• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week kijken we naar de illegale bouwpraktijken op Curaçao. Hoe pakt de overheid deze problemen aan?

Yvette Raveneau, voorzitter van Amigu di Tera, zegt dat het algemeen bekend is dat er veel illegaal gebouwd wordt op het eiland. Volgens Raveneau wordt er niet streng genoeg opgetreden tegen het illegale bouwen en laat de overheid teveel toe. Maar hoe controleert de overheid alle bouwprojecten op het eiland en doet ze wel genoeg om het illegale bouwen te stoppen?

Ruimtelijke Ordening en Planning
Bouwvergunningen moeten bij de Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP, voorheen DROV) aangevraagd worden. Raveneau zegt dat de vergunningen vaak pas aangevraagd worden nadat woningen of projecten zijn afgemaakt. “Mensen beginnen te bouwen en worden soms erop betrapt dat ze illegaal bezig zijn. Er wordt opdracht gegeven om te stoppen, maar doordat de woning of het project niet afgebroken hoeft te worden, gaan ze daarna gewoon verder. Uiteindelijk komt er wel een bouwvergunning te voorschijn, maar doordat de overheid helemaal niet streng is, wordt het illegale bouwen bijna gestimuleerd.”

Besluit van de minister
Volgens de dienst is er wel een beleid met betrekking tot het illegaal bouwen. “Uiteindelijk beslist de minister van Verkeer en Vervoer wat er gebeurt met iemand die zich niet aan de regels houdt”, zegt een medewerker van de ROP. “Er wordt gekeken naar de technische, financiële en stedenbouwkundige aspecten van de bouw en er wordt dan een advies naar de minister gestuurd. De minister neemt uiteindelijk een besluit.

‘Lak aan de maatschappij’
Over de strengheid van het controleproces zegt de ROP het volgende. “Het gaat er niet om hoe streng wij zijn bij het controleren, maar om de mensen die zich niet aan de regels houden”, reageert een andere medewerker van de ROP. “Onze inspecteurs gaan langs en zien dat de mensen niet hebben gebeld om bepaalde dingen door te geven en dat ze zich niet aan de regels houden. Wij gaan daarna met de SKS langs, maar het kan ze niet schelen. Wanneer de bouwmaterialen in beslag worden genomen, kopen ze nieuw materiaal en wordt er gewoon weer doorgebouwd. We geven soms zelfs de opdracht om te slopen, maar de mensen hebben lak hieraan. Ze hebben lak aan de maatschappij.”

6 reacties op “Controle op illegale bouw”

 1. Al die DROV gedoe en illegal en verguning moet een keer een goede besluit nemen,aan tafel zitten met al betrokkende.,moet tersprake komen.Niet meer moeilijk doen om een simpele verguning te verstrekken.Dat is de oplossing.Als men moeilijk maakt om een stuk grond te geven of de lijst voor afwachting zo lang mogelijk maak ,net al de files ,dan krijg men dit situacie,logies zo ik zeggen.Waarom zo moeilijk doen als het makkelijk kan?

 2. In een maatschappij waar regels niet opgevolgd worden, is de straf blijkbaar niet goed afgestemd op de regel.

  Wat hier gebeurt is alsof je iemand die een moord begaan heeft, bestraft met het in beslag nemen van zijn/haar moordwapen. De persoon koopt vervolgens weer een wapen en gaat op de zelfde voet verder.

  Als er hogere straffen gelden voor dit soort overtredingen, zal de “bouwer” wel twee keer achter z’n oor krabben voor hij/ zij zonder vergunning aan de slag gaat.

 3. interessant dat je gewoon illegaal kan gaan bouwen op een stuk grond dat ook van de regering is. Dat gebeurt heel erg veel!

 4. @ E.Maudro..

  Er wordt gezegd dat er veel illegaal wordt gebouwd en de DROV reageert daarop. Jij hebt er misschien niks aan, maar anderen vinden het missien wel interesant.

 5. en zo is het maar net , want de maatschappij heeft ook lak aan ons !!!!

 6. Mij ontgaat het nut van dit stukje helaas!

  Is dit een aansporing tot, legalisatie van of moeten we hier iets aan hebben?