• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Rafat Denaoui zijn visie over de ‘echte’ yu di Kòrsou met ons.

Beste Arowakken,

Dit hele ’echte’ yu di Kòrsou debat is betreurend, oplossing? ‘Lei pa un, lei pa tur e ora ei’. Maar er zal veel land zijn op ons eilandje. Dit debat over de ware yu di Kòrsou is heel veel segregatie aan het veroorzaken. In principe moeten we dan allemaal weg, op een eiland zoals Curaçao is dit niet mogelijk, jezelf als een groepering bestempelen als de enige echte, dat mag alleen Maggi doen.

Dus ik hou het simpel, een ding is een feit: jullie Arowakken waren er eerder dan wij allemaal. Kom maar terug, jullie hebben weer recht op jullie eiland.

Nadat jullie er weer komen wonen zal ik helaas na mijn studie als tweekoppig monster niet terugkeren naar Curaçao. Ik zal maar naar Libanon moeten. En voor al mijn andere Facebook vrienden die geboren en getogen waren op Curaçao, veel plezier in Nederland, Brazilië, India, Venezuela, Afrika en China. En de multi-etnische mensen? God zij met u, jullie zijn in de context van dit debat/discussie net als gingers (zie op Youtube ‘Gingers Have Souls’), jullie hebben geen ziel en mogen nergens als moederland erkennen.

De echte yu di Kòrsou was OOIT de multi-culturele, vrolijke, nieuwsgierig naar andere volkeren mens van welke afkomst dan ook. Zo te zien mag dat niet meer… R.I.P. yu di Kòrsou.


Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

9 reacties op “Ingezonden: R.I.P. yu di Kòrsou”

 1. E yu di korsow ta un übermensch ?

 2. dushi nan deze Yiu korsow is net wakker ….what a beautiful day… dushi mes om Yiu di Korsow te zijn…… mensen dwalen af naar een wereld die er niet is …. alles moet zwart wit zijn volgens de mensen die geloven dat ze hun indentiteit kwijt zijn…. brahdah be gray! and you have all of both worlds !

 3. @Willems R…..Lezen kan soms heel moeilijk zijn…Ik weet het ik heb er soms ook moeite mee..een tip: Lees rustig en probeer te begrijpen wat je leest. Lees vooral niet als je boos bent of gefrusteerd bent want dan zie je het bos niet meer door de hoge bomen 🙂

 4. And the prize for reading comprehension goes to… Willems!

 5. @willems, volgens mij woont u in Belgie wat u verhaal logisch maakt als u niet volgt wat er op Curacao zich afspeelt. een groep enge mensen wil 1 onderdeel van het volk bevoordelen om oa te zeggen dat alleen zij de echte ydk zijn en dat alle andere zich moeten aanpassen aan hun ‘cultuur’. Andere mensen met een andere achtergrond hebben geen recht om zich ydk te noeemen

 6. Zou het kunnen dat de heer Denaoui bedoelt dat hij zich onderdeel voelt van deze samenleving maar dat hem dit “voelen” door anderen ontzegd wordt ?

 7. @ Daniel… je snapt ’em! En ik kon het niet beter uitleggen dus hoef ik het aan de heer Willems ook niet uit te leggen, jouw reactie spreekt voor zich

 8. Dhr. Denaoui heeft nooit gezegd dat hij zich niet als Yu di Korsow beschouwt, eerder lijkt hij te suggereren dat hij het er niet mee eens is dat derden willen beslissen over wie wel, en wie niet een yu di korsow is. Dhr. Denaoui pleit JUIST voor een staat zoals Dhr. R. de V.S. beschrijft: ongeacht waar jij, of je ouders, vandaan komen, zijn ze allen Amerikanen. Zo ook zou Curacao moeten zijn: ongeacht waar jij, of je voorouders, oorspronkelijk vandaan komen, als je hart op Curacao ligt, dan ben je een yu di korsow, ongeacht wat anderen hierover zeggen, want, zoals ik met Dhr. R. eens ben: je kiest er zelf voor om onderdeel te zijn van een samenleving.

 9. Het is duidelijk dat de zienswijze van de Heer Rafat Denaoi verwarring bij zichzelf sticht. Zeker wanneer hij afkomt met R.I.P. yu di Krsou, die kennelijk uitsluitend voor zijn instelling en mentaliteit geldt. Indien een yu di Korsou van geboorte zich wil aansluiten bij de Curaçaose gemeenschap, dan pas is hij yu di Korsou, indien hij zich verzet voor welk reden dan ook, dan ontstaat er geen gemeenschap, waarvan hij zichzelf zal kunnen beschouwen als lid yu di Korsou. Een Noord Amerikaan bestaat, omdat hij de Amerikaanse lidmaatschap vrijwillig aanvaardt, hoewel hij even goed een Pool of een Jood zal kunnen zijn.
  Zoals hij de zaak bekijkt, zal een Staat als V.S. nooit hebben ontstaan.
  Emily De Jongh Elhage is een yu di Korsou, omdat zij dat heeft aanvaart, maar kan vermoedelijk even goed een Libanees zijn, indien zij het vrijwillig wenst. M.a.w. Rafat
  zijn stelling van RIP slaat nergers op: indien uit zichzelf hem yu-di-Korsou niet aanstaat, dan doet hij goed na zijn studie door te reizen naar Libanon. Wil hij uit eigen keuze lid zijn van de Curaçaose gemeenschap, dan is het ook zo, maar dat er sprake is van RIP yu di Korsou,
  is natte vinger werk. Hierbij is de vraag: In vergelijking met Curaçao, weet Rafat voldoende over Libanon, dat hij mogelijk na zijn studie, zich daar zou willen gaan vestigen?
  Rafat beter denken…en mocht jou keuze vallen op Libanon, dan maar veel succes.daar…….echter van RIP yu di Korsou haal maar rustig uit je hoofd.

  Willems R.