• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De fractie van Pueblo Soberano (PS) wil de werkgelegenheid onder lokale arbeidskrachten bevorderen. Bedrijven op Curaçao worden verplicht ten minste 80 procent lokale arbeidskrachten in dienst te nemen. Dit werd gisteren tijdens een persconferentie van PS toegelicht.

Iemand die voor 10-10-10 op Curaçao zich heeft ingeschreven of waarvan de ouders op Curaçao geboren zijn, is een lokale arbeidskracht. Dit zijn de criteria van het initiatiefvoorstel dat PS gisteren presenteerde tijdens een persconferentie waar het Antilliaans Dagblad aanwezig was.

Verdeelsleutel
De PS wil met dit voorstel een geschikte en rechtvaardige verdeelsleutel introduceren tussen lokale en niet-lokale arbeidskrachten. De lokale arbeidskrachten zien heel vaak dat niet-lokale arbeidskrachten aan bod komen op de Curaçaose arbeidsmarkt. In de bouw- en horecasector, die belangrijk zijn voor de economie, gebeurt dit heel vaak, volgens PS.

Strafbaar
De werkgevers mogen zelf bepalen hoe ze de overige 20 procent indelen. Uitzondering op de regel is soms noodzakelijk. De minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Koeiman kan vrijstelling verlenen. Bedrijven die minder dan 80 procent aan lokale arbeidskrachten in dienst nemen, worden strafbaar gesteld. Dit gebeurt volgens de Landsverordening Arbeid Vreemdelingen.

23 reacties op “PS legt 80/20-Wet uit”

 1. Ga zo door Wiels. Over 15 jaar kijken we met zijn allen naar Bonaire en krabben we ons op het achterhoofd. Bonaire wordt een paradijs en de ontwikkeling van Curacao wordt alleen maar afgeremd door domme politiek. E Bonairiano no ta bobo swa. Zij hebben gekozen voor een duurzame ontwikkeling. Op Curacao zitten we opgescheept met een stel kwajongens en domoren die denken dat ze het land besturen. Voer die 80/20 regel in en kijk wat er gebeurt met ons. Economia lo frakasa kompletu.

 2. Over Campo hoeft men zich in elk geval niet druk te maken, daar is pas geleden de bezem nog goed doorheen gehaald

 3. Alle landen ter wereld waarvan de inwoners een hoog inkomen hebben, goed onderwijs hebben genoten en waarvan de economie strek is, zijn democratische en vrije landen. Laat de mensen toch vrij zijn in hun keuzes.Zodra de politiek het beter denkt te weten dan de ondernemer gaat het mis. Als de 20/80 regel zo goed zou zijn voor de economie waren de ondernemers hiertoe allang overgegaan. Het resultaat van deze wet zal de economie op ons eiland zwaar de das om doen. Het gaat erom capabele mensen in dienst te hebben. Verder niets. Of het nu Chinezen, Makamba’s, Antillianen of Haitianen zijn maakt natuurlijk niets uit. Maar op dit eiland gaan we een racistische politiek voeren. Erg dom en heel jammer. We gaan terug in de tijd.

 4. Wiels je moet je dropouts eerst opleiden…zelfs papiamentu wordt niet op niveau gesproken.
  laat me niet lachen 80% lokaal…… hahah only in BON FUTURO komt deze wens uit .

  En nu met je nieuwe havo vwo in papiamentu liggen de banen straks voor het oprapen.

  FOEI WIELS ….. hopi fout bezig atrobe ! manera Semper.

 5. Nederland en Curacao lijken vreselijk veel op elkaar. Veel gefrusteerde en ongenuanceerde inwoners. De makamba’s, die in Nederland tegen buitenlanders zijn, komen als allochtoon klagen over die al die luie negers. En dan komt er inderdaad een luie neger die meneer Wiels napraat en het een goed idee vindt om zijn kinderen op te voeden in een economie waar ze geen kans maken omdat ze geen kennis hebben meegekregen. Dat lukt niet en toverknal, de 80/20 wet.

