• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pueblo Soberano-parlementariër Jaime Cordoba wil dat Curaçaose studenten voorrang krijgen als het gaat om stageplekken op het eiland. Volgens Cordoba moeten Nederlandse studenten die op Curaçao stage willen lopen in de toekomst vaker voor een ander land of eiland kiezen.

Nu.nl meldt dat het parlementslid klachten heeft ontvangen van Curaçaoënaars die geen stageplek op het eiland kunnen krijgen. Cordoba heeft daarom gisteren een brief naar Onderwijsminster René Rosalia gestuurd, omdat hij het onacceptabel vindt dat de ‘horde Nederlanders’ alle stageplekken en banen van de lokale bewoners inpikken. Het parlementslid hoopt dat er binnenkort maatregelen worden genomen.

Bijdrage aan economie
Volgens cijfers van Wereldstage leverden Nederlandse stagiaires de Curaçaose economie de afgelopen tien jaar zeker 60 miljoen euro op. Dit is onder meer te danken aan familie en vrienden die stagiaires komen bezoeken op het eiland. Maar de parlementariër is niet onder de indruk van die cijfers. ”Het gaat gaat allemaal in de zakken van Nederlandse horecaeigenaren, niet in onze economie”, reageert Cordoba.

11 reacties op “Voorrang voor Curaçaose studenten”

 1. Beste Wancho,

  Gelukkig komt je mening na dat je hem uitvoerig hebt toegelicht genuanceerder en minder “kort door de bocht over”. Toch wil ik je zeggen dat ook in een Ned. een grote groep mensen strijdt tegen generalisaties,vooroordelen en stereotypen. Het is met name “rechts” Ned. dat doormiddel van deze gemeenplaatsingen probeert politiek terein te winnen. Als je je echt hebt verdiept in de positie van Cur. in Ned. zal je ook de “linkse” mening hebben moeten horen en die is veel toleranter en minder “zwart/wit”.
  Laten we nu op Cur. niet hetzelfde doen en intolerant worden of ongenuanceerd. Cordoba,Asjes en Wiels gebruiken precies dezelfde methodes van overdrijving om hun gelijk te halen en daar is niemand bij gebaat.
  Op Cur. kennen we elkaar bijna allemaal en zou het veel makkelijker moeten zijn om deze overdrijvingen te ontmantelen en elkaar weer gewoon te ontmoeten.
  Tenslotte nationalisme is helaas vaak een vertaling voor, intolerantie t.o.v de ander en geen trots op je eigen volk.

 2. @beste Mike, 01-03-2011 16:01
  Precies wat je zegt, heb ook in NL gestudeerd, heb overigens veel langer in NL gewoond dan in Curaçao. Ook ik heb weinig last, nou, eigenlijk moet ik zeggen persoonlijk helemaal geen last van discriminatie/racisme ondervonden, kan het goed met de doorsnee hollander vinden en ben zeker niet Anti-Nederland. Maar dan ga ik wel uit van mijn specifieke persoonlijke situatie, zoals jij nu ook vanuit jouw persoonlijke situatie de zaken beziet en becommentarieert. Snap je?

  Van de ongeveer 85.000 Curacaoenaars die in NL wonen, dit cijfer omdat sinds 10-10-10 ik niet meer voor de Antillianen spreek, maar voor de Curacaoenaars., zitten de meesten niet in jouw positie, maar in een heel andere. Je zou wel moeten beseffen dat niet al die 85.000 Curacaoenaars gestudeerd hebben. Dus dát is hoop ik al een indicatie voor jou dat je jouw persoonlijke ervaringen in NL enof Duitsland niet kunt noch mag betrekken op ‘alle Curacaoenaars’ in NL. En jammer genoeg merk ik dat je uitsluitend uitgaat vanuit jouw eigen persoonlijke situatie en ervaringen in NL en met de hollanders. Dat deed ik tot zo’n 8 jaren geleden ook, tot ik tot het besef kwam dat mijn situatie niet de situatie is waarin het merendeel van de Curacaoenaars vertoevend in NL zich bevindt.

  Zoals je wel zult weten doet het leeuwendeel van de Curacaoenaars in NL het redelijk tot behoorlijk goed. Maar er zal altijd die onderlaag van ongeveer 10.000 tot 20.000 Curacaoenaars in NL zijn die hun best doen, maar om verschillende redenen zoals bijv. de goede beheersing van de NL taal, laagopgeleid zijn, mindergeschoolden enz. aan het overleven zijn en niks anders. Zij zijn bovendien de eersten die ontslagen worden mocht het economisch slecht gaan in NL. Daar zou je volgens mij wel op de hoogte van moeten zijn. En dan heb je nog de groep Curacaouse tokkies die middels criminaliteit en onaangepastheid de negatieve aandacht van de NL media, het NL gepeupel en de NL politici op zich vestigt.

