CURAÇAO – Volgens Pueblo Soberano (PS) zal de 80/20-Wet een geschikte en rechtvaardige verdeelsleutel introduceren tussen lokale en niet-lokale arbeidskrachten. Maar wat vinden die lokale en niet-lokale arbeidskrachten hiervan? Versgeperst.com ging de straat op om de meningen hierover te peilen.
Karel, een 36-jarige bedreifseigenaar, is opgelucht dat hij al jaren woonachtig is op het eiland. “Ik maak me geen zorgen omdat ik al jaren op het eiland woon. Als dat niet geval was, dan zou ik in de toekomst vier lokale mensen in dienst moeten nemen om aan die 80/20-Wet te voldoen. Gelukkig hoef ik dat niet te doen.”
Rekensom
Michael (42) is benieuwd of de wet eventueel wordt aangenomen. “Ik vind het helemaal niet raar dat Helmin Wiels hiermee komt, maar ik hoop echt dat het geen negatief effect heeft op de bedrijven. Je moet soms mensen uit het buitenland halen en in sommige situaties wordt het dan een rekensom. Maar ja, het is nog een initiatiefwet dus we moeten maar afwachten.”
Buitenlandse werknemers
De 25-jarige Jeremy heeft dezelfde zorgen als Michael. “Mijn niet-lokale collega’s zijn voor 10-10-10 naar het eiland gekomen, dus zij hoeven zich geen zorgen te maken. Maar wat gebeurt er met de mensen die nu naar het eiland komen? Moeten zij een bedrijf gaan vinden waar zij deel van die 20 procent uitmaken? Wat als dat niet lukt? En wat gebeurt er als ons bedrijf in de toekomst mensen uit het buitenland wil halen? Moeten anderen ontslagen worden zodat het percentage klopt?”
Investeren in het onderwijs
De 52-jarige Tessa vindt het maar een ‘stomme wet’. “Ik begrijp dat de regering meer werkgelegenheid wil creëren voor de lokale bevolking, maar ik denk niet dat dit een goede oplossing is. Waarom investeren ze niet in het onderwijs? Waarom wordt er niet gekeken naar alle drop-outs? Ze maken zich druk over de naam van het Peter Stuyvesant College, maar er wordt niet gekeken naar hoe het onderwijs verbeterd kan worden. Zo’n wet maakt het alleen maar erger. Buitenlandse werknemers worden ontslagen, minder capabele lokalen worden in dienst genomen en uiteindelijk gaat het bedrijfsleven achteruit. Maar ja, je kunt niet anders van deze regering verwachten.”
Wat fijn zeg ,voor het eerst is een regering die voor zijn eigen volk uit komt. Hopi bon Wiels.
16 jr lang hebben ze onze eiland naar de knoppe gehalt nu is het afgelopen.Als er mensen zijn hier die het niet leuk vind dat onze regering voor ons wil doen kunnen via Hato naar hun eigen land gaan,ayoooooooo
@Gomez, alhoewel jouw punt duidelijk is, hebt je juist een verkeerde voorbeeld genomen. In Nederland wordt er steen en been geklacht over de service in de Horeca, vooral als je het moet vergelijken met de zuider buren. Alhoewel ik een snelle service zou willen bij de bank of ziekenhuis, ben ik wel bereid 10 minuten extra te wachten voor een goede maaltijd bij marche bieuw dan een snelle afhandeling op Mambo waar het eten te duur en smaakloos is.
Het is gewoon discriminerend! gelijke rechten voor iedereen! De lokale bevolking kan beter zelf hun positie in de maatschappij verbeteren door zich goed te laten opleiden (dat kan toch niet teveel gevraagd zijn) en de personen die niet goed functioneren te corrigeren.
Ga aub investeren in de jeugd! Pak de hoge uitval aan en laat alle leraren cursussen volgen! Hoge uitval komt ook door denigrerende uitspraken van docenten/ leraren tegen de scholieren.
De vrees dat bedrijven gedwongen inferieure lokale arbeidskrachten in dienst moeten nemen door de 80/20 wetsvoorstel is ongefundeerd. 1) er zijn genoeg lokalen die bij Nederlandse universiteiten hebben gestudeerd en dus in principe van gelijke niveau is als Europese importkrachten 2) men zal wel uitzonderingen maken voor hoogopgeleide krachten met zeldzame kwalifikaties (hartchirurgen en actuarissen, bijvoorbeeld). De overgrote deel van opgeleide krachten hoeven dus van de 80/20 wetstvoorstel niets te vrezen. Laagopgeleide mensen, bijvoorbeeld Colombianen, Haitianen, Venezolanen, etc, wel.
@Peter, Als je een restaurant hebt op Curacao dan wil je dat er goede en snelle service wordt gegeven aan je klanten.. en dan zal je idd noordelingen moeten halen. Daar is iederee hier blij mee! lokaal als buitenlander.
Veel mensen hebben het wel snel gezien op curacao. Waarom terug naar cur waar je weinig kansen hebt en vaak laaggeschoolden als chef hebt die die functie hebben omdat ze broer of zoon of byside zijn van de baas..
Is er eigenlijk al onderzocht wat de verhouding op de arbeidsmarkt nu op dit moment is op basis van de vastgestelde criteria??? Want volgensmij is de verhouding nu al meer dan 80-20 en gaat deze hele discussie dus nergens over.
Het lijkt wel de omgekeerde wereld. De heer Karel geeft aan dat hij “gelukkig” geen lokale mensen hoeft aan te nemen. Dan rijst natuurlijk de vraag wat hij hier nog doet als hij zonodig werknemers uit het hoge noorden wilt hebben. Het lijkt mij dan makkelijker om een bedrijf in Nederland op te zetten.
Het argument om buitenlandse werknemers aan te nemen, omdat het lokaal nivo te laag is, kan ik mij wel wat bij voorstellen. Tegelijkertijd denk ik dat zo’n wet niet echt tot problemen zal lijden. Er zijn meer dan 100.0000 Antillianen in Nederland, die wel op het oozoo geprezen Nederlands nivo werken. Met de verrechtsing van de NL maatschappij staan ze allemaal in de rij om terug te keren, mits er werk is. Dus de markt regelt zich wel uiteindelijk.
Zeker net als de ministers van de huidige regering: het gros heeft enkel Mavo-achtergrond, zonder enige achtergrond noch werkervaring in de onderwerpen van ministerpost. In de politiek kan men hiermee helaas weggekomen (een functie bekleden en niet capabel zijn). Het is niet de bedoeling dat het bedrijfsleven de lat lager moet gaan leggen en daarbij verlies incasseert. De scholing moet verbetert worden.