• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

groentenCURAÇAO – Minister van Economische Zaken Nasser El Hakim beloofde onlangs dat de prijzen van groente en fruit zullen dalen. Maar is dit wel realistisch? Volgens voorzitter van Vereniging Bedrijfsleven Curaçao Joel da Silva Gois niet. “Sommige versproducten kunnen wel twee tot drie keer zo duur worden.”

Dit zei Da Silva Gois gisteravond in Telenotisia. Volgens hem is het extreme koude weer in de Verenigde Staten de boosdoener. Door de kou is de oogst beperkt waardoor de prijzen zullen stijgen. De voorzitter vraagt zich af hoe El Hakim zijn belofte van een prijsdaling van 20 tot 30 procent wil bereiken. Vereniging Bedrijfsleven Curaçao wil spoedig uitleg van de minister.

Droogte,vorst en overstromingen
Volgens het LEI in Wageningen is de kou in de Verenigde Staten niet de enige reden. De hoge voedselprijzen zijn ook het gevolg van misoogsten in Rusland en Oekraïne vanwege droogte in de zomer van 2010, van de strenge winter in Europa, droogte in Argentinië en overstromingen in Australië in december en januari. De koude golfstroom La Niña lijkt de droogte in Zuid-Amerika en de overstromingen in Oost-Azië en de Pacific te veroorzaken waardoor meer oogsten sneuvelen.

Olieprijs
Door al deze factoren stijgt de vraag naar voedsel gestaag door de toenemende wereldbevolking en groeiende welvaart. En als het aanbod dan plotseling daalt, ontstaan snel prijsstijgingen. Maar de olieprijs helpt ook een handje mee. Als de olieprijs stijgt, neemt ook de prijs van transport en van kunstmest toe, waardoor de productiekosten van de boer hoger worden. Hierdoor kunnen voedselprijzen ook gaan stijgen.

1 reactie op “‘Kosten groente en fruit drastisch omhoog’”

  1. spaar zaden !!
    en ga zelf zaaien
    verzorgen en oogsten