  Voor de racistische allochtone makamba –> Rot op naar je eigen land, dan kan je mee gaan gillen met de PVV of nog iets rechtser. Je bent niet thuis. Denk je dat elke goed geschoolde hardwerkende Antilliaan staat te wachten op een baan bij jou? Hij heeft al werk. Overal ter wereld zal je eerst de ‘luie’ werknemer tegenkomen. Dat de goede werknemer niet bij jou op de stoep staat betekent niet dat hij niet bestaat maar dat hij bezig is en zich niet bezig houdt met jou.

  Voor die onwetende luie neger –> Als je zo boos bent op Nederland. Doe het niet ten koste van jezelf. Sluit je aan bij Nederland en ga er, net zoals de BES, financieel op vooruit.
  Van opgeleide verpleegkundige tot advocaat. Als je hier opgeleid bent kan je alleen je beroep hier uitoefenen. Hoe goed je ook bent. Curacao is een echt eiland. Als je van het strand afstapt verzuip je. En al die politici lachen zich kapot. Die zijn namelijk in Nederland of Amerika naar school gegaan. Elke kennisloze economie implodeert en dan verhuizen al die vervelende buitenlanders gewoon. Jullie blijven achter met je voorliefde voor je eigen taal en eigen volk eerst.

  Voor de rest van ons, waaronder ik als rasechte bruine Brabander, geniet van een mooie dag op dushi Curacao. Ik ga vandaag Swahili leren want ik heb gehoord dat dat de nieuwe wereldtaal wordt en ik wil meeprofiteren.

 6. Grappig hoeveel mensen wiels betichten van racisme, er ondertussen ook zelf aardig wat van kunnen. Ik ben het niet met de regeling eens maar heb hier ook al gewoond voor de van rechtswege regeling, toen maakte het niet uit waar je vandaan kwam iedere niet op Curacao geborene moest een vergunning aanvragen. Uiteraard zijn de werknemers die in dit gesprek Lokaal genoemd worden soms minder gemotiveerd maar dat komt ook voor bij niet lokalen. Minder gemotiveerde krachten zijn meestal goedkoper ongeacht of deze mensen lokaal geboren zijn of bv stage lopen. Stages worden weer gezien als oneerlijke concurentie maar zxorgen aan de andere kant weer voor meer verloop/omzet en toerisme.
  waarom sleutelen aan een goed lopende motor, ik heb werk genoeg voor gemotiveerde mensen ongeacht hun afkomst!

 7. Oorverblindend weinig reacties/geluiden van medecoalitiepartners MFK en MAN.
  Heeft PS (marionetten)touwtjes in handen????

 8. Let wel: het is een initiatiefwet, op dit moment. Dat Wiels dit wil is natuurlijk wel te begrijpen. Zijn stemmenbasis bestaat voornamelijk uit on(der)ontwikkelde, (donkere) mensen die niet mee komen in de huidige economie en alleen maar scheldend aan de zijlijn willen en kunnen hangen. Precies het soort volk dat de Antilliaan zo’n slechte naam heeft gegeven.

  Echter, de hamvraag gaat worden: wat doen Schotte en de MFK hiermee? Als zij hier mee instemmen dan verloochenen ze ongeveer alles waar ze ooit voor zeiden te staan en dan zijn ze nergens meer bij de volgende verkiezingen. Het zou interessant zijn om eens een goede poll uit te voeren op hoeveel steun de huidige bulldozercoalitie eigenlijk nog heeft in de samenleving.

  Schotte: wat ga je doen, jongen?

 9. Mensen maak je niet druk, dit gaat echt niet door want zou het falliet van Curaçao betekenen!
  Zou het onverhoopt toch doorgaan, dan maakt de rechter ‘kort metten’ met de boetes.

