CURAÇAO – Het Spaanse Water is vervuild en er is onvoldoende toezicht. Dit blijkt uit onderzoeksrapport van de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC). De ankergebieden zijn niet goed aangegeven waardoor zeilers en surfers om veel boten in het watersportgebied heen moeten zigzaggen.
“Betere faciliteiten, liggelden en ankerboeien zullen de veiligheid op het water bevorderen,” zegt ad-interim-directeur van MAC, Jan Sierhuis tegenover Amigoe. De voorzitter van de Netherlands Antilles Sailing Federation (NASaF) Cor van Aanholt komt de veiligheid van de watersporters in gevaar en is er voor zeilwedstrijden op het Spaanse Water bijna geen ruimte meer. “Daarom is het belangrijk dat er duidelijke ankergebieden komen en dat er een beheerder wordt aangesteld die de regels gaat handhaven,” vertelt Van Aanholt.
Afstemming
Speciaal voor deze problemen heeft de NASaF de commissie Spaanse Water opgericht. Er is veel onduidelijkheid over regels en toezicht. Het is belangrijk dat er een betere afstemming komt met de MAC en de havenveiligheidsinspectie. “Pas als er duidelijke regels zijn, kan de kustwacht optreden tegen mensen die zich er niet aan houden,” vertelt een woordvoerster van MAC. “Met ons rapport hebben we al het een en ander losgemaakt bij de overheid. De eerstvolgende stap is nu het veranderen van de wetgeving.”
Registratiesysteem
Niet alleen voor de zeilers en surfers is het Spaanse Water te vol, ook voor de bewoners en vissers is het niet prettig. Het Spaanse Water is vooral erg smerig, het ontbreekt er aan faciliteiten voor afval. Hierdoor raakt het water vervuild door mensen die langere tijd op hun boot zitten. Verschillende partijen zijn het erover eens dat er een registratiesysteem moet komen om de boten te registreren. “Er moeten faciliteiten komen voor het lozen van afval en er moeten vaste ankerplaatsen komen voor de boten,” aldus de woordvoerster van MAC.
Weer een hoop woorden, die gevolgd zullen worden door weinig of geen daden helaas. Blablabla dus.
We wonen nu al meer dan 9jr aan het SP en hebben het de laatste jaren steeds verder achteruit zien gaan.
Aan de bel trekken heeft geen zin gehad, dus we zijn nu blij dat het in ieder geval erkend wordt. Als het weer de mooie heldere kleur terugkrijgt waar mens en vis weer kunnen zwemmen zou dat een zegen zijn.
Ach ja net als onze vluinis dat we gewoon in onze mondi gooien..
Zeg maar gerust vervuild met fecaliën is poep. Bah
vaste anker plaatsen voor boten noodzakelijk …registratie verplicht
Toen ik nog klein was vertelde moeder mij prachtige verhalen over haar jeugd. Zeil en zwempartijen in en op het Spaanse water, die meestal afgesloten werden met een overvloedige barbecue en lekker dansen tot in de kleine uurtjes. Een jaar of vier geleden kreeg ik een uitnodiging van een goede vriend, die op dat moment met zijn zeiljacht in het Caribische gebied lag. Maar dan wel naar Curaçao, was mijn onmiddellijke reactie; het land van mijn genetische roots. Ik kan u de teleurstelling nauwelijks beschrijven toen wij, komende van Bonaire, het nauwe kanaal naar het Spaanse water door voeren. Van kristalhelder veranderde het water in een soort van groene troepsoep die nog net niet stinkt wat natuurlijk met de constante wind te maken heeft. Hier in Nederland zijn er al jaren strikte regels voor het opslaan en lozen van vuil water. Alles gaat in een tank die je aan de wal mag legen, uiteraard tegen betaling (kostendekkend). En voor zo ver ik weet hebben Amerikaanse schepen dezelfde voorziening. Ik weet niet hoe het geregeld is met de riolering van de huizen op de inmiddels nagenoeg volgebouwde hellingen rond het water. Het artikel zegt daar niets over. Ik denk dat menig rechtgeaarde Curaçaowenaar het een lief ding waard zal zijn indien het Spaanse water zijn kristalheldere aanzien terug krijgt. Tip zou het zeker gewaardeerd hebben.