• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week duiken we in alle onduidelijkheid over Dengue.


“Plotseling hoge koorts, pijn achter de ogen, huiduitslag. Dat zijn onder meer de symptomen die optreden na een dengue-besmetting”, zegt Jan Allaart van Porto Medico. “Dengue heeft een incubatietijd van drie tot veertien dagen, maar meestal wordt de ziekte opgemerkt na vier tot zeven dagen.”

Toename
In het Caribisch gebied en het subtropisch gebied is er een flinke toename van het aantal dengue-besmettingen. Eén van de belangrijkste oorzaken van deze stijging is de aanhoudende regenval van vorig jaar. De riolen konden al dit water niet aan en dat zorgde voor veel stilstaand water. Dit vormt de perfecte broedplaats voor muggen die dengue kunnen overbrengen.

Recordaantal
Normaal gesproken worden er jaarlijks zo’n tweehonderd gevallen van dengue-besmetting gemeld. In 2008 werd er met 450 meldingen van een recordaantal gesproken, maar bij deze uitbraak, die gaande is sinds juli 2010, zijn al ruim elfhonderd gevallen bekend. “Exacte cijfers zijn moeilijk te geven”, zo zegt Izzy Gerstenbluth, hoofd epidemiologie van de GGD. “Niet iedereen gaat naar de dokter en bij degenen die wel gaan wordt weer niet alles opgestuurd naar het lab. Er zijn in ieder geval 1104 gevallen bevestigd, maar het werkelijke aantal kan veel hoger liggen.”

Slachtoffers
Vier mensen zijn, sinds de uitbraak in juli, overleden aan dengue. Hoe ernstig een dengue-infectie is, hangt van meerdere dingen af. Er bestaan vier verschillende types. Daarnaast speelt ook mee of de zieke al eerder met één van deze types geïnfecteerd is. Tot slot is ook de status van je eigen weerstand van belang. De geïnfecteerden die overleden aan de gevolgen van dengue hadden alle vier een risicofactor.

Opletten
Er is geen specifieke medicatie tegen dengue. Het moet vanzelf over gaan, maar om de pijn te verzachten kan paracetamol worden gebruikt. Gerstenbluth raadt iedereen aan zelf goed op te letten om verdere besmetting te voorkomen. “Bedek je lichaam goed tijdens zonsopkomst en zonsondergang, het liefst met lichtgekleurde kleding. Verder moeten broedplaatsen, zoals plantenbakken, zoveel mogelijk verminderd worden.” Ook raad de epidemioloog aan om te slapen met een airco of een klamboe.


1 reactie op “De feiten over dengue”

  1. Dengue is een ernstige ziekte. De mug zoekt speciaal mensen op. Ze zullen ook in de buurt van mensen hun eitjes afzetten. Ze hoeven niet altijd iemand met dengue te prikken om zodoende een persoon te kunnen besmetten. Dit kan gebeuren als de eitjes al besmet warenet dengue. Het is heel belangrijk om uw leefomgeving vrij te houden van broedplaatsen in de vorm van stilstaand water. Het wordt tijd dat de regering een campagne begint zodat we de denguemug gezamelijk kunnen bestreiden.