• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Prof. Werbata zijn visie over de 80/20 regeling met ons.

De geschiedenis leert dat een voorstel als dit op meerdere redenen niet zal werken. Een korte samenvatting:

* Economisch protectionisme zoals hier wordt voorgesteld heeft nog nooit waar ook ter wereld geleid tot groei en succes. Een open politiek juist wel. Landen die zich open stelden voor mensen uit andere landen zijn daar juist zeer groot mee geworden. De VS voorop. Decennialang was daar het standpunt: kun je wat en heb je ambitie? Kom er bij! Nu zijn ze de grootste economie ter wereld.

* Het idee van een staatgeleide economie (waar dit 80/20 voorstel toe behoort) was 100 jaar geleden erg populair. Vele honderdduizenden zijn gestorven in revoluties voor dit ideaal. Maar het werkt niet, dat is de afgelopen eeuw ook duidelijk geworden. Er zijn nog een paar landen op de wereld waar deze filosofie wordt gehanteerd – Cuba, Noord-Korea, Libië en Venezuela (!) – maar in alle objectiviteit kunen we vaststellen dat dit niet echt heel fijne of succesvolle landen zijn.

* In de jaren 70 was er het idee van de maakbare samenleving. De gedachte was dat de overheid de maatschappij kon veranderen met wetten en regelgeving – zoals deze 80/20. Dat bleek een illusie en deze gedachte is inmiddels verlaten. De maatschappij heeft een eigen dynamiek met eigen wetten en regels. Bedrijven laten zich niet voorschrijven wie ze wel en niet moeten aannemen en verzinnen creatieve constructies om er onderuit te komen.

* Kwaliteit boven nationaliteit
En tot slot: het belangrijkste van alles is dat we hier goede, getalenteerd en gedreven mensen krijgen die samen het eiland vooruit helpen. Het liefste YdK natuurlijk, maar als het moet heb ik liever een goede en ervaren buitenlander in dienst dan een matig presterende Curaçaoenaar.

* Wat dan wel?
Als we meer Yu Di Korsou aan het werk willen, kunnen we dat dan stimuleren met belastingmaatregelen. Dat blijkt internationaal namelijk wel goed te werken. Maak het duurder om buitenlandse werknemers aan te nemen zodat een werkgever zich afvraagt of de buitenlander wel voldoende toegevoegde waarde heeft om de hogere kosten te compenseren. En gebruik de extra belastinginkomsten daarvan om de kennis, vaardigheden èn het arbeidsethos van lokale werknemers op te vijzelen.

* Tot slot
Laten we realistisch zijn: we zijn een eilandje met 150.000 mensen. We hebben geen delfstoffen, geen landbouw van betekenis, geen hi-tech industrie en geen kennisinstituten. We hebben alleen een verouderde raffinaderij, waarover de vakbonden vorige jaar al klaagden dat er steeds minder Curaçaoenaars werken.

De Spanjaarden wisten dat al en noemden het hier ‘La Isla Inutil’. Desondanks zijn we anno 2011 een van de rijkste eiland in de Caribbean. Dat komt omdat we al heel lang zeer succesvol zijn in het aantrekken van buitenlandse investeerders, buitenlands geld en buitenlandse ondernemers. Laten we ons openstellen voor meer van deze mensen in plaats van het eiland ‘op slot’ te gooien. Met dit soort regelingen, door het Papiamentu als enige taal in te voeren of door het opleggen van andere maatschappelijke en culturele beperkingen.

Regeren doe je met je verstand. En niet met sentimenten.


Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

28 reacties op “Ingezonden: 80/20 regeling”

 1. Minister Godett a kuminsa tambalia pa e ley di 80/20 di Wiels. En todo kaso e desishon mester kai mas pronto posibel. Godett por pa Wiels bini ku un cluasula pa evalua ley despues di un anja ku e ley ta den funkshon. Pero kon ku bai bin desishon mester kai riba e ley aki. Pasobra donjonan di trabounan no por sigi pone gobiernu bou di preshon pa sigi tuma stranhero na trabou y kita pan for di boca di e yiu di pueblo. Of mester bini igualdad den pago di trahadornan stranhero di moda ku gobiernu tambe por recibi mas sen riba inkomstenbelasting of sociale verzekeringspremie. Of por bin ku un reductiekorting extra inkomstenbelasting ora tuma yiu di pueblo na trabou pa un anja. Pero en todo kaso mester tuma un desishon pa pasa e ley pa kaba. Descriminashon tin rond mundu awel dikon no por descrimina positivamente pa yuda un yiu di pueblo na trabou. Ta dimas so no tin mag di hasi. Bo tin mag di hasi uzo dje bv ora hende muhe ta wordu buiten gesloten pa hanja posishon nan mas haltu den kupo di trabou bo tin mag di hasi uzo di positieve descriminatie te ora ku e verdeling homber y muhe ta eerlijk verdeeld toch. Pesei Godett no tin ku tambalia pa duna su koperashon pa e ley drenta na vigor. Mi sa ku hopi hende lo bula lanta for di nan stoel ku e kritika aki pero mi no tin ku nes.

