten de Jong van Wereldstages. Wereldstage verzorgt de plaatsing en begeleiding van veel stagiaires op Curaçao. Ze hebben een speciaal noodhulpnummer dat stagiairs kunnen bellen om direct hulp te krijgen.

Gewapende overval 
Wat niet vaak in Nederland gebeurt zijn gewapende overvallen op studenten. Verschillende studenten zijn al vanaf Mambo Beach gevolgd door overvallers, met een wapen bedreigd en overvallen. Ineke kan er over meepraten. ”Ik reed vanaf Mambo naar mijn huis in de Nieuwstraat, toen er ineens een wit busje op de stoep stopte. Toen de schuifdeur openging stapten er zes gemaskerde mannen uit. Één van hen duwde een vuurwapen tegen het raam aan en schreeuwde dat we uit moesten stappen. Hij wilde onze auto hebben. We hebben meteen de politie gebeld en die heeft ons samen met Slachtofferhulp en Wereldstage heel goed geholpen. Ik let nu heel goed op en kijk wat vaker achterom.”

Bezorgde ouders 
Maarten de Jong krijgt af en toe bezorgde telefoontjes. Hij laat achter de computer zijn database zien met alle nummers van de ouders van studenten. “Ouders bellen soms op; bezorgd over hun dochter. Ze horen van Marlies van der Kouwe en dat geeft een vertekend beeld. Zij ging gewoon lekker naar het buitenland om daar haar beroep als apothekersassistente uit te oefenen. Zij was geen stagiaire, maar het levert wel een hoop stress op bij ouders.” Voorlopig blijft Curaçao een populaire bestemming onder jongeren, ze lijken zich niet te schrikken van de negatieve verhalen. Met achttien procent staan de Nederlandse Antillen op de tweede plaats van de meeste populaire stagebestemmingen.

Wat vind jij van de veiligheid op Curaçao? Heb je slechte of juist goede ervaringen? Plaats hieronder een reactie!

14 reacties op “‘Sommige studenten roepen het over zich af’”

 1. Hoi,

  Ik ben in 2008 ook in Curacao geweest voor een stage in het buitenland. Mijn studentenhuis was in PUNDA. Niet echt veilig. Joh, via welke instantie of website je het ook regelt uiteindelijk ben jijzelf verantwoordelijk. Er is echt geen enkel stagebureau dat voor jou zaken op gaat lossen. Helaas ! Een hoop geld betalen en wat krijg je er voor terug,…niks noppus nada !
  Mijn vertrouwen in de Antillen was goed en mij ging het dan ook vooral om het vinden van een goede stage in Curacao. Via buitenland-werken.nl ben ik destijds bij een duikbedrijfje terecht gekomen aan de Westpunt. TOF! Via internet heb ik alles geregeld…..zelf! Geen bemiddelingskosten dus ! Niks noppus nada!

  Ik adviseer je daarom om een stage in het buitenland altijd via een vacaturewebsite te regelen (dus zelf). Want volgens mij doen zij exact hetzelfde.

  succes nog !
  Groet, Hendrik

 2. Als vader van een stagiaire die momenteel op Curacao verblijft, heb de bovenstaande berichten met interesse gelezen. Voor een aantal punten door Maarten aangehaald, kan ik begrip opbrengen. Natuurlijk is het zo dat de stagiaires zelf door hun gedrag ook bij kunnen dragen aan een veiliger omgeving. Wij hebben onze dochter de laatste twee weken van november bezocht en hebben de woonomstandigheden en de woonomgeving goed kunnen bekijken. Omdat we dit gezien hebben onderschrijf ik daarom wel de opmerkingen in voorgaande berichtjes. Het is inderdaad wel erg makkelijk om over muurtjes en hekken te klimmen, dit zou veel beter beveiligd kunnen zijn.
  De hulp van wereldstage biedt nadat er iets heeft plaatsgevonden lijkt goed, maar voorkomen blijft beter dan genezen. Bovendien is het veel beter voor de gemoedsrust van de familie in Nederland.
  November is een heel aparte maand geweest door dat
  1- Onze dochter overvallen is voor het hek waar ze haar studio heeft. Bedreigd met een pistool en auto inleveren.
  2- Op dezelfde lokatie is de auto die wij zelf gehuurd hadden tijdens ons bezoek gestolen.
  3- Nog maar net thuis van ons bezoek een paniek telefoontje dat er s’nachts een poging tot inbraak was gedaan.

  Dit alles is niet goed voor de gemoedsrust van een bezorgde vader, die geen oog dicht doet als zijn dochter zich niet (dagelijks) heeft gemeld.

