• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Green Town Curaçao hoopt in maart te spreken met voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer. “We willen graag praten, omdat Shell vergevorderd is op het gebied van alternatieve energie. We hopen Shell achter ons plan voor Green Town te krijgen”, zegt initiatiefnemer Andrés Casimiri.

Green Town is een stad die op de plaats van raffinaderij Isla gebouwd moet worden. De stad werkt geheel op groene energie en auto’s mogen niet rijden op fossiele brandstoffen. Op dit moment genereert de raffinaderij negenhonderd banen. Volgens de initiatiefnemers kan Green Town tienduizend banen creëren.

Door het volk
Green Town Curaçao is momenteel bezig met het verder uitwerken van de plannen. “Bepaalde facetten staan, maar we zijn nog steeds bezig met de uitwerking van de plannen”, zegt Casimiri. “Er is veel interesse voor Green Town. Wij willen graag weten wat de mensen willen zien. Het plan moet echt van het volk, voor het volk worden. Zo kunnen wij premier Gerrit Schotte uiteindelijk iets overhandigen waar veel mensen achter staan.”

Opties
Voor de raffinaderij zijn er drie opties: sluiten, upgraden of verplaatsen naar Bullenbaai. Casimiri: “Twee opties houden in dat de isla weggaat, maar er zal toch iets voor terug moeten komen. Wij geven daar met Green Town de invulling voor.”

29 reacties op “Green Town hoopt op gesprek met Shell”

 1. Mensen ik weet niet of ik een dagdromer bent of een idee heb of een goede initiatief voor Curacao. Waarom kan er op de noordkust van curacao niet een paar watersproeiers worden geplaats op een paar meters hoogte, met electronische regelsystemen, die automatisch water sproeit over het gehele eiland wanneer de temperatuur te hoog stijgt rond een uur of 15.00 uur zowat. Ergens in Nederland heb ik een rapportage gezien of gelezen waar ze een systeem hebben ontwikkeld dat zeewater omzet tot zoet drinkwater voor het volk. Ik heb begrepen dat het kleinschalig is. Als men een paar van die aparaten op Curacao kunnen maken naast die windmolenpark, die moet toch zorgen voor energievoorziening zodoende kan men het hele eiland een beetje vochtig houden en zorgen voor beplanting zoals groenten en dergelijken, en ook de stof op de grond houden ter voorkoming van ziektes als hoesten. Die sproeiers hoeven niet de hele dag aan te blijven. Soms zie ik de Nederlandse boeren grote landerijen staan spuiten met grote water sproeiers als het te heet wordt in de zomer. Waarom kan er zo iets niet voor Curacao ontwikkeld worden. Ik weet niet of ik bezopen bent of gek aan het worden bent of misschien ben ik ook een onrealistische dromer. In ieder geval mogen jullie het vertalen zoals willen misschien en goed initiatief of een goed visionaireplan. Misshien kunnen de projectontwikkelaars de Nieuwe ziekenhuisplannen van Dr BOb Pinedo zo als het is over te nemen en de nodige aanpassingen aanbrengen en realiseren voor de bevolking van Curacao. Hiervoor weet ik zeker dat jullie meer steun zullen krijgen vanuit het Curacaose volk. Jullie kunnen het manegementsysteem van St Anthonius Ziekenhuis Niewegein toepassen om het voor de toekomst zeker te stellen. Misschien ook samenwerken met andere specialisaties uit het regio Cuba, Amerika en zuid America.etc etc etc.. Tot zover mijn initiatief.

