• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week de details over de aankomende volkstelling. Hoe wordt dit georganiseerd?

De telling van alle huishoudens op Curaçao is verdeeld op basis van satellietfoto’s van alle wijken. Op die manier wil het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) ook de niet geregistreerde huishoudens meenemen. CBS-directeur Sean de Boer benadrukt dat het onderzoek anoniem is. “We zullen geen illegalen oppakken.”

Docenten
Aan de volkstelling, die wordt gehouden van 26 maart tot en met 3 april, werken docenten van het basisonderwijs en vrijwilligers mee. Saira Martina is coördinator van het grootschalige project. “We werken met telteams. De leider van elk telteam is een schoolhoofd uit het funderend onderwijs. Die heeft twee assistentes die de tellers begeleiden”, legt Martina uit. Het CBS werkt met leerkrachten omdat zij ‘intelligent zijn en goed kunnen communiceren’.

Uitgebreid
De vragenlijst is echter een stuk uitgebreider. Hier staan vragen in over de samenstelling van het huishouden, leefomstandigheden,werk en inkomen. “Het  is een enquête, dus mensen kunnen bij salaris bijvoorbeeld invullen ‘tussen de 1000 en 2000 gulden’. Dan maakt de vragenlijst laagdrempelig”, benadrukt Martina.

Kréol
De vragenlijsten zijn in het Papiaments, Nederlands, Spaans, Engels en Kréol (Haïtiaans)opgesteld.  Tellers moeten alle talen met uitzondering van Kréol beheersen. “We hebben een aantal mensen die Kréol spreken.” Ondanks dat CBS er niet op uit is om illegalen op te pakken, kan het voorkomen dat mensen niet willen meewerken. “We hebben weleens meegemaakt dat iemand wegvluchtte. We moeten soms mensen overhalen om mee te doen, meestal lukt dat. Anders hebben we pech, we kunnen niemand verplichten.”

Campagne
Het project helpt Kranshi ook een handje. Niet geregistreerde huizen worden op een map, die teller bij zich heeft, aangegeven. “Deze informatie wordt doorgegeven aan Kranshi die hun adressenlijst kan updaten ermee.” Om te zorgen dat alles goed verloopt, is het CBS een campagne gestart in verschillende talen zodat iedereen weet dat de volkstelling eraan komt. “Na Karnaval, als iedereen weer rustig is, gaan we intensiever campagne voeren”, zegt Martina.


 


2 reacties op “Hoe wordt de volkstelling georganiseerd?”

 1. ja als je nu nog illegaal bent ben je goed verkeerd bezig !
  je kans lag er voor het op-rapen dus als we je nu vinden dan DEPORTATION!

 2. DE NIET GEREGISTREERDE HUISHOUDENS MOETEN GEREGISTREERD WORDEN VOOR DE VOLKSTELLING.
  ALLE ILLEGALEN HEBBEN EEN GRATIE PERIODE GEHAD,EN DAARMEE BASTA!!!!!!!!!
  OPGERUIMD STAAT NETJES.