  Prioriteit zou gegeven moeten worden aan een betere beveiliging van het wooncomplex. Stagiaires mogen op z’n minst verwachten dat ze daar een veilige plek hebben,

 3. Afgelopen donderdag heb ik een uitgebreid interview met Wendy van Verstgeperst gehad. Zoals jullie begrijpen zijn alle onderwerpen die van belang zijn bij een goede buitenlandstage daarbij aan bod geweest. Het kon niet anders dat ook veiligheid daarbij een heel belangrijk aspect is. Veiligheid is het onderwerp waar ik ‘s nachts van kan wakker liggen. Niet alleen ik, maar ook alle andere betrokkenen die zorg moeten dragen voor een veilige stageomgeving voor studenten. Om het artikel op verstgeperst wat kleur te geven heeft wendy waarschijnlijk een paar opmerkingen van mij uit het geheel gehaald. Haar goed recht als journaliste die serieus omgaat met haar vak. Maar het geeft een wat vertekend beeld als het gaat om een tv-interview waar 1 zin uit wordt gehaald om de context van veiligheid mee aan te geven. Wij doen er samen met de huisbazen, eilandelijke overheid, politie en veiligheid alles aan om een veilige woonomgeving, vlak bij de busjes en andere zaken te realiseren. Helaas staat de realiteit ons vaak in de weg de laatste tijd. De rust van de afgelopen seizoenen lijkt voorbij, we worden weer regelmatig geconfronteerd met inbraak en overvallen. Heel erg vervelend. Wij staan daarbij altijd voor de slachtoffers klaar, proberen in preventie alles te doen, maar helaas lukt dat niet altijd. De blonde haren blauwe ogen en blitse kleding heb ik als exemplarisch genoemd om aan te geven dat we ons helaas onderscheiden van onze omgeving. We vallen daarbij gewoon heel erg op en trekken daarmee criminaliteit aan. Nog vervelender daarbij is dat we daarbij niet goed rekening houden met elkaars belangen. Elke morgen ben ik als eerste bij het stageburo. Elke dag moet ik daarbij constateren dat alle hekken van zowel omgeving als huizen open staan. daarmee zijn de kamers vrij toegankelijk. We moeten echt met wat oplossingen komen, er is een nieuwe bewakingsdienst ingeschakeld, ik heb elke week contact met de overheid en zit dagelijks om tafel met Jan en Wilfred van huisvesting. Als er iets is wat we kunnen ondernemen om jullie veiligheidsgevoel te bevorderen laat ons het dan weten. De suggesties in de ingezonden stukken neem ik natuurlijk ter harte. Iedereen die zich onterecht aangesproken voelt door het onderdeel van mijn interview dat is weergegeven nodig ik uit om langs te komen zodat ik e.e.a. in de juiste context kan toelichten. Verder weet ik zeker dat als Wendy haar tv-interview af heeft zij dat graag aan jullie zal tonen. Ik blijf samen met mijn collega’s altijd voor jullie klaar staan. Daar waar we wat over het hoofd zien hoor ik het graag. Degene die zich na betrokkenheid bij een voorval niet goed door ons geholpen voelt moet zich direct bij ons melden zodat we e.e.a. recht kunnen zetten.
  Ik wens jullie een goede afronding van je stage,…doe voorzichtig, let goed op elkaar en graag tot ziens, Maarten de Jong, Wereldstage.

 4. Heel simpel voorbeeld:

  als bewoner van Nieuwestraat 5 zie je “vaak” dat laptops worden gejat door mensen die over het muurtje bij de patio heen springen, langs rennen en aan de andere kant er weer over heen springen.
  Heel simpel cement neergooien, prikkeldraad of glasscherven erin gebeurt niet, terwijl het zo ongelovelijk simpel is.
  Als er dan een student naar huis gaat, omdat zei zich niet veilig voelt, antwoord wereldstage over de telefoon dat zij niet veel meer kunnen doen aan de veiligheid. “De stagaires zijn volwassen en zouden zelf beter op moeten passen” krijg je dan te horen.

  Natuurlijk zijn er maatregelen die je zelf kan nemen (wat wij overigens ook doen), maar kleine maatregelen ter preventie zouden wel op zijn plaats zijn. Zeker nu de sinterklaas en kerstdagen er aan komen.

 5. Ik snap niet een medewerker van Wereldstage dingen zegt als “Ze lopen een beetje blits te doen met mobieltjes en laptops en vinden het dan raar dat ze beroofd worden. Dit zou in Nederland ook gebeuren.”

  Als ik in Nederland met mijn iPod over straat loop, dan maak ik me nergens zorgen over, ook helemaal niet nodig! ja, wel als ik langs een groepje allochtone jongeren heen loop, en dat is niet rasistisch maar gewoon realistisch.
  Maar denk je dat ik hier met mijn iPod of telefoon ga lopen zwaaien? Of wie dan ook? De studenten zijn zich juist bewust van het gevaar omdat er zo veel gebeurt de laatste tijd, en dat ligt dan niet aan “wij studenten die zo onvoorzichtig rondtjollen”, maar aan de corrupte en criminele cultuur hier op het eiland. Niet dat ik me hier niet vermaak, maar ik zal blij zijn als weer in Nederland ben, tussen normale mensen die je niet kwaad of minachtend aankijken als je langs ze loopt.