  Overigens is een groot deel (hoorde het cijfer laatst maar kan er nu op dit moment niet opkomen) van de Curacaoenaars of de mensen die als Curacaoenaars cq.Antillianen door het cbs benoemd worden in NL geboren. In NL worden ook kinderen die uit een gemengd huwelijk zijn geboren als Curacaoenaar of Antilliaan bestempeld, weet niet of je daar op de hoogte van bent. Toen ik daar achter kwam vond ik het toch wel een beetje vreemd. Ben het toevallig te weten gekomen. Zo worden criminele so called ‘Antillianen’ altijd als Antillianen opgevoerd als er van crimineel gedrag enof misdaden sprake is, het maakt echt niet uit of een van de ouders autochtoon hollands, kaapverdiaans of surinaams is! En dát heeft me toen ik het te weten kwam heel erg verbaasd. Men zal de halfbloed antilliaanse crimineel nooit nederlands, of halfnederlands, of kaapverdiaans of surinaams noemen, maar altijd antilliaans vanwege het antilliaans zijn van een der ouders. Dat is iets wat ik nog steeds niet snap, ofwel ik snap het, maar het is wel oneerlijk naar de Curacaose gemeenschap toe omdat het enkel met de Antillianen gedaan wordt. ik zal maar een paar treffende voorbeelden geven.

  Er was dacht ik in 2004 een geruchtmakende zaak van een jongeman die op school een 8 jarig hollands jongetje vermoord had. De moordenaar was het produkt uit het huwelijk van een surinaamse moeder en een antilliaanse vader én is ook nog in NL geboren.. Maar de moordenaar is altijd, tot op de dag van heden betitelt als zijnde antilliaan. Ben ook andere zaken tegengekomen waar bijvoorbeeld een hollandse moeder van 2 heel goed en voorbeeldig opgevoede jongeren, en vader een heel lichtgekleurde curacaoenaar is. Geen probleemgezin maar echt wel normaal. Dus die kinderen, ken ze ook, inmiddels is de 1 een hoogopgeleide jongeman en de ander, een meisje, is nog bezig haar studie te vervolmaken, zien er vanwege de lichte kleur van hun Curacaose vader vrij hollands uit. Het was op z’n 16e dat zoonlief met een groepje schoolvrindjes naar de kermis toog, onderweg naar huis hebben een aantal van hen helaas wat kattekwaad uitgehaald door bij de bushalte posters e.d. te vernielen, dus ze maakten zich schuldig aan vandalisme. Pechvogels, want er waren toevallig een paar patrouillerende politie agenten die hen op heterdaad betrapten en ze vervolgens meenamen naar het buro om hen tenslotte met een reprimande en procesverbaal aan hun broek heen te zenden.

  De volgende dag stond er een berichtje in de krant. maar wat er stond maakte dat zijn hollandse moeder terstond naar de redactie belde om het een en ander uitgelegd te krijgen. Wat bleek? Het bericht luidde als volgt: ‘5 ‘Antilliaanse’ vandalisten op heterdaad betrapt’! maar feit was dat de enige die iets antilliaans in zich had n.l. haar zoon was vanwege zijn Curacaouse vader, maar geen van zijn overige schoolvrindjes waaronder een echte hollander, een halfbloed kaapverdiaan/hollands en nog 2 andere kaapverdiaanse vriendjes waren niet antilliaans noch hadden ze antilliaanse ouders.. Je zult wel snappen dat zo’n berichtgeving niet kloppend, tendentieus en zeer fout was. maar de redactie meende dat zij voor info hierover op het politieburo moest zijn waar haar zoon en vrindjes naartoe gebracht waren om hun verdiende reprimande te ondergaan!

