• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een vaartripje aan boord van de Clipper Stad Amsterdam is verboden door de douane na klachten van lokale toerboten. De Clipper lag negen dagen aan de Kleine Werf en was al eerder voor andere bedrijfsuitjes illegaal uitgevaren. De autoriteiten baseren zich hierbij op een wet van 1908, meldt Amigoe.

De Clipper Stad Amsterdam is een uniek schip. Nergens ter wereld varen nog originele clippers. Met de komst van de Stad Amsterdam is er weer een varende clipper. Het ontwerp is gebaseerd op de clippers die rond 1850 werden ontwikkeld, maar is inclusief alle moderne apparatuur.

Principieel
Douanehoofd Julian Lopez Ramirez zei vanuit de grond van zijn hart het niet uit kunnen laten varen van de Clipper heel vervelend te vinden. “Maar als ik dit schip toestemming geef, dan moet ik ook andere, buitenlandse boten hier voortaan laten opereren. Het is een principiële beslissing geweest.”

Pleziertripjes
De wet van 1908 houdt in dat een buitenlands schip geen lokale mensen voor pleziertripjes mag vervoeren. Er zijn immers ook lokale schepen die hetzelfde doen. De Clipper adverteert ook met de mogelijkheid voor korte zeiltripjes, maar volgens Lopez Ramirez werd dat niet vermeld in de aanvraag. Het is ook niet mogelijk afdrachten te heffen voor dit soort tripjes en daarom kon de douane niet anders dan de verdere tochten verbieden. De enige mogelijkheid was nog invoerrechten heffen. “Dat is 15 procent van de twintig miljoen die het schip waard is, dus dat zou wel een heel hoog bedrag worden voor een pleziertripje”, aldus het douanehoofd.

Aanpassingen
Er zijn inmiddels al aanpassingen in de wet gemaakt, meldt Amigoe. In 2002 werd het materiële deel aangepast en werden de economische heffingen afgeschaft. De rest is inmiddels ook gewijzigd en de wet kan per 1 januari 2012 van kracht worden.

2 reacties op “Uitvaren Clipper verboden”

  1. Befehl ist befehl

  2. Weer zo’n voorbeeld van een goede trend!

    Iedereen moet zich aan de regels gaan houden, ik ben niet voor Nederlandse toestanden, maar voor bepaalde zaken zijn nu eenmaal regels nodig!