• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacaose-steiger.jpgCURAÇAO – Mannen die zonder veiligheidsriem op hoogte werken en steigers die van ellende bijna in elkaar storten. Op Curaçaose bouwplaatsen is het aan de orde van de dag. Het ongeluk met de dokwerker vorige week heeft de vraag opgeroepen of de ARBO-wetgeving wel genoeg gecontroleerd wordt.

ARBO–consultant Arthur Nivillac maakt zich wel eens zorgen als hij langs een bouwput rijdt. “Als ik rondrijd en zie hoe er op Curaçao soms gebouwd wordt dan vraag ik me wel eens af of er überhaupt een arbeidsinspectie is. Ik kijk met mijn deskundige bril op en zie dan veel dingen die verbeterd moet worden. Als er meer wordt gecontroleerd, wordt er ook meer geïnvesteerd in de werknemers. Helmen en veiligheidsschoenen bijvoorbeeld.”

Preventief
Na het ongeluk waarbij een dokwerker van de steiger afviel kwam er een stroom reacties los. “Als er iets gebeurd, dan gaat de inspectie weer controleren. Maar dat is dus pas achteraf, niet vooraf. Daardoor heeft het geen preventieve werking meer. We hebben goede Veiligheidsbesluiten die toereikend zijn. De wetgeving is er wel, maar de honderd procent controle mist.” Aldus Nivillac.

Arbeidsomstandigheden
ARBO–bepalingen hebben te maken met de veiligheid en gezondheid van de werknemers.  Werkgevers hebben de plicht goed voor hun werknemers te zorgen. In de bouw betekent dat bijvoorbeeld dat alle werknemers een helm op de bouwplaats moeten te dragen. De arbeidsinspectie controleert of de werkgevers de Veiligheidsbesluiten wel nakomen.

1 reactie op “‘Is er eigenlijk wel een arbeidsinspectie?’”

  1. het is in nederland niet verplicht om op de bouwplaats altijd een helm te dragen alleen als het verplicht word door de hoofdaannemer, ook in nederland word er maar mondjesmaat gekontroleerd