 2. @wensjo Ja hoor ik heb zeker van discriminatie en racisme gehoord. Jij niet dan. Voor jou informatie ben ik een afrocuracaonaar zonder complexen. Ik heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben. Ik hou van alle kleuren van de regenboog. Trouwens deze twee moeilijke woorden zit in de genen van ieder mens bij de ene meer dan de andere. Ik ben benieuwd of jij dat niet in je genen hebt. Veel plezier hoor.

 3. @Vito, weleens van discriminatie en racisme gehoord?

 4. Misschien een aanknopingspunt voor Wiels om snel zijn 80/20 wetsvoorstel te keuren door Juristen en dat snel in te voeren. Zo zie je dat er bij de Pakistanen nog steeds slavernij bestaat.
  Er moet iets zijn waar de regering houvast kan hebben. Het is allang bekend dat deze mensen zo zijn. Men blijft ze binne halen. Zelfs de doorsnee antilliaanse bevolking worden ontslagen om goedkope buitenlandse arbeidskrachten te gebruiken. Zelf minister van buitenlandsezaken wil het grote toestroom van buitenlandse krachten uit Polen en Bulgarije inperken om in de kassenteelt te komen werken. De minster wil mensen die een sociale steun genieten te stimuleren om in de kassen te gaan werken om asperges te gaan rooien. Waarom mag Wiels dan zijn 80/20 regeling niet invoeren. Kom op Wiels laat iedereen maar klagen, maak snel een beging met de regeling om de toestroom van buitenlandse krachten te beperken want zo kan het niet verder. Gooi de toelatingsbeleid even op slot en begin werkprojecten te stimuleren voor om de werkgelegenheid te stimuleren. Voor mij part gebruik je regeling als PIM Fortuyn Vol is vol. Mensen kunnen tgen Pim zijn geweest maar Pim had ook goede ideeen.

 5. @Johan Ervaring heeft mij geleerd dat mensen die dat R-woord vaak gebruiken de grootste R’s
  zijn van een land. Ga voor jezelf na wie jij eigenlijk ben.

 6. @Vito,
  Er is een groot verschil tussen een regeling om vrouwen aan het werk te krijgen en een racistische regeling.

 7. @Johan. Ik snap niet waarom jullie je zo druk maken hierover. Dit zijn de zelfde beleidsdoelen di toegepast werden in de jaren 70/80 in Nederland om de werkloosheid te bestrijden. Deze maatregelen klinken mij heel bekend in de oren tijdens het CDA en Pvda Kabinet uit de jaren 80. M.a.w. moeten jullie je een beetje nuanceren dan lukraak over alles negatief kritiek te spuien. Zelf in de politiek in Nederland wil men dat bepaalde percentage door vrouwen moet worden bekleed. Niks mis mee toch. Jullie moeten toch wel een beetje respect tonen voor de mening of visie Pancho, vind ik. Want gek is hij ook weer niet. Als jij een beter idee heb dan die van Pancho dan moet jij het op tafel leggen en goed onderbouwen. Misschien kan Wiels jou ideeen beter gebruiken. Ik zeg altijd pick the sense out of the nonsence.

 8. Beste redactie. Ik heb net kennis genomen over de visie van Prof Werbata over dat 80/20 regeling. Het was een bijzonder interessant artikel in zijn geheel. Vooral dat gedeelte van ” Wat dan wel “. vond ik een bijzonder artikel en geen slecht idee. Zo zie dat er uit al dat negatieve en positieve reactie er best wat goede ideeen zitten.Ooit heeft iemand mij een Engelse gezegde geleerd en ik ben het altijd blijven toepassen en het helpt. Het luidt ” pick the sence out of the nonsense”. Want binnen al dat gekheid wat mensen op papier zetten, zit er toch een ware kern in. Want jij heb de redenen geschreven waarom het niet zal werken voor Curacao maar toch heb jij een goed idee voorgesteld wat mogelijk wel zal werken. Ik hoop van harte dat de Curacaose regering dit zal lezen en dit idee met open armen zullen meenemen in hun besluit. Helaas moet ik wel aan toevoegen dat het maar een mogelijkheid is en zal wel in een cobinatie met andere ideeen moeten worden toegepast. Denk ik dan.In ieder geval Toppie man goed idee. VITO

 9. @Pancho, wij maken ons wel degelijk druk. Het toepassen van de 80/20 regeling is op het eiland Curacao niet haalbaar. Waar haal je de 80 YdK vandaan. Zeker de jongens di bow di palu zitten. Kijk maar naar de overheid, hoeveel van hun hebben daadwerkelijk de papieren om hun werk daar te doen. en daar bedoel ik mee dat ze een beroepsopleiding op minimaal HBO hebben afgerond.

  Wil je het gekwalificeerde deel van de YdK die over de wereld verspreidt aan het werk is weer terughalen dan is de 80/20 absoluut geen garantie voor succes. Ik kom daar niet voor terug hoor. Maak een regeling voor terugkerende YdK even aantrekkelijk als de vele regelingen voor investeerders, dan is het tijd voor businesstalk.