  Maar iig zijn dit enkele van de redenen dat ik me in ‘de hetze gevoerd tegen de Antilliaanse bevolkingsgroep in NL’ ben gaan verdiepen! Nu lijkt de hetze iets minder geworden, maar misschien dat je’t niet wist, in 2006, 2007 en 2008 heeft zelfs de ECRI=europese commissie tegen racisme en intolerantie het nodig gevonden om Nederland op de vingers te tikken vanwege racisme, entnische proliferatie en intolerantie tegen specifiek de Antilliaanse bevolkingsgroep in NL. En zoals je hopelijk weet stigmatiseert het etnisch profileren van een bepaalde bevolkingsgroep de HELE bevolkingsgroep. Je hoeft mij niet te geloven, maar je kunt nog altijd de PDF’s hierover inzien. Gewoon ff googelen, sleutelwoorden intikken en je hebt het. Dit vertel ik n.a.v. van jouw ervaringen die weliswaar goede zijn, in nederland, ik heb er ook geen last van.

  Dat was dan ook de reden dat ik me gestort heb in het bestuderen van de situatie van de AntilliaansCuracaose bevolkingsgroep in NL. Dus mijn vorige reactie heeft niets te maken met gezeik enof anti-nederlands gedoe, maar puur opkomen voor mijn bevolkingsgroep, en zeker als er dingen op ons eiland gebeuren die niet door de beugel kunnen. Ik ben pro- Curacao en pro-Curacaoenaars van elke etnische achtergrond. Mijn Pro-curacao zijn betekent niet per definitie Anti-nederland of anti-hollanders zijn, maar heeft wel alles te maken met het solidair zijn met het eiland (en de eilanders) waar ook ik geboren ben, waar ik oorspronkelijk vandaan kom en waar mijn navelstreng begraven ligt. Ja, je mag me nationalistisch noemen, dat ben ik ook. Hopelijk heb je toch al is het maar een beetje begrepen van deze lange uiteenzetting van mijn redenen en waarom ik zoveel tijd aan besteed heb..
  Saludos.

 3. @wancho:
  In eerste instantie ben ik het met je eens dat men tegen ‘nep’ stagaires moet aan gaan… Ik vraag me wel af hoe groot de percentage van deze nep stagaires zijn vergeleken met ‘eerlijke’ stagaires…

  Maar wat is dat voor een gezeik over anti nederland? Ik ben zelfs Yu Kosou heb in Nederland gestudeerd en een lange tijd in Duitsland geleefd, ik werd in Nederland net zo behandeld dan in Duitsland en voelde me echt niet slecht behandeld! In tegendeel ik ken genoeg Curacaoenaars die helemaal geen probleem met Nederland hebben en regelmatig op en neer reisen…
  Ik ben niet pro-Nederland of zoiets, maar je moet dit soort dingen misschien iets minder emotioneel zien…

  Waar ik wel van overtuigd ben, dat het in USA geen stuk beter is wat racisme betreft en ik twijfel echt aan de kwaliteit van de opleidingen als ik het vergelijk met Europese hogescholen/universiteiten en je betaalt stukke meer voor een normale Amerikaanse college…

 4. Ken verschillende Hollandse meiden die absoluut geen stagiaires waren en bovendien al een vaste baan in NL hadden, toen ze toch maar zogenaamd onder de noemer ‘stagiaire’ tussen de 3 enof 6 mnden in de horeca in Curacao terecht kwamen! niet meteen schreeuwen dat ik lieg, want de meesten weten heus wel dat het veelvuldig de praktijk is! Volgend jaar komen ze weer terug. dus het is een goede maatregel, want de hollandse horeca ondernemers in Curacao zitten de boel te flessen, iig sommigen wel! Bovendien ben ik het eens met Silvia’s opmerking. Wij moeten zorgen, ik bedoel dus met wij wij Curacaoenaars, moeten zorgen om onze mensen tegen de verschrikkelijke discriminatie in NL te beschermen door hen aan te sporen na hun studie in NL als een haas terug naar hun eiland te spurten of anderszins in een ander land dan Nederland te gaan werken. Vind trouwens ook dat Curacaoenaars niet meer naar NL moeten verkassen, noch voor studie noch om te wonen. Daar ben ik gewoon eerlijk in, Curacaoenaars zijn echt niet welkom in NL, dus als ik in hun plaats was zou ik niet in NL gaan studeren om een heleboel racistische shit naar m’n hoofd geslingerd te krijgen! Yu Kosou, aub, gaan jullie niet naar Nederland, studeer in onze regio en de USA. Nederland is nada voor ons, het betekent alleen maar ellende en racisme jegens onze eilandgenoten. BINI KAS BEK! Overigens zijn de “echte” stagiaires van europeesnederlandse afkomst natuurlijk welkom, maar het gerommel met de NEP stagiaires moet nu eens ophouden! Ik hoop dat Jaime Cordoba en zijn ambtenaren er flink de beuk in zetten!