 10. Nou Ferdinand, jouw betoog bevestigd, waarom Wiels de makamba haat, door letterlijk alle lokale arbeidskrachten te scharen onder de kop; onkundig. En om te zeggen dat de Nederlanders geld in het laatje brengen is ook lachwekkend. Het is nog altijd de naïeve Antilliaan die de arrogante eigenaren (zie recente uitspraken) van de Albert Heijn rijk maken. Het is nog altijd de meerderheid van de Antillianen die inkopen doet bij de DA drogisterij. Van een paar Nederlanders kun je als ondernemer niet rondkomen, ook al zouden sommigen dat dolgraag willen. Overgens is dat wel gelukt bij de “frikandelen” stranden.

  Voor de goede orde, ik ben het ook niet eens met Wiels, die steeds meer “Wilder-iaanse” trekjes vertoont. Ieder ondernemer ondernemer moet zelf weten wie hij in dienst neemt, zelfs als hij weigert papiaments te spreken. De markt reguleert zichzelf wel.

 11. Mark, op 24-02-2011 om 12:23 schreef:

  ……..
  Voor Campo zal er uiteraard weer de eerste uitzondering komen

  @Mark
  en een uitzondering voor de casino”s uiteraard……..

 12. Aino swa… Deze partij laat me heel hard lachen..

  Volgens mij bedenken ze deze onzin bou di palu met hun bõter plat en hun domino.

  “Seh swa…we doen gewoon zo: taaagtig / tweentig omdat dat klink moi.. en daaan.. daan moeten ze ook voor 10-10-10 hier inheschreven stonden.. ohja ohja.. óf.. óf ze moet ouders hebben die hier zijn geboren. want anders is probleem over paar jaar. klink goet? ja goet.. ok ok ok .. we gaan gewoon voorstel doen.. maaaasterrr..”

  Maar dat worden dan idd leuke taferelen bij campo de chino en vergeet de barkjes niet.. oh en al die eenmanszaakjes moet nu ineens vier lokalen aannemen om aan de voorwaarde te voldoen.

 13. uhh,iedereen is lokale arbeidskracht die voor 10-10-10 op Curacao is ingeschreven.
  dat betekent dat er iedere dag minder lokale arbeidskrachten zullen zijn.
  wil iemand deze waarheid aan Wiels uitleggen want wat ik allemaal over en van hem lees,kan ik mij voorstellen dat wat ik hier bedoel even boven zijn pet gaat. (en al helemaal in het Nederlands).

 14. bon dus ik mag bij de chino gaan werken ?

 15. Wiels heef thet perfecte excuus gevonden om te kunnen kankeren op Makamba. Hij vergeet alleen wie de munten hier binnenbrengen. De dag dat ik mijn personeel moet inruilen voor lokale krachten (die heb je niet met die skills!) is de dag dat ik mijn faillissement kan aanvragen. Krijg ik subsidie voor elke dag dat ze te laat komen, niet komen opdagen, er met de pet naar gooien, essentiële opleiding ontberen, niet de kwaliteitsstandaard (vereist voor mijn business) halen, zich niet-klantvriendelijk opstellen, geen Nederlands (de officiële landstaal van Curaçao) in woord en geschrift beheersen, elementaire normen van sociale en zakelijke omgang ontberen? Nee toch zeker… WAREN die lokale werknemers er maar… dan zou ik er meteen vijf extra aannemen.

  Het gaat Wiels niet om “het bevorderen van de arbeidsmarkt voor de lokale bevolking”, hij HAAT Nederlanders. En sinds enige tijd is dat wederzijds bij de douane op Schiphol. Dat heeft hij met zijn grote muil in ieder geval wel bereikt.

  Het zou PS sieren, als er een pleidooi kwam voor beter opleidingsniveau op ons mooie eiland. Schop die leerkrachten de deur uit die hun eigen taal niet eens beheersen. Fileer de mensen die de lokale kinderen met de paplepel ingieten dat ze Nederlanders moeten haten. Kortom… breng het algemene kennisniveau op peil met de hen omringende eilandbewoners. Regel dat eerst! Dan pas krijgen die mensen meer kans op werkgelegenheid.