 2. @Ferdinand Beste Ferdinan laten wij ons bij de leest houden en niet laagdunkend uiten over andermans beheersing van het Nederlandsetaal. Persoonlijk moet jij jezelf een beetje beheersen als jij kritiek wil uiten over bepaalde thema’s die het reveu paseren. Dat klink mij een beetje superieur in de oren. Laten wij geen kritiek gaan leveren over de manier hoe wij de Nederlandsetaal hanteren, want Nederlands is voor ons een vreemde taal, waar wij ons uiterste best doen om het zo duidelijk mogelijk en leesbaar te schrijven, zodat anderen ons goed kunnen begrijpen.Van een Engels en een Fransman kan jij niet eisen dat hun het nederlands 100% zullen gaan beheersen zo wij Antilliaanen ook niet. Daarom schrijf ik ook dat het een goed initiatief is maar als Antilliaan zijn zullen wij heel sceptisch blijven doordat de Antillen in het verleden flink genaait is geworden door dit soort grote projecten die geen zoden aan de dijk brachten. Laten wij proberen zo zakelijk mogelijk te blijven in plaats van persoonlijk te worden en gekke dinken te gaan schrijven in de krant. Als jij daarboven kijkt dan zie dat Willem heel netjes en koel met afrekend met een persoon zonder boos te worden op de reactie. Zo leert die ander persoon ook wat van zijn incorrecte opstelling.

 3. Shell zet echt geen voet meer op Curacao! Na alle gif die ze hebben achtergelaten blijven ze lekker ver weg.

 4. Er is hoop voor het eiland en de bewoners, zelfs als die zich Wancho noemen. En nog een correctie… u bent geen Curacaoënaar, tenzij u NA 10-10-’10 geboren bent op Curaçao. U bent ‘at best’ Antilliaan van geboorte en uw wiegje is met geld afkomstig van elders uit het koninkrijk gefinancierd. Azijnpissen doet u maar als u zelf met een uitvoerbaar initiatief komt en er uiteindelijk niets van terecht komt. Zoek een baan en een vriendin, want uw bitterheid en uw totale gebrek aan elementaire omgangsvormen en algemene ontwikkeling grenzen aan het onwaarschijnlijke. Om over uw beheersing van het Nederlands nog maar te zwijgen.

 5. Beste heer Casimiri in vind jullie idee voor het bouwen van een Green Town magnifiek. Het zijn heel heel goede en mooie gedachten van jullie als initiatief nemers. Maar toch ben ik een beetje sceptisch met dit soor grote projecten voor Curacao met het geschuifel met geld van de belastingbetaler van Curacao en Nederland. Laten wij heel recent niet vergeten het vliegveldproject op Curacao hoeveel geld er verbasterd werd en kijk nu naar de gevolgen. Welke Boiuwbedrijf heeft al dat gesoepeerd en verdwenen uit het zicht. Ik ben heel bang dat het weer zal gebeuren met zo’n groot project op Curacao. Wie zal ons kunnen garanderen dat het niet zal gebeuren. Wie zal ons kunnen garanderen dat het niet een tweede zuid-Africa wordt met zijn apartheid waar burgers geen toegang hebben tot dat project. Daarom snap ik ook de bezorgdheid van mijn mede landgenoten Wancho en E Maduro met huin idee van een semi apartheidsstadje in het greentown project. Het idee van Bobo sta ik ook achter, waarom begint men niet zo’n project om achterstandswijken, ziekenhuizen, scholen en infrastructuur van Curacao te verbeteren als men het zo goed meent met de bevolking van Curacao. Want kijk misschien zien jullie het gedachtegang van deze jongens als iets negatief. Maar jullie moeten de sense pakken out of the nonsense. Hun gedachten begrijg ik heelgoed ze schrijven uit bepaalde ervaringstheorieen uit Curacao. Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht. Nogmaals ik wil jullie idee niet afkraken of dergelijken maar zijn heel erg sceptisch over dit soort grote projecten op Curacao. Nogmaal het is wel een geode idee. Veel plezier. Oja waarom nemen jullie dat project van een nieuwe ziekenhuis niet over van dr. Pinedo. Dat lijkt mij een veel betere idee dat de Green Town voor de Curacaose volk. Sukses

