• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Politieke partij FOL is verontwaardigd over de verwoeste visnetten nabij Lagun. “Het is bijna een gewoonte geworden om op stranden op Curaçao de eigendommen van vissers te verwoesten”, aldus partijleider Anthony Godett.

“Door het plaatsen van visnetten in zee en het vangen van vis, zorgt de visser voor inkomen voor zichzelf en zijn gezin”, gaat Godett verder. Volgens de partijleider wordt er vaak beweerd dat duikers de visnetten kapot snijden.

Campagne
“De FOL is zich bewust van de waarde, respect en beveiliging die de visserssector nodig heeft. Wij hebben ervoor gezorgd dat er nieuwe visserfaciliteiten op de stranden zijn gekomen”, legt Godett uit. De partij vindt dat visnetvernieling moet stoppen en dat de overheid een bewustwordingscampagne moet beginnen. “De campagne moet de lokale bevolking en buitenlanders informeren over de schade die ze aanrichten bij vernieling van visnetten.”

4 reacties op “‘Visnetvernieling moet stoppen’”

 1. Als ik het allemaal goed begrijp is het de schuld van de LOKALE vissers dat de visstand tegenwoordig zo laag is. Dat de koralen vernield worden.
  De gemiddelde lokale visser is niet in het bezit van een duikuitrusting om de karko en kreeft van de zeebodem mee te nemen. Deze zwemmen niet.

  Menig rapport is er de afgelopen maanden verschenen over de kwaliteit van ons zeewater en visstand. Zowel in binnenwater als open zee.
  Ik denk zelf dat de gemiddelde vissers die geïnformeerd wordt over zijn bijdrage aan een duurzaam gebruik van onze wateren zich hier prima in kan vinden.

  Mij lijkt dat er breder naar dit probleem gekeken moet worden en niet zoals Green Force een totale vangst en visverbod wil in de binnen wateren. Kom op zeg. In een vervuild binnenwater wil geen saldinchi leven hoor. Ik zou eerder zeggen dat in bv. het Spaanse water alleen boten die aan een pier of aan een jachthaven staan toegestaan zijn.

  Er kan veel geleerd worden van het maritiem beleid in andere landen. We hoeven het wiel niet uit te vinden.

 2. Precies! Als ik duik en ik zie een fuik dan gaat deze voorbij de blauwe rand de diepte in, geen pardon. Om nog maar niet te spreken over de schade aan het koraal.

 3. @ Green Force, ik kan je in vele gevallen gelijk geven maar het is de bedoeling dat wij als duikers en de vissers samen kunnen werken. Wij komen vele jaren later in het water terwijl deze mensen al verschillende generaties van de visvangst moeten leven. Wij moeten hun respecteren en dan zouden de vissers ons kunnen respecteren.
  @ Godett probeer een beleid te geven aan deze vissers dat iedereen respect krijgt voor een andere. Verbied netten, kooien, speren en geef de vissers plaatsen waar duikers niet komen. Verbied ook het uit gooien van de ankers om het koraal te beschermen. Verplicht de vissers om een vuilbakje mee te nemen om hun BIER en dergelijke in te gooien. Als de vissers respect geeft aan de zee dan gaan ze ook respect krijgen van de zee. Als de zee gezond wordt kan het koraal groeien en gaat ook de vis populatie groeien wat voor zowel de vissers als de duikers leuk is.

 4. Beste heer Godett,
  Ik attendeer u er op dat de visstanden nog nooit zo laag zijn geweest, dat de karko niet meer te vinden is en dat kreeft ook bijna uitgeroeid is. Allemaal door toedoen van de vissers. Er is total geen beleid en de overheidsdiensten die dit zouden moeten reguleren, functioneren niet.

  Dan hebben we ook nog al die vissers die hun afval overboord goien, en dan heb ik het niet over visafval, het gaat om kappote visnetten, plastic en motorboard olie. De vissers hebben zich zelf de woede van anderen op zich geroepen (mocht dit verhal kloppen).

  Zolang de vissers niet meer respect krijgen voor de natuur, zolang er geen visbeleid is die er voor zorgt dat de visstanden gezond blijven, en zolang er kreeft en karko geen kans krijgt om gezonde kolonieen te vormen, dan zullen de vissers ook nooit het respect krijgen van anderen.

  Ook worden er vaak illegale canastas (vismanden) gebruikt in veel binnenwateren, wanner worden deze mensen is aangepakt?.

  Green Force stelt voor om een totale vangst en visverbod in alle binnenwateren van Curacao. En om het meteen goed te doen, dat karko de komende 10 jaar niet meer mag worden gevangen en gegeten. Dat kreeft maar 1 maand per jaar mag worden gevangen en gegeten.

  Dan pas zullen de vissers steun krijgen en zullen zij genieten van gezonde populaties waaruit zij hun familie kunnen onderhouden.
  Green Force