 16. In het kader van de nieuwe belastingstelsel vond ik dit wet al een zeer mager maatregel om het volk tegemoet te komen. Als ik dit artikel lees, dan helemaal. Als ik kijk naar de definitie van een “lokale arbiedskracht”, dan is het mij inschatting dat er weinig zal veranderen op de arbeidsmarkt. Als ik nu een bedrijfje heb met 5 werknemers van noem maar wat chinese of latino afkomst. Zij hebben zich allemaal voor 10/10/10 iingeschreven en gevestigd op Curacao. Ik voldoe mijninziens als werkgever ruim (100%) aan het criterium. Ik heb LOKALE krachten in dienst. Ik lees nergens dat ik ” ZWARTE YU’i KORSOU” in dienst moet hebben.
  De ervaring in vele landen toont ook dat als de overheid werkgevers wilt dwingen om bepaalde doelgroepen aan te nemen, dat werkgevers nog harder hun best gaan doen om onderuit te komen. Vele van dit soort beleid mislukt ook.
  Dit vind ik een wet voor de sier. PS kan weer zeggen dat zij PRO yu’i korsou zijn.
  Kom maar op liever met jullie regeerprogramma dan weet ieder yu’i korsou (zwart, wit en oranje) eindelijk wat jullie concrete (en au.b coherent) plannen zijn voor dit land. HOU TOCH OP MET DIE ADHOC COWBOY ACTIES.

 17. Ik vind dat ook gekeken moet worden naar 80-20% regeling bij Campo Alegre. Ja want tot slot is dat ook werk gelegenheid voor de lokale bevolking!
  @Redriser….top Idee 🙂

 18. Identiteitscrisis:
  Juli 2008 met gezin vanuit Nl naar Curacao verhuisd en hier ingeschereven (voor 10-10-10 dus). November 2009 voor tijdelijk werk (vrouw/zoon bleven op Curacao) naar St Eustatius (toen NA) en moest uitschrijven op Curacao (toen nog NA) en inschrijven op St Eustatius. Zal binnenkort weer terugkeren naar Curacao en hier weer gaan werken dus uitschrijven uit St Eustatius (nu dus Caribisch NL) en inschrijven op Curacao (nu dus land).
  QIUZVRAAG: Wat ben ik een “20” of “80” ???????
  Ik vul voorlopig bij de vraag van mijn Nationaliteit maar “KONINKRIJKER”in!

 19. Tsja….80% lokale dames op Campo?!….That will be the day!

 20. Alle volledig “lokale” bedrijven worden verleden tijd en zorgen voor een verplichte stroom “buitenlanders”.
  Bedrijven kleiner dan 5 krachten moeten dus geheel “lokaal” zijn?
  Een eenmansbedrijf gerund door een “lokale” moet 3 “lokale” en 1 “buitenlander” in dienst nemen?
  Niet lokale mensen kunnen geen kleinbedrijf meer beginnen op Curaçao…
  Wat nou als er voor bedrijven er “lokaal” niet voldoende kennis en/of expertise is?! Moet de werkgever een lokale in dienst nemen en in het buitenland gaan scholen en een buitenlander zoeken? Wie betaald dat? de overheid?
  Zijn er wel genoeg “lokale” om alle bedrijven te voorzien?
  Voor Campo zal er uiteraard weer de eerste uitzondering komen…

  Kortom, tijd voor een nieuw uit- en inzendburo voor nodig…

 21. Wel ja, op naar het volgende conflict dat via gerecht moet worden aangepakt???
  Kan er nu eindelijk begonnen worden met normaal regeren en samenwerking tussen ALLE positief ingestelde zich Curacaoenaar voelende MENSEN op dit mooie eiland!

 22. Dus een bedrijf met alleen maar lokale arbeidskrachten zal daarvan 20% moeten ontslaan om daarvoor niet-lokale arbeidskrachten aan te nemen. 😉

 23. Voor zo een uitspraken die discriminerend zijn, zijn partijen zoals de pvv van Wilders als het Vlaams Belang in Belgie van De Winter voor de rechter moeten verschijnen.