• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vandaag stonden SMOC en het Land Curaçao weer tegenover elkaar in de rechtszaal. SMOC Voorzitter Peter van Leeuwen spreekt van een genante vertoning. De Landsadvocaat overhandigde de rechter een brief zonder datum van de Regering van Curaçao aan SMOC die bijna een kopie is van die van 2006.

Uit de brief blijkt wederom dat onze regering erbij blijft dat zij niet handhavend hoeft op te treden tegen raffinaderij Isla, omdat deze de vergunning niet zou overtreden. “De brief kwam mij direct bekend voor”, vertelt Van Leeuwen. “De rechter had daar al over geoordeeld: onzorgvuldig, zonder onderzoek en argumenten.” De brief voldoet volgens Van Leeuwen op geen enkele wijze aan de normale eisen die aan een overheidsbesluit gesteld moeten worden. “Er zou nu een rapport uit 2006 bij zitten, dat zat er niet bij. De Landsadvocaat, die overigens ook verrast was door de brief, zei dat de bijlage nog zou worden gebracht, maar dat bleek niet zo.”

Beschamend
“Er wordt in de brief verwezen naar een onderzoek waaruit zou blijken dat Isla op deugdelijke wijze afval verwerkt; dat onderzoek blijkt in opdracht van Isla uitgevoerd te zijn.” Van Leeuwen vindt het beschamend hoe de overheid een bevel van de rechter voor de zoveelste keer naast zich neer denkt te kunnen leggen. “De vele, op kosten van de belastingbetaler, door onafhankelijke deskundigen opgestelde rapporten van de afgelopen jaren, waarin de vele overtredingen door Isla van haar vergunning aangetoond werden, worden achteloos terzijde geschoven.”

Uitspraak 8 maart
“Na 6 jaar procederen en recente hoopgevende gesprekken met de overheid en toezeggingen van haar kant dat volksgezondheid en de aanpak van de raffinaderijproblematiek prioriteit zouden hebben, bleek vanochtend het tegendeel waar.” Volgens Van Leeuwen is de conclusie onweerlegbaar. “Deze regering neemt de gezondheid van de bewoners onder de rook niet serieus en verkiest niet te handhaven. Isla mag doen en laten wat zij wil, wat ook vanochtend tijdens de zitting weer bleek uit opzichtig overleg tussen een Isla-medewerkster en de advocaat van het Land.” SMOC eist dat het Gerecht de regering veroordeelt om op korte termijn een besluit te nemen op straffe van een forse dwangsom. De uitspraak van de rechter volgt op 8 maart.

1 reactie op “‘Genante vertoning van Land Curaçao’”

  1. ccoper krijgt salaris van de isla??ik weet alleeen niet of hij daar ook werkt?