• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Partido Laboral (PL) vindt dat de lokale Chinese economie onze economie niet ten goede komt. Er worden geen lokale arbeidsplaatsen gecreëerd en op den duur verliezen we deviezen. “Wij zijn niet tegen immigranten, maar hun bedrijfsvoering mag niet tegen ons land en volk gericht zijn”, zegt de partij.

Volgens PL werken er alleen Chinese landgenoten bij hun bedrijven, meldt het Antilliaans Dagblad. De partij is ook van mening dat het voornamelijk de Chinezen zijn die de laatste jaren zijn doorgedrongen in de minimarkten, snèks, restaurants en hardwarebranche. Daarnaast zou er nu ook een illegale handel in verband met gokken, prostitutie en illegale producten rond deze immigranten zijn.

Standpunt overheid
“Het schijnt dat de Chinezen alles kunnen doen zonder gehinderd te worden door justitie”, gaat PL verder. De lokale Chinese economie levert volgens hen oneerlijke concurrentie op voor lokale bedrijven die wel gebonden zijn aan controle op arbeid, hygiëne en belastingen. De partij vindt daarom dat de overheid een duidelijk standpunt moet innemen met betrekking tot deze ontwikkelingen.

18 reacties op “‘Chinezen slecht voor economie Curaçao’”

 1. De chinezen doen net als de chinezen in de hele wereld doen alles samen! Alleen de hygiene laat vaak te wensen over maarja dat vinden heel veel lokalen geen probleem. Chinezen zijn wel ‘s ochtends vroeg tot zeer laat open! De curacaoenaar was maar al te blij dat hij z’n snek kon verkopen!

  De belastingdienst moet controleren net als de politie op illegalen en de milieudienst op de hygiene. Als dat allemaal in orde is dan gun ik de chinezen alle plezier! Als je er last van hebt moet jezelf maar gaan koken!

 2. chinezen slecht voor de economie?? ….zijn keihard werkende mensen, en waarschijnlijk moeten zij wel gewoon belasting betalen!!

 3. We kunnen van de Chinezen leren. Keihard werken voor de verbetering van je familie, volk en land. Wij Curacaoenaars hebben overal excuses voor… “Bus a bai lagami”, “Kuchu a kortami”… Nee, je was (weer) te laat en je hebt jezelf gesneden. Na falen komt jaloezie, alleen maar kijken wat de andere heeft, niet hoe hij er is gekomen.
  Laboral? Heeft dat nog support, weggevaagd bij verkiezingen. We zitten nog steeds met een slecht doordacht, slecht geimplementeerd en op verkeerde gronden doorgedrukt Papiaments talig onderwijs opgescheept.. We spreken al van de “verloren generatie”..
  Laboral is een toonbeeld van wat er fout is met onze samenleving. Geen enkele conclusie of verantwoordelijkheid nemen van je eigen keuzes en daden. Als ik Laboral was zou ik stilletjes in een hoekje gaan zitten, mijn mond houden en hopen dat Curacao de littekens van hun bewind vergeet en vergeeft..
  Jammer, dat de meeste mensen liever wijzen, schreeuwen en schoppen om zo maar niet in hun eigen ziel te hoeven kijken.

 4. Ik ben net 2 weken op Curaçao geweest en iedereen weet dat chinezen, pakistanen, Arabieren etc. winkels hebben. Maar ik ben toch geschrokken want het is alleen maar erger geworden. En gelijk hebben ze want de antillianen doen er zelf niks aan.
  Echt jammer, als je als buitenlander komt zie je snel dat er een kans is dus het chinezen nemen hun kans want in hun land hebben ze zelf niks. Ze durven en doen het.
  Laten we eerlijk zijn op curaçao moet alles geïmporteerd worden en dat is schreeuwend duur en je moet durven geld te investeren.