  @Diederik, een positief woord. Een ieder die hier reageert draagt het eiland een warm hart toe. Wij zijn kritisch en dat is gezond. Voor je eiland opkomen met maar een gemeenschappelijk doel het leefklimaat daar nog beter te maken

 10. @Pancho, Als Nederland dit zou invoeren dan zou men op Curacao moord racisme en brand schreeuwen..

 11. @Pancho,

  als deze regering een klas genoemt wordt, denk ik niet dat er veel brave jongetjes in het klasje zitten….
  in NL was er ook een regering die vond dat de allochtonen voor rang moesten hebben bij silicitaties of dat bepaalde functies door vrouwen bezet moesten worden omdat er meer vrouwen op hoger posten moesten komen.
  dat was ook niet een goed idee: de juiste persoon op de juiste plaats…..
  deze regering kan zich beter druk maken over scholing en opleiding van werkelozen.
  met papiaments talige scholen wordt het volk lekker dom gehouden en dat is uiteindelijk de bedoeling van Wiels, omdat iemand met een beetje verstand niet op hem zal stemmen.

 12. Ik snap niet waarom er zo’n ophef over de 80/20 regeling is. Quotas zijn in vele landen de normaalste zaak ter wereld. Quota’s worden toegepast voor het beheren van migratiestromen, het verlenen van werkvergunningen en asiel. In de VS (die Werbata aanhaalt als voorbeeld van liberale migratiepolitiek) bestaan er quota’s bestaan voor vrouwen, african americans, noem maar op. Protectionistisch, racistisch of “diversity-management”–hangt er vanaf hoe je ernaar wilt kijken. In ieder geval, het heeft niet geleid tot een economisch apocalyps. Waarom moet nu Curaçao de braafste jongetje van de neoliberale klas zijn?

 13. @Diederik, je hebt gelijk maar waarom kijkt men niet naar het verleden en leert men van de fouten die in andere landen zijn gemaakt. We gaan precies dezelfde weg op als die andere landen

 14. Chapeau!

 15. Heeft er iemand ook nog een positief woord te melden over het eiland waar we allemaal (hopelijk) met genoegen op wonen? De eerste stappen van een natie op eigen benen zijn gezet en uit het verleden waar hiervoor ook zo vaak op wordt terug gekeken blijkt dat hierbij vooruitgang altijd ver te zoeken is.

 16. @Maarten Schakel, maakt dat wat uit? Hij is iemand met meer verstand dan de hele regering bij elkaar..

  Prof Werbata for President!!!!

 17. Zouden wel meer lokale dames in Campo kunnen werken idd..

  maar een antiliaanse tuinman???

 18. Los van de inhoud van het stuk: WIE IS DEZE PROFESSOR WERBATA??

 19. Top! Dit lees ik graag en heb ik niks op aan te merken.

 20. Als Ydk heb ik hier bijna niets aan toe te voegen. U spreekt uit mijn hart. Zonder enig afbrekend kritiek geeft u aan waar het in de ontwikkelde landen om gaat. De geschiedenis heeft in deze ook genoeg bewezen. Ik hoop dat onze huidige politici zich open willen stellen voor dit soort argumenten waar duizenden YDK’s zich in kunnen vinden. Mijn enige toevoeging zou zijn. Begin met goed onderwijs en richt je vizier op de wereld.

 21. Dit is nou tipische de 3e kant van het verhaal. niet jou kant, niet mijn kant maar gewoon de waarheid.
  Bedankt!

 22. heel duidelijk en wijs geschreven……
  ik kan er niets aan toevoegen…

 23. Een woord heb ik hiervoor: Top 🙂

 24. Dus zullen we dan ook maar een Facebook revolutie beginnen….. ?
  WIELS weg wezen…..want je praat me een “partij” onzin ….!

 25. Het wordt tijd dat Prof. Werbata adviseur/docent gaat worden voor H. Wiels. Wiels zal zeker blij zijn met de extra belastinginkomsten om zelf zijn kennis, vaardigheden èn het arbeidsethos op te vijzelen.

 26. Prachtig geschreven!

 27. Prachtig geschreven!

 28. Prof. Werbata, ik kan concluderen dat onze leiders niet capabel zijn om hun werk uit te voeren. Ze zijn niet in staat om research te laten doen voordat ze iets de wereld inschieten. Ik vraag me af hoeveel generaties moeten er voorbij gaan voordat ze in staat zijn om de virtuele wereld waarin zij verblijven verlaten. . Een YdK die alleen in hun eigen wereld bestaat. Het is daar veiliger. Het lijkt wel alsof zij in een eigen SIMS-eiland aan het leven zijn.

  Ondertussen zijn wij wereldburgers. Met die wereldburgers moeten wij het hoogst haalbare voor elkaar krijgen. Creëer een omgeving waarin de Curaçaoënaar in NL en elders in de wereld door geprikkeld wordt om te verkassen. Een van de belangrijke dingen is het politieke klimaat. Zolang alleen onderbuikgevoelens de dienst uit maken zal er weinig van de re-migratie te merken zijn.