CURAÇAO – Binnen 30 tot 50 jaar is de zee rond Curaçao op bepaalde plekken zo vervuild dat zwemmen onmogelijk wordt. Dat verwacht de onderzoeksafdeling van stichting Carmabi. “Door onder andere het lekken van rioleringen stroomt er veel afvalwater de zee in”, aldus wetenschappelijk- directeur Mark Vermeij.
De organisatie baseert die verwachting op de uitkomst van een eigen onderzoek naar vervuiling door afvalwater. “Aan zwaar ontwikkelde plekken aan de kust, zoals het Spaanse Water, Piscadera, Schottegat en Marie Pampoen, is duidelijk te zien hoe het koraalrif langzaam afsterft”, meent Vermeij.
Ondergronds netwerk
De op deze lokaties gemeten concentraties aan ongewenste bacterieën zijn volgens hem op zijn minst verontrustend te noemen. “Onder het eiland stroomt zoetwater. Veel vervuilende stoffen, zoals nutriënten en chemische stoffen, stromen uiteindelijk via dit ondergrondse netwerk de zee in en als we er afval in blijven dumpen heeft dit ernstige gevolgen voor het koraalrif.”
Turfalgen
“Het afvalwater bevat, naast meer bekende nutriënten, ook suikers waardoor de groei van schadelijke bacteriën toeneemt. Nutriënten zoals fosfaat en stikstof die met het vervuilde water in zee terecht komen zorgen weer voor toename van algen”, legt Vermeij uit. Ook de schadelijke turfalg, die over de hele wereld verantwoordelijk is voor het afsterven van koraal, neemt hierdoor toe.
Aandacht
Volgens de wetenschapper zijn de resultaten van het onderzoek niet vernieuwend. “Iedereen die een beetje oplet ziet al lang wat er gebeurt met de gezondheid van het Curaçaose rif.” Vermeij doet een dringende oproep aan eenieder om aandacht te besteden aan dit probleem.
Het verschil tussen gezond en afstervend koraal
Op Bonaire zijn ze binnen 1 jaar al een stuk verder;
Er draait nu al een tijdelijke zuiveringsplant zodat de trucks niet meer in de grond hoeven te lozen…allemaal uiteraard uit NL gesubsidieerd…
Helaas heeft onze volksvertegenwoordiging net zoveel interesse in het milieu als in haar volk…
Wellicht moeten we toch maar weer een referendum houden en dezelfde status krijgen als Bonaire…
Ja, over 30 jaar kan er niet meer om het gat van Schotte gezwommen worden…
Niet alleen op het eiland, maar ook om het eiland is duidelijk de negatieve belasting van het oprukkende toerisme waar te nemen. Zoals het naar uit ziet, lost het probleem zich zelf op. De toeristen komen om te snorkelen en duiken. Als dat er niet meer is dan verplaatsen ze zich vanzelf weer naar plaatsen op de wereld waar het nog te vinden is. Straks nergens meer.
De overheid moet de economische koers gaan verleggen. Zware milieuregelgeving formuleren om de leefbaarheid op ons Dushi Korsow te verbeteren en te behouden. Zoals in eerdere forums aangegeven is dit nu een kans om het eiland op een verantwoorde wijze duurzaam te beheren. Ons infrastructuur en wijze van omgaan met onze afvalstromen moet beter.
SCHOTTE WAKE UP!!!!