  Ik denk dat het aan de antillianen zelf ligt. Te lui, geen moeite willen doen en zelf alleen maar willen kopen en mooi eruit willen zien.
  Dit is niet discrimineren want ik ben zelf Antilliaanse. Het is gewoon triest voor woorden, stranden, winkels alles wordt verkocht aan de buitenlanders en zelf hebben ze niks.
  Oh en als ze iets verkopen zijn het pindakoekjes langs de weg of als ze iets hebben willen ze er niks mee doen.
  Mensen moeten voor hun land werken en niet zitten afwachten want andere doen het wel voor je.
  Alleen klagen over dat buitenlanders alles overnemen helpt niet, DOE WAT!
  Het is makkelijk om erover te praten en discussiëren maar men moet echt wat gaan doen om het land te redden van alle buitenlanders. Curaçao is nog steeds niet van de antillianen. Het is hard maar wel waar!!!!
  Wak bo mes prome ku bo wak otro hende!

 5. Ik vind jullie allemaal geweldige mensen met de beste bedoelingen voor het eiland curacao. Het is waar dat als je van een ander land komt je niet met een gok en prostitutie praktijken kan starten op een zo een klein eiland en verder alle wetten en regels aan je laars lappen alsof je In China zit, daar waar je voor je leven lang de bak in gaat voor zulke praktijken. Ze zijn al illegaal binnen, het eiland kent werkeloosheid en Curacao is een eiland en kan een land waar miljarden mensen wonen die de wereld willen overnemen never nooit aan. Ga maar even na wat er in portugal en Italie is gebeurd. De chinezen hebben op een of andere manier alle winkel straten overgenomen en zitten zwaar in de criminaliteit. Is dit waar curacao op wacht?? Word wakker; we zijn die sluwe chinezen niets verschuldigd althans nog niet maar als het zo door gaat wel. Hier in nederland zijn ook alle snacks door hun overgenomen. Aangezien de joe korsow hun eilandland en kansen die het biedt weigeren te benutten, (berguenza die traha) voor een appel en een ei verkopen. Die chinezen die blijven komen en die gaan ook weer rijk worden onder de oog van de joe corsow. Dus jullie bezorgdheid is gegrond. Sorry dat ik het moet zeggen; boycot ze en jaag ze weg doen jullie colonisten hier ook in europa met volkeren die ze maar even raar vinden of niet mogen.

 6. Stel eens voor dat de lokale Chinezen geen winkels, restaurants of snackbars zullen hebben en ook niet werken en zelfde leefstijl als de meeste Curacaonaars op na houden. Is het dan ook goed?

 7. Zeitgeist, was ik nog vergeten; jou slim maken ? Lijkt mij een mission impossible.

 8. Wat een ongelovelijke onzin allemaal, prostitutie, mensenhandel en illegaal gokken dat kan niet en hard aanpakken chinees, zwart of blank maakt niet uit. Sneks en minimarkten? de chinezen vullen gewoon de vraag en wie kan dit een probleem vinden. Alle “lokale” winkels sluiten 2 uur midden op de dag en zullen dus ook nooit het niveau van deze eeuw berijken. Heb je wel eens gehoord hoe een hoop “bezoekers” de chinees achter de toonbank aanspreken? zouden ze dit ook bij hun broeders doen? Een stelletje gefrustreede figuren bij de plkp/pl (en de ps) die stop dutch apatheid was ook zo fijn initiatief van hen erg fijn voor de toeristen (die net 2 miljard belastinggeld hierheen gestuurd hebben).
  Jammer voor de vele Curacaoenaars die er zo hard voor werken om wat van ons eiland te maken. helaas is een klein gemeenschap zo vatbaar voor de onzin van een enkele.

 9. Zeitgeist, en dat bazel je allemaal vanuit Nederland waar jij hoogstwaarschijnlijk van een leuke “uitkering” geniet bekostigt door de zo gehate kolonialen ?

 10. we moeten het niet overdrijven , maar het is wel zo dat er vreemde dingen gebeuren in de chinese samenleving op ons eiland die het dag licht niet mag zien. De maffia heeft vele touwetjes in de handen. als dat wordt aangepakt is het al goed op weg.

