• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 150 speciale harpoenen voor het vangen van lionfishes zijn onderweg naar Curaçao. Dit laat Mark Vermeij van natuurorganisatie Carmabi weten. Ondanks dat vissen met een harpoen illegaal is op Curaçao, worden ze nu toch ingezet om de overpopulatie van de lionfish tegen te gaan.

De operatie wordt gecoördineerd door Faisel Dilrosun van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in samenwerking met Carmabi. Vermeij wijst erop vrijwilligers de harpoen uitsluitend mogen gebruiken voor het vangen van lionfishes. Daarnaast mag men de harpoen niet op zodanige manier verbouwen dat het gevaarlijk wordt.

Controle
“Dit is een grootschalig project en daarom zijn er regels verbonden”, aldus Vermeij. De Carmabi-directeur realiseert zich wel dat de regels moeilijk te handhaven zijn met een grote groep en doet een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid.

Informatie
De harpoenen zullen, afhankelijk van de douane, over drie weken op het eiland aankomen. Vermeij probeert voor die tijd een indicatie te maken van wie meedoet met het project. Daarnaast wil hij voor de start van de actie een informatiebijeenkomst organiseren. Vrijwillgers die zich willen opgeven kunnen hier hun gegevens invullen.

5 reacties op “Harpoenen voor lionfishes zijn onderweg”

 1. Er zijn genoeg mensen met harpoenen hier op curacao! Dus wat dat betreft kan je niks aan doen. Waar men zich meer zorgen moet maken is om al die vis lijnen in de zee want dat veroorzaak veel meer ellende onder water. Als je onderwater duik bij Caracasbaai zijn er gigantisch veel vis lijnen. Vaak genoeg zie ik ook vissen met een haak in hun bek. Is dat rechtvaardig dan? Natuurlijk moet je het onder controle proberen te houden maar geloof me maar als ze willen schieten met harpoenen doen ze het toch! Veel dingen mogen inderdaad niet op het eiland maar het wordt toch gedaan! Kortom: Mensen doe niet al te rechtvaardig want sommige dingen hebben jullie toch niet in de hand. Het is al mooi als mensen willen helpen hierbij! Want wie zegt nou dat de duikscholen dat ook niet doen (met harpoen schieten) Want geloof mij nou maar ik ken er genoeg die dat doen!

 2. Dit zal een zware operatie worden maar elke vis minder is meegenomen. Waar men heel goed op moet letten is. Dat deze harpoenen niet in handen komen van de lokale vissers Vergeet niet dat deze zo na gemaakt zullen worden en zo’n harpoen blijft een gevaarlijke wapen. Verder wens ik Green Force succes met deze operatie.

 3. Beste mensen,
  Zie garandeerd dat deze harpoenen niet gebruikt zullen worden om andere soorten vis te vangen?. Staat er een boete tegenover het misbruiken van deze harpoenen?. Zal er een duidelijke registratie zijn van wie zo een ding krijgt en wat hij er mee doet?.

  Green Force raadt aan om alleen ervaren duikers van duikscholen te berusten met deze harpoenen, in een geval geen vissers. Ook moet er een registratie plaatsvinden, om te weten wie er een harpoen heeft gekregen en of hij presteert met zo een ding. Binnen een half jaar moet de gebruiker kunnen antonen dat hij nog steeds in bezit is van zijn/haar harpoen. Beter nog, organizeer een vang weekend, geef de harpoenen in bruikleen en even later pak ze weer af.

 4. Dus Chris,

  elke vis die je vangt scheelt weer miljoen eieren per jaar!

 5. in buitenland is gebleken dat jagen helpt niet zo veel , enige manier om deze vissoort minder te laten worden is door hun ta gaan eten , in amerika is al receptboek gemaakt van deze vissoort om het eten ervan te promoveren.

  1 van deze vis kan enkele miljoen eieren per jaar leggen , hoe in whoever naam kan 150 harpoen dit soort vis populatie doden