 6. AWancho
  Inmiddels ben ik wel gewend aan je kreten jegens Hollandse Nederlanders. Soms snap ik je frustratie maar op de volgende punten wil ik je wel even corrigeren;
  De plannen voor deze stad zijn inderdaad hoog gegrepen en zullen een hoop kosten. Waarschijnlijk dus niet realistisch maar wel een goed plan! Het zal te duur zijn voor de lokale bevolking uit de lagere klasse maar deze zullen profiteren van het feit dat er meer banen gecreerd worden en de giftige stoffen uit de lucht verdwijnen (gebied rond Isla is dan ook zo goed als alleen maar lagere klasse). Prima toch? Veel belastingsgelden wat eruit gehaald kan worden (ook positief voor gehele bevolking) Kortom; realistisch of niet, de gehele bevolking zal profijt hebben van dit project, of men er nou in zal kunnen wonen of niet..!
  Verder zijn je analyses over Nederland naar mijn mening niet helemaal correct. Ik ben er zeer zeker van op hoogte dat er overal ter wereld gediscrimineerd word en dat mensen benadelen op afkomst. Maar dan mag zeker wel opgemerkt worden dat dit in NL wel taboe is! Al die campagnes tegen racisme, zo erg dat allochtone Nederlanders zelfs POSITIEF gediscrimineerd worden (ja, ook Antillianen)!! Iets wat je van Curacao absoluut niet kunt zeggen.
  Verder worden Antillianen in Nederland OOK aangeduidt als ‘Antiliaanse Nederlanders’, net zo goed als de Surinamers ed.
  Dus hou toch eens op met dat zwart/wit gedrag van je, alle gedragingen van NL te verdraaien, en blanke Nederlanders te beschuldigen van egoisme en asociaal gedrag! Hollandse Nederlanders zeggen niet dat Curacao van hun is, spelen niet de baas en zijn hier komen wonen uit liefde voor het eiland (om het geld of steun vanuit de regering hoef je het niet te doen) en willen samen met de lokale bevolking een mooi en welvarend Curacao opbouwen..

  Nogmaals, over het project heb ik geen mening. Hiervoor heb ik niet voldoende kennis van de kosten en realiteit. Wel kan ik zeggen dat ik het een mooie gedachte van de initiatiefnemers vind en zeker NIET om alleen hun eigen zakken te vullen!

 7. Het liefst zo snel mogelijk.
  Dus de PDVSA en BOO afkopen waar ook ruimte voor is in het huidige kontrakt.
  Kosten 1 miljard.
  Dan opruimen die handel en grond saneren kosten 3 miljard.
  Dan even zo’n 15 jaar wachten tot de eerste steen kan worden gelegd.
  Wie is zo lief gedurende deze jaren de mis gelopen gelden van de PDVSA te schenken.
  Toch nog goed voor zo’n 400 miljoen per jaar ( huur, maar vooral de spinoff ).
  Mogen we ook van U weten wat over 15 jaar de kosten van deze green Town zullen bedragen?
  Ik las net dat het eiland niet eens 160 miljoen voor Wechi kan ophoesten.
  Laat me niet lachen.
  Als U echt aan de gehele bevolking denkt zou ik maar eerst beginnen alle achterstandswijken scholen ziekenhuis en infrastructuur te verbeteren.
  Daar hebben we meer aan dan U huidige verborgen agenda’s meneer Casimiri. Die het eiland alleen nog armer zal maken.

 8. @beste Marion,
  ik weet heel goed wat je bedoeld. maar ten gevolge van de multiculti in NL, is het gewoonte geworden, zelfs in NL, dat de autochtone Nederlanders, dus NLers van Europese afkomst, door de NLers van allochtone afkomst met ‘hollanders’ aangegeven worden.
  logisch toch, tegenwoordig bestaan er n.l. “Nederlanders” in elke kleur van de regenboog. om het verschil aan te geven spreekt men dan over ‘hollanders’, ongeacht in welke provincie in NL de autochtone nederlander geboren is. Zo heeft men het ook over marokkaanse nederlanders, turkse nederlanders en surinaamse nederlanders. Een geluk is dat de Antillianen c.q. de Curacaoenaars vrijwel nooit als nederlanders in de NL media benoemd worden, om eerlijk te zeggen vinden velen van ons het prima! want we zijn idd geen nederlanders, maar Curacaoenaars. voorlopig hebben we nog wel een geleende Nederlandse nationaliteit, maar ook dat is hopelijk niet van al te lange duur, misschien nog 10jaar dan zijn we gelukkig bevrijd uit dit malafide nederlandse koninkrijk. Nou, ik hoop dat de Isla open blijft mits de pdvsa flink investeert in het opknappen van de raffinaderij. Jullie hebben niks te willen in Curacao Marion, je zou bijv. ook in Pernis kunnen gaan protesteren, waar er jaarlijks duizenden mensen té vroeg overlijden, n.a.v. van giftig uitstoot te Pernis in rotterdam en omgeving! is ook een idee toch?