  Ik ben me er heel goed van bewust dat wij Nederlanders hier op Curaçao een minderheid zijn, maar worden we nu al door ons eigen stagebureau opgegeven? Ik leef mee met de mensen die naar huis gegaan zijn omdat ze zo geschrokken zijn van de cultuur hier, en beroofd of bedreigd zijn, en ik hoop van harte dat Wereldstage hier ook respect voor heeft, en geen dingen gaat verzinnen om hún verantwoordelijkheid op ons af te schuiven….

 6. Maarten misschien moet je de problemen bij de kern aanpakken en niet de gevolgen ervan op gaan lossen..het is niet de schuld van de stagaires, die lopen echt niet met hun laptop en ipod op straat rond te zwaaien. In een mail van jullie stond dat jullie druk in gesprek zijn met de overheid en politie wat wil je hiermee bereiken? En een nieuw beveilingsbedrijf heb ik ook niet gezien?
  Een tijdje terug is er een laptop gestolen op de patio, de weken erna zat er elke avond/nacht een beveiliger op de patio..inmiddels is deze nergens meer te bekennen. Er moet denk ik eerst weer wat ernstig gebeuren voordat er actie ondernomen wordt.. ik hoop dat ze ‘s nachts een keer bij wereldstage de boel leeg roven..

 7. Als allereerst wil ik even heel duidelijk stellen, dat het verschrikkelijk stom is van Wereldstage; oftewel Maarten, om dit standpunt te nemen en te laten publiceren op verstgeperst.
  Wereldstage zou er ter allertijden zijn voor de studenten (Citaat wereldstage). Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een dolksteek in de rug is. Als student wordt je niet serieus genomen bij een (gewapende) overval. De steun van wereldstage is dan erg ver te zoeken.

  Laat duidelijk zijn, dat niemand, maar dan ook niemand TE KOOP loopt met zijn spullen. Er is vanaf het begin gezegt, dat we dit niet moesten doen en dat altijd alles ter aller tijden goed achter slot en grendel moet zitten. Nu kan ik niet over iedereen spreken, maar naar mijn weten wordt dit ook gedaan!! Van alle gebeurtenissen die ik heb gehoord (dat zijn er veel en dat heb ik dus van dichtbij mee mogen maken) is er geen schuld te vinden bij de student. Belachelijk om te zeggen, dat het de eigenschuld van de student is, dat ze beroofd worden. Want dat zegt Maarten hiermee.

  Het zou een beter oplossing te zijn om de huizen beter te beveiligen. Je kan mij namelijk niet vertellen, dat als je op de patio zit (hoort een veilig plek te zijn) en er springt iemand over het muurtje heen, jat jou laptop en rijdt weer weg met gierende banden, dat je dit over jezelf uitroept!! Dit is al 2x gebeurd en het minste wat Wereldstage kan doen is prikkeldraad over de muren leggen. Dit is hier op Curacao niet anders dan normaal. Je kan namelijk de hekken nog zo goed sluiten, maar als ze over een muurtje van kniehoogte springen heeft een hek op slot doen weinig zin.

  Wereldstage hoort de student te steunen en geen rare uitspraken doen op versgeperst.

 8. Beste lezers,

  Jullie hebben gelijk dat er niet écht onderzoek is gedaan naar de veiligheid van de studenten. We gaan dat veranderen zodat duidelijker is in welk kader het artikel is te plaatsen.

  Verder heb ik opgeschreven wat Wereldstage verklaard. Zij geven studenten niet de schuld, maar zien wel waar het vaak fout gaat.

  Dit is de mening van Wereldstage en niet van Versgeperst. Wij hebben zelf een aantal incidenten toegespeeld gekregen via onze tips. Wij weten dat niet alle studentes die blond haar met blauwe ogen hebben worden beroofd.

  Jullie reacties zijn voor veel slachtoffers een steun in de rug dus blijf ook vooral reageren!

  Met vriendelijke groet,
  Wendy Beenakker
  Redacteur Versgeperst.com

 9. Persoonlijk vind ik het stigmatiserend om te zeggen dat studenten blits doen (of groovy, of hip of nog meer van die jaren 60 woorden). Het is nu eenmaal een gegeven dat je contact wil onderhouden met het thuisfront gezien het feit dat je 9000 km verderop zit. Niet iedereen heeft die mogelijkheid op stage dus wat rest: je moet het thuis doen. Moeilijke kwestie gezien het feit dat niet iedereen beschikt over internet op de kamer zijn er studenten genoodzaakt om op de patio te zitten met een laptop (is dat hip of heb je geen keuze?) Tuurlijk is het begrijpelijk dat sommige mensen zien dat er wat te halen valt maar moeten wij ons dan kleden in een vuilniszak? Persoonlijk heb ik nog niemand met een laptop over straat zien lopen zonder een tas en ik heb persoonlijk ook vrij veel Antillianen gezien die over een telefoon beschikken. Kortom een beetje simpele gedachte om dit te stellen. Hierbij wil ik overigens niet sugereren dat de beveiliging slecht is (imponerent is natuurlijk anders) en die kunnen ook echt geen 24 uur alert zijn. Desalniettemin is het geen reclame voor Curacao dat er vooral rond de feestmaanden veel gebeurt wat eigenlijk niet zou kunnen. Laten we ieder geval niet gelijk met een vinger wijzen maar wel realistisch en kritisch blijven ten aanzien van de toch wel nare recente gebeurtenissen. Als laatste wil ik nog even ingaan op het woord zelfverzekerdheid. Dat heeft niets te maken met een slachtoffer zijn. Dat wordt in Nederland kwetsbaarheid genoemd. En dat is mogelijk een reden waarom vooralsnog veel vrouwen het dupe zijn geworden van criminele praktijken. Hoewel je niet kunt stellen dat vrouwen meer onzeker zijn vind ik. (lijkt me wederom stigmatiseren)
  Een lang verhaal kort houden is me al niet meer gelukt maar de moraal van dit verhaal is: Wees kritisch en bekijk de situatie van twee kanten en ga dus niet wijzen richting studenten of richting criminelen.

 10. Tuurlijk iedereen loopt hier te koop met zijn spullen en vind het dan raar dat ze beroofd worden!Laat het even duidelijk zijn dat wij hier totaal niet blits lopen te doen met onze laptops en mobieltjes!!!
  Als we overal voor gewaarschuwd worden en iedereen houdt zich er aan en het gebeurt toch, is er toch wel een ander probleem. Is de optie: Betere security nemen die er WEL voor zorgen dat er niets kan gebeuren niet een goede?
  Ik weet niet waar deze bronnen allemaal vandaan zijn gehaald maar misschien is het ook een tip eerst is te kijken hoe het er echt aan toe gaat!

 11. Leuk zo onderzoekje naar de veiligheid van Curacao door versgeperst.com. Een advies daarbij, doe dan ook echt een goed onderzoek en niet half. Misschien zijn jullie vergeten dat er een week daarvoor ook een studente is overvallen met behulp van een pistool.

  Werelstage is wat dat betreft ook nalatig in het beveiligen van de nieuwestraat. In het begin wist wereldstage nog te vertellen dat Curacao niet onveiliger was dan Nederland. Helemaal fout in Rotterdam kan ik gewoon met me laptop over straat of in mijn tuin mijn laptop laten staan, hier kan dat duidelijk niet!!!

  Vanavond maar een nachtwake houden bij de Nachtwacht, komt allen!!!

  Hebben jullie misschien nog lege bottles????

  x tony uit de nieuwestraat

 12. De beveiliging is er wel, maar ze zijn heel moeilijk te zien. Dus als er iets gebeurd, wachten ze de BOEFJES op. De verrassingstactiek! Werkt echt geweldig.

  maar ik vind het ook wel de verantwoordelijkheid van de studenten, dat de bewaking wel eens in slaap valt. Als studenten moeten we gewoon een NACHTWACHT houden om de bewakers wakker te houden. Probleem opgelost.

 13. En zo is het maar net Richard..

  Hierboven is een duidelijk voorbeeld van de schuld afschuiven op iemand anders, namelijk de studenten!Terwijl de oorzaak toch bij de beveiliging zit en die weer gefinancieerd wordt door wereldstage, dus M. de Jong misschien is de oplossing dichter bij dan je denkt..

  p.s Richard me auto is weer vies, kan je hem misschien voor het weekend nog wassen?

  xx

 14. Ik wil even reageren op het feit dat Nederlandse stagiairs met blonde haren en blauwe ogen te blits doen met mobieltjes en laptops. Ze lokken het met andere woorden allemaal zelf uit! Dit is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord!

  Als je op de patio van je eigen huis al niet meer met je mobieltje kan lopen dan is er iets goed mis. Onder alle gemaskerde mannen op Curacao is bekend dat in Punda de bewakers een lachertje zijn. Dat is eerder een reden waarom zoveel studenten het slachtoffer worden van overvallen.

  Er zijn vast dingen gebeurt waarbij studenten iets beter hadden moeten opletten maar in de meeste gevallen kunnen de studenten er ook niets aan doen! Laat wel duidelijk zijn dat wij het slachtoffer en niet de OORZAAK zijn!