 11. @Zeitgeist
  Welke rechten bedoel je, het recht om een baan te krijgen zonder daarvoor voldoende gekwalificeerd te zijn?
  Recht op goede scholing en toekomstperspectief?
  Stoppen met zielig doen en de schuld van alles bij anderen neer te leggen.

 12. Jullie allemaal met die flauwe opmerking moet gewoon niet zeuren..Er moet gewoon een manier komen om de eigen volk eerst voor te trekken, vooral wat betreft banen in onze samenleving..In Nederland hoor ik dagelijks dat de moslims over een kam geshoren worden door Geert en Nederland voor nerderlander!! Dus, a.u.b. maak me slim en komt met iets nieuws.
  Er wordt gewoonweg tijd om een rode, dikke streep te trekken..Er wordt tijd dat het volk moet opstaan voor zijn rechten. punt.

 13. Ik wil graag zien hoe de chineze snacks en tokos de 80/20 % Curacaoenaars regeling in de praktijk gaan brengen, of dat ze hier ook om de een of andere duistere reden onderuit zullen komen, net als bij vergunningen zoals de hinder, bouw, immigratie en GGD vergunningen.

 14. Hoe hoog is de werkloosheid op Curacao? zijn er wel reintegratie bureau’s die ze weer helpen aan een baan? door bijv omscholing.

 15. Zijn het niet de chinezen dan zijn het wel de stagaires… is het niet 80% lokaal dan is het wel de buitenlander locals moet ihhuren …..is het niet PS dan is het wel PL….

  Deze partijen die met zulke onzin komen zijn slecht voor Curacao.
  Inversteer in je onderwijs !
  je basis je bodem je bottom bo fundhishi ! inversteer in een klimaat dat de rest van de wereld kan laten zien dat deze gemeenschap als EEN gezien kan worden.
  jullie zijn echt de boel aan het opstoken daar ….. Wake up and smell the coffie
  Stop dreaming about the corruption

  Leid je volk eens op inplaats van het dom houden met al die oerwoud discussies over wat er niet moet kijk eens wat er wel moet …. Oa het op de manier hoe jullie daar jullie politieke spelletjes spelen…

  Het ziet er pas echt goed uit als je onze ministers “zo dronken als de wurm uit de tequilla fles ” op TV ziet , en je eigenlijk diep schaamt voor wat voor voorbeeld in onze politiek gegeven wordt

  TRIESTU!

  Shon nan ta basta awo!
  Traha riba bo futuro….. bosnan tur ta biba den tempu koloniaal !

 16. dus als ik het goed begrijp moeten de chinezen van het eiland af.
  zodat de antillianen zelf de snacks kunnen bemannen…
  en dan ook de toko”s kunnen runnen.
  ik ben benieuwd of de antillianen dit wel aankunnen, want het is echt kei hard werken.
  om de toko”s en de snacks te runnen is geen makkelijk werk en snel rijk worden zit er ook niet in.
  maar ja, als ze dat willen moet het maar…
  het is wel een beetje denigrerend wat ik nu schrijf, maar ik denk echt niet dat de meeste antillianen dit willen, want het is echt een rot baan om in de keukens te werken en dan ook nog voor weinig geld.
  de chinezen werken soms 12 tot 16 uur per dag om een behoorlijke boterham te verdienen.
  ik geloof niet dat de gemiddelde curacaenaar dit er voor over heeft.

 17. Ja het is een “replay” van Mugabe en zijn Zimbabwe alleen zijn de namen en de plaatsen veranderd, feit blijft dat aan het eind van de rit de bevolking crepeert.

 18. Wat een opruiend en racistisch persbericht van deze partij. Eerst alle makamba’s eruit, en dan de chinezen dus. de Xenofobie en nationalistische ideen van bepaalde politieke partijen begint echt enge en verontrustende vormen aan te nemen.