 9. “Wancho” even een correctie. Ik ben een Nederlandse maar geen Hollandse. Dit komt omdat ik niet in Noord- of Zuid Holland geboren ben (dit zijn 2 provincies van Nederland). Ik ben in Overijssel geboren en getogen, dus een Nederlandse. Een Hollandse ben ik alleen als ik in of Noord Holland of Zuid Holland geboren ben. Verder een goed idee dat de Isla dicht gaat, want het kost meer geld dan dat het rendabel is.

 10. dan moeten het wel om plannen gaan die zicht geven op hoop en welvaart voor eenieder, en op de eerste plaats de curacaouse bevolking. geen vage plannen die zoals iemand al opmerkte niet meer dan ‘losse flodders’ zijn. bovendien ‘vaag’ en voor weinigen bestemd zijn mocht het idd uitgevoerd gaat worden..project greentown lijkt mij niet meer dan het speeltje van een stel mensen die denken de rest voor de gek te houden. hoezo van en voor het volk? dat is een gotspé!

 11. Dus moeten we hier op Curacao maar gewoon de “slechte” gewoontes van andere landen overnemen omdat we ons “slachtoffer” voelen??!
  Laten WIJ juist NU bewijzen dat we boven deze misstanden staan en ons eigen plan trekken als land met waarrdigheidsgevoel!

 12. @ beste rob,
  protectionisme, aanwakkeren van discriminatie middels media, politci en bestuurders, hetze tegen buitenlanders/allochtonen, waaronder m.n. de Antillianen cq. Curacaoenaars, is al jaren een trend in Nederland. wat zeg ik, een trent? nee, het is tegenwoordig de gewoonste gang van zaken in NL! wist je dat ook? we hebben toch geen last van het fenomeen ‘projectie’?

 13. Lange tenen / minderwaardigheidsgevoel typerend voor reacties. IK ben OOK Curacaoenaar en zet mij met volle energie en middelen in voor een leefbaar / tolerant Curacao!
  Protectionisme en aanwakkeren discriminatie hier op het eiland wordt helaas trend. Laten we samen werken aan toekomst en hetze tegen “invaders” met goed bedoelingen aan de kant schuiven.

 14. @rob, 26-2-2011, 20:39,
  hoezo typische Curacaouse reacties van wancho en E.Maduro? we zijn ook Curaçaoenaars, wat had je dan verwacht? een typische hollandse reactie van curacaoenaars?? ik ben curacaoenaar en ik zal nooit de hollandse way op gaan en zeker niet de hollanders in mijn eiland steunen! nooit!! tenzij de hollandse allochtonen in MIJN eiland Curacao met plannen komen die goed zijn voor het Curacaose volk, dan steun ik wel de hollanders, anders niet. Bovendien zijn de Hollanders in MIJN Curacao niet de baas! jullie hebben gewoon geen bal te vertellen in mijn Curacao. ik hoop dat je de boodschap begrepen hebt! het wordt met de dag gekker, zijn jullie soms je verstand aan het kwijtraken? Stel je voor zeg, ik wil nog zien wat een Curacaoenaar in Nederland te vertellen heeft, nou, echt geen moer! Dus wat is jullie probleem? begin er maar aan te wennen dat jullie hollanders echt geen snars te vertellen hebben in MIJN Curacao, het eiland van de Curaçaoenaars! Dus absoluut niet het eiland van de hollanders! Apartheid doe je maar in Nederland!

