• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Wij maken ons zorgen over de Nieuwe Beloning Structuur”, zegt Homan Jeung, voorzitter van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV). De huisartsen leveren bij dit systeem tien tot dertig procent van hun salaris in, wat volgens de vereniging onacceptabel is.

Het plan voor een nieuwe beloningsstructuur werd vorig jaar in mei al gepresenteerd. Een maand later werd er over dit plan vergaderd, waarbij de huisartsen bezwaar maakten. De artsen zouden inspraak hebben in de hoogte van het salaris, maar het plan is nooit aangepast. Toch werd de Nieuwe Beloning Structuur op 16 februari door de regering Schotte goedgekeurd, zonder dat de huisartsen daar iets vanaf wisten.

Kwaliteit
“Dit tast de kwaliteit van de gezondheidszorg aan en rijmt niet met de visie dat de huisartsenzorg de spil van de zorg moet zijn”, vindt Jeung. “Ondanks eerdere bezwaren wordt het systeem toch doorgedrukt. Wij zouden inspraak hebben over de hoogte van het salaris, maar dit is nu eenzijdig door de overheid vastgelegd.”

Protestbrief
De voorzitter leverde persoonlijk al twee keer een protestbrief bij minister Jacinta Constancia (Gezondheid, Milieu en Natuur) in. Deze brief bleef tot twee keer toe onbeantwoord, wat voor een grimmige sfeer bij de vereniging zorgt.

Noodzaak
“Er is absoluut noodzaak voor een nieuw systeem. Het huidige systeem bestaat uit verschillende verzekeringsvormen, alle met verschillende tarieven en regelgeving”, legt Jeung uit. “De Nieuwe Beloning Structuur is geen verkeerd model, maar alles staat of valt in dit geval met de eenzijdige invulling ervan.” De Huisartsenvereniging vergadert vanavond over welke stappen er nu genomen moeten worden.

www.versgeperst.com