 5. Woorden als “inpikken, horde Nederlanders, onze economie” typeren nog steeds het faalangstig gedrag van politici. Typerend is ook dat de meeste bursalen hun periode in Nederland goed weten te benutten en ook inzien dat terugkeer geen reële optie is. Voortdurend is het gedrag van politici gericht op het uiten van stellingen die anti-macamba getint zijn. Het blijft een bacoba-republiek, kleiner dan een banaan en niet gespeend van enig economisch inzicht. Zonder de investeringen van Nederland was de schuld niet te saneren en dat was geen compensatie-betaling voor de WIC-tijd. 10-10-10 blijft moeilijk. Word volwassen en hou op met klagen. Hasi normal, broe!

 6. Wat een onzin die Jaime Cordoba kan lullen… Toen ik in Nederland studeerde werd mij verteld dat je je stage in het buitenland MOET doen, omdat men wil zien dat je ook buiten je normale omgeving kunt presteren en kennis kan opdoen die je misschien in je eigen cultuur niet kan ervaren.
  Dit zijn niet alleen regels in Nederland, maar ook op andere Europese Universiteiten wordt vereist dat je je stage in het buitenland doet. Daarom heeft het juist geen zin voor een Curacaoenaar zijn stage op het eiland te doen, want hij minder zal leren…

  Ik ken genoeg Curacaoenaars die in Nederland hebben gestudeerd en hun stage in het buitenland (Australie, USA, Duitsland etc…) hebben gedaan en heel erg happy met hun keuze waren…

  Tweede punt, als ik zo’n onzin hoor als ”Het gaat gaat allemaal in de zakken van Nederlandse horecaeigenaren, niet in onze economie”. Dan vraag ik me één ding af, betalen de horecaeigenaren op Curacao geen belasting? Betalen die stagaires geen OB als ze dingen op het eiland kopen, moeten de stagaires en hun vrienden geen airport-tax betalen? Ik vraag me af op welk eiland de leden van de PS leven? Als meneer Wiels en Cordoba volgende keer op hun paspoort kijken zullen ze merken dat ze ook Nederlanders zijn en door hun racistische uitingen en zwart-wit denken het uiteindelijke probleem niet oplossen!!

  De politiek moet begrijpen dat je niks met 80/20 wetgevingen bereikt… Maak het liever aantrekkelijk zodat grote multinational bedrijven zich op het eiland vestigingen (niet alleen met een PO box), zodat al die Curacaoenaars die in het buitenland studeren een perspectief op Curacao na hun studie hebben. Want laten we een keer eerlijk zijn, de meeste studenten blijven naar hun studie in het buitenland want ze daar interessante en beter betaalde banen krijgen…

 7. @Silvia, juist door stage lopen op het eiland komen ze niet meer terug. Ze zien in hoe klein Curacao is en hoe belangrijk je politieke kleur is.. belangrijker is wie je kent en niet wat je kent.

 8. “Dat het geld rechtstreeks in de zakken gaat van de Ned horeca eigenaar en niet in de economie”. Zou een volgende maatregel van de PS zijn dat de Ned horeca eigenaar vrijgesteld gaat worden van belasting, dit moet omdat rechtstreekse te kunnen garanderen. Dat is pas beleid, Wiels je bent mijn man.

 9. @ Roelof, je kan het ook van de andere kant zien. Door stage te lopen op het eiland vergroot je de kans dat ze na hun studie terug willen keren op het eiland. Of juist niet. Door te zorgen voor een groot hek, bedanken ze na hun studie ervoor om terug te keren.

 10. Een stageperiode is bedoeld om je horizon te vergroten. Ander mensen, werkwijzen enz te leren. Het zou juist verstandig zijn voor de curacaose student om elders in de wereld kennis te halen, en de de nederlandse stagaires hun kennis en input hier te laten brengen

 11. Ik ken een curacaose die na haar Universiteit diploma heeft gesolliciteerd bij Aqualectra en na een jaar kreeg ze een summier afwijzingsbrief. Op het moment werkte ze in Nederland en was ze ook al door haar werk op de werkvloer geweest bij Aqualectra en daar gaf een hoofd aan waarom ze niet komt solliciteren? Bij zo’n slecht georganiseerde bedrijf wil je dan toch ook niet meer werken!! Daarvoor ga je toch niet al je zekerheid in Nederland opgeven! Je kan wel wetgevingen veranderen maar dat lost het probleem niet op!