 15. @Rob, goed zo! Je weet al veel over Curaçao!!

 16. Beste Jan, als je dan zo graag een alternatief wil horen: gebruik die miljard gulden (€ ?) om alle woningen die in de Isla-corridor liggen en minstens 90% van het jaar in de stank zitten, te saneren. De mensen die willens en wetens in die corridor zijn gaan bouwen/wonen uitgesloten.

 17. Jan, Pieter en yu bo mama, wat dit land nodig heeft zijn realisten en geen dromers. Dit soort projecten zijn totaal niet haalbaar en zelfs er over nadenken is eigenlijk al een belediging voor de werkelijke problematiek op ons eiland. Ons land en onze mensen hebben eerst een degelijk fundament nodig (kost decennia) en laat ik het hopen dat er daarna ruimte komt voor het ontmantelen van de Isla, want geloof mij, die staat er over 30 jaar nog.
  Kortom weg met al die flauwekul projecten, zorgen dat we als land geld gaan verdienen zodat we de problemen kunnen aanpakken (te beginnen bij de jeugd) en een degelijk fundament voor de toekomst hebben gelegd. Al het andere is net als Wancho en ik eerder schreven, niet realistisch!

 18. Kan iedereen gewoon elkaars mening respecten? ipv dom te bestempelen (lekker makkelijk). De milieuwetten moeten gehandhaafd worden of eigenlijk strenger gemaakt worden! Maar dat is lastig als ISLA (huurder) / regering (eigenaar) zijn. In Nederland zijn er ook raffinaderijen die de milieu eisen aan hen laars lapten…ook via rechtbank en verscherpte mileu eisen verplicht gesteld om te investeren om de giftige uitstoot aan te pakken. ISLA huurt tot 2019 dus logisch dat ze niet investeren.

  Toekomstplannen zijn leuk om te lezen maarja ik ben misschien te nuchter om hierin te geloven. Ik zie het nog steeds als een publiciteitsstunt!

 19. Typisch Curacaose reactie van de heren Wancho/Maduro met angst voor het ontwikkelen van een idee dat eindelijk een nieuwe richting durft uit te gaan. Alles direct de grond in boren maar zelf eens met initiatiief of visionaire plannen komen, ho maar!
  Idee is gedurfd maar is duidelijk een aanwinst voor het imago voor het nieuwe elan dat het land Curacao moet durven uitstralen. Altijd weer de veilige weg door in de schuldrol en in het defensief te kruipen. Hallo heren wordt eindelijk eens wakker!

 20. Green Town er in en Isla er uit. 3 opties:
  1- verwijderen.
  2- Upgraden
  3- Verplaatsen

  Optie1 zal opluchting opleveren van de mensen onder de rook van Isla. Minder sterf gevallen.
  Optie2 Het upgraden zal een functie moeten hebben dat alles binnen de milieunormen gebeurd en blijft. Verscherpte controle.
  Optie 3 Verplaatsen naar Bullenbaai. Weg uit de omgeving van de bevolking. Bouw verboden binnen een tollereerbare grens. Meetstations strategies opgesteld die de uitstoot in de gaten houd.

  Op o.a.facebook word druk gediscuseerd over de opties, de voors en tegens. Net nu kijk ik vanaf mijn porch naar de rode lucht boven Isla. In Machena is het al weer stank ramen en deuren dicht. Willen we ZO Leven???

 21. Ik zou zo graag eens een “sanerings rapport” zien, opgesteld door daarvoor deskundigen, en aan de hand daarvan zou mijn visie op dit verhaal misschien anders zijn. Dus vooralsnog “lariekoek” !

