• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Livingstone Jan Thiel Resort heeft Green Force ingeschakeld voor de recycling van de aluminiumblikjes die door het resort en de bezoekers worden geproduceerd. Livingstone is het eerste grote complex dat hieraan meedoet.

“Dit betekent dat we nu veel meer kans hebben blikjes te vangen en zo de Amazones en andere natuurgebieden te sparen. Iedere keer dat er blikjes niet gerecycled worden, is er een stuk natuur dat verloren gaat ergens anders op de wereld”, aldus Green Force.

Aansluiten
De organisatie roept andere toeristische complexen op om zich aan te sluiten bij het initiatief. “We kunnen nu laten zien dat op Curaçao wel gerecycled wordt en dat men wel iets voor de natuur over heeft. In een wereld waar het milieubewustzijn steeds groter wordt, is het belangrijk om mensen en toeristen aan je te binden door middel van duurzaamheid.”

Rommelig
Eén van de managers van het Livingstone Jan Thiel Resort, Priscilla Melse, hoort vaak van de gasten dat ze de natuur rommelig vinden. “Door het plaatsen van de recycling bins op ons resort hopen we dat we samen met onze gasten ons steentje kunnen bijdragen aan een schoon en milieubewust eiland.”

3 reacties op “Jan Thiel Resort recyclet aluminium”

  1. Beste Silvia,
    De overheid weet wie ik ben en hoe zij moeten vinden. Helaas hebben zij dat nog nooit gedaan. Daarom moet het innitiatief vanuit de prive sector komen. Op die manier kunnen we veel meer doen voor het milieu en mensen helpen die hun beste been voor hebben voor de natuur. Dan zal de regering zoals altijd weer achter de feiten aan lopen en zich moeten aansluiten als laatse.

    Het afvalverwerkings bedrijf van de overheid had hier al lang mee moeten beginnen, maar milieu is het laatse waar zij aan denken, het gaat allemaal om het geld. Daarom hebben wij de kans genomen om dit te gaan doen op eigen innitiatief. Als we op de regering haddden moeten wachten, dan waren we in 2030 en was er nog niets gebeurt.

    Enkele voorbeelden daarvan zijn de bouwcodes die uit 1931 dateren, de wetgeving voor de bescherming van marineparken en onderwater gebieden, die nog steeds niet werkt, de bescherming van de mangroven, de rafinnaderij die nog steeds dagelijks toedraagt aan de opwarming van de aarde, de lage standen van vis, de zeldzaamheid van karko en lobster, autos die dagelijks meer CO2 uitstoten dat wat nodig is (gebrek aan onderhoud), bedrijven die de rooien dagelijks vol gooien met olie en afval, mensen die dagelijks hun afval uit het raam smijten, enz, enz. Allemaal situaties die niet worden aangepakt door fallende overheidsdiensten en mensen die niet gemotiveerd zijn om hun werk te doen voor de juiste redenen.

    In deze wereld moet je een evenwicht zien te vinden tussen People, Planet en Profit, alleen hier gaat het allenmaar over Profit, daarom zal Curacao voorlopig nooit duurzaam worden.

    Wij doen wat we kunnen, maar we gaan zekker geen gratis bakken neerzetten op stranden, omdat ten eerste iemand zich verantwoordelijk moet stellen voor onze bakken (die kosten geld), en ten tweede omdat de overheid gedurende vele jaren heeft gefaald in het goed opvoeden van de bevolking ten opzichte van de natuur. Daarom treffen wij regelmatig plastic, batterijen, glas, luiers, eten, dode katten en ander soort afval in containers die eigenlijk alleen besteemd zijn voor blikjes bijvoorbeeld.

    Het is ook niet dat wij het niet hebben aangeboden op privestranden zoals Sea Aquarium beach, Port Marie en Jan Thiel Beach, maar daar is men alleenbezig met geld maken en kan het ze niets schellen als er niet wordt gerecycled. Verantwordelijkheid nemen voor het afval die jouw bedrijfsactiviteiten produceert, hebben zij nooit van gehoord.

    Educatie is de eerste stap in een recycling process, aangezien we hier nog niet eens fatzoenlijk Nederlands en engels leren, laat staan dat we ook nog tijd gaan besteden aan de natuur tijdens de lessen. Sommige scholen doen hun best, maar er zijn heel veel waar natuur geen belang krijgt. Als je bevolking nu niet goed opleid op het gebied van duurzaamheid, dan zal er over 20 jaar nog steeds geen verschill zijn.

    Wij zijn blij dat er tenminste wat bedrijven zijn die wel verantwordelijkheid nemen voor hun afval en die zich aansluiten aan verschillende recycling bedrijven die hun best doen hier op Curacao. Wij doen voorloppig alleen aluminium blikjes, maar je kan hier ook je telefoons recyclen, kartoon, wit kantoor papier, auto batterijen, alle soorten metaal, olie en bouw afval. En het hoeft allemaal niet veel te kosten.
    Green Force

  2. Goede actie, is iets wat de overheid zeker zou moeten ondersteunen!

    Ik stel voor dat ze gratis (degelijke) bakken beschikbaar stellen voor stranden etc.
    Laat aan Green Force het legen en de recycling over, dan is er voor beide een win-win stituatie.

  3. @Mevrouw Melse, ik verwacht dat Livingstone tijdens een overleg met aangrenzende collega’s uit de omgeving hun gaat overtuigen over het belang van duurzaam ondernemen en hun verantwoordelijkheden hierin.
    @ Green Force, verzamel handtekeningen om een petitie in te dienen voor het wijzigen van de wetgeving. Ik weet niet hoeveel handtekeningen er op Curaçao nodig zijn om dit op de agenda van de overheid te krijgen. Ik teken direct.