 22. Voor onze zogenaamde “positivos” : voorlopig gebeurd er niets en als er wel iets gaat gebeuren moet eerst “gesaneerd” worden. Tegen de tijd dat dat gebeurd is (als het al haalbaar is) zijn we minstens zo’n 25 jaar verder (gerekend vanaf de dag van aanvang van die sanering). Om nu al geld proberen los te peuteren voor de ontwikkeling van het Green Town project lijkt mij dus erg voorbarig. Laat Casimiri eerst maar eens zorgen dat die geschatte 1 miljard gulden (of € ?) saneringskosten op tafel komen.

  Als ik zo jullie reacties lees denk ik dat jullie vinden dat Casimiri het nieuwe wiel heeft uitgevonden, maar uiteindelijk zal blijken dat zijn uitvinding ook cirkelvormig is en dat dat toch de ultime vorm is en blijft.

 23. Weer zo’n losse flodder van Casimiri, hij gaat praten met “voormalig topman” Jeroen van der Veer van de Shell om een ontwikkelingsbijdrage van de “huidige topman” van de Shell los te peuteren.

 24. Als jullie het dan zou dom vinden kom dan zelf met een plan dan zulke domme uitlatingen te laten dat nergens op slaat. Hij komt tenminste met een plan: Hebben jullie een beter idee??

 25. Misschien voor de kortzichtige mensen even een aanvulling (dus E.Maduro en Wancho): Hebben jullie wel eens gehoord van the venus project blijkbaar niet. Je zou dan ook zeggen dat zijn dromers. Maar alles is mogelijk en zo.n plan als dit is op zich niet slecht. Het zou nog mooier zijn als dit op grote schaal zou gebeuren (wereldwijd). Mensen begrijpen jullie niet dat de manier hoe wij leven; de hele wereld trouwens, niet lang zo door kan gaan. We vernielen deze prachtige aarde hoe wij leven. Dus ik ben er zeker voor. Natuurlijk zullen degene die dit project beginnen hun eigen gewin zoeken maar is dat anders dan hoe het nu is!!!! Het is tenminste een optie waarnaar we kunnen kijken want laten we eerlijk zijn met elkaar: Hoe het nu is is het al erger dan we denken.

 26. Al die Dommie uitlatingen van jullie…waar slaat dit nou op…Kom dan zelf met een plan in plaats van kritiek uit oefenen.. Kom dan met een oplossing in plaats van alles af te kraken. Dit noemt men brain stormen…dat het niet haalbaar is is wat anders maar zeg geen domme dingen als je zel f niks beter weet want dan zijn jullie precies dezelfde lolo!!!!

 27. Zo is het Wacho, Casimiri is zo’n rechtse Rotary lolo en die Rusticus is zo’n makamba die denkt alles hier wel even te regelen en dus binnen no-time weer in Nederland zit.
  Voor de rest, kijk alleen al naar het ontwerp, het is volkomen onrealistisch om op die gifbelt wat te gaan bouwen en niemand gaat dat opruimen!
  De overheid heeft geen geld en ook geen prioriteit en shell zal het proces zo lang rekken dat het er nooit van zal komen.
  Ik blijf het dus zien als een actie van een stel domme mensen

 28. Dit is echt lachen zeg. Casimiri beweert; ‘het plan moet echt van het volk, voor het volk worden’. Van en voor welk volk bedoeld dhr.Casimiri eigenlijk? ik zie echt niet gebeuren dat iemand uit Seru fortuna, Seri papaya, Suoax ofwel Buena vista in zijn groen stadje zou mogen gaan wonen! Ik denk dat het eerder een groen ‘élite’ stadje wordt, bevolkt door nederlanders en eventueel door Curaçaoenaars met flink veel geld! Wie denken Casimiri & co eigenlijk voor de gek te houden? Hoezo voor en van het volk? Ik zie eerder een soort semi apartheidsstadje in project Greentown! Idd heeft Shell ervaring met het opzetten van apartheids woonprojecten in Curaçao, dat zal door vrijwel niemand die op de hoogte is van Shell’s historie in Curaçao ontkent kunnen worden, vandaar het schuddebuiken van het lachen..ha ha ha. Ik hoop dat het niet doorgaat!!

 29. Green Town Curaçao, weer zo’n initiatief van een